ARTIKEL

NAD Masters

Greg Stidsen, Director Product Management van NAD, was naar Kopenhagen gekomen om nieuwe producten van NAD voor te stellen. NAD introduceert de Master Series en brengt met deze serie (relatief) betaalbare high end apparatuur op de markt. De serie bestaat uit de M15 AV voorversterker, de M25 7-kanaals eindversterker, de M55 multispeler, de M3 geïntegreerde versterker en last but not least de M5 SACD/CD speler. Prijzen voor de versterkers zijn 3.250 euro, de spelers kosten 2.250 euro.


Greg Stidsen - Director Product Management NAD

Bij de ontwikkeling van de Masters Series heeft men gestreefd naar maximale muzikale performance, een luxe industrieel ontwerp en betaalbaarheid. In de serie worden tevens nieuwe technologieën geïntroduceerd die later ook in andere modellijnen terugkomen en reeds in de geïntegreerde versterker C325BEE zijn toegepast.

Over smaak valt niet te twisten, maar ik vind het uiterlijk van de serie zeer geslaagd. Robuust en chique. Dikke aluminium frontplaten, mooie afgeronde lijnen en twee kleuren die terugkomen in het front. Door de extra donker gekleurde frontplaat die is aangebracht op de aluminium achterfrontplaat ogen de componenten kleiner dan dat ze werkelijk zijn.

De M15 surround voorversterker heeft op digitaal audiogebied alles wat een high end apparaat hoort te hebben. Alles wordt 24 bits verwerkt met snelle Motorola DSP`s. Analoog wordt omgezet naar digitaal met  AKM 24 bit 192 kHz, 128x oversampling ADC`s (Analoog naar Digitaal Converters). Voor het omzetten van de digitale signalen in analoge signalen die naar de eindversterker gaan wordt gebruik gemaakt van 4 stuks Wolfson 24 bit 192 kHz DAC`s (Digitaal naar Analoog Converters). Een speciale schakeling zorgt voor “dynamic headroom”, wat ervoor zorgt dat de digitale signalen zoveel mogelijk de 24 bits resolutie maximaal benutten om het signaal zo zuiver mogelijk te houden. Op beeldgebied wordt gebruik gemaakt van professionele video buffers en lage kwaliteitssignalen (composiet en S-video) kunnen worden omgezet naar component video. Uiteraard is het apparaat voorzien van een HDMI uitgang en kan geschakeld worden tussen twee HDMI inputs. Op softwaregebied worden alle huidige surroundformaten ondersteund en is EARS geïmplementeerd, een door NAD ontwikkelde schakeling waarmee een stereo signaal kan worden omgezet in surround. De M15 wordt geleverd met een professionele afstandsbediening, die geschikt is voor macro`s en ook andere apparaten kan bedienen. De afstandsbediening heeft een display waarop het te bedienen apparaat en het gegeven commando wordt weergegeven. Daarnaast is achtergrondverlichting voorzien met lichtsensor, een USB interface waarmee programmering van de commando`s via een PC kan worden uitgevoerd en backups gemaakt kunnen worden van de ingevoerde gegevens.


NAD M15

De M15 zal veelal worden gecombineerd met de M25 7-kanaals eindversterker. Het gewicht van deze versterker is maar liefst ruim 40 kilogram, en daarmee is hij voor inbrekers wellicht iets dat ze laten staan. De M25 is een 7x160W versterker, met een dynamisch piekvermogen van maar liefst 7x460W bij 2 Ohms belasting. Zorg dus voor een 16 A afzekering in de meterkast, anders kan het zijn dat de groep eruit knalt tijdens een piek. De versterker is voorzien van ventilatoren voor actieve koeling, deze worden echter op basis van het geluidssignaal en warmtesensoren geregeld. Bij veel geluid zullen de ventilatoren harder draaien, en bij hele rustige scènes gaan de ventilatoren praktisch uit, zodat er geen hinder ontstaat van het ventilatorgeluid. Een dijk van een versterker die ongeacht de belasting rustig doet wat ie moet doen: het onvervormd versterken van het ingangssignaal.


NAD M25

Voor de stereoliefhebbers is de M3 stereo geïntegreerde versterker opgenomen. De versterker heeft volledig gebalanceerde ingangen en een signaal-ruis verhouding van meer dan 100 dB bij ieder volume. Het gevolg hiervan is dat de versterker zeer stil is qua ruis bij hoge volumes waarbij er praktisch geen te versterken ingangssignaal is. De versterker levert nominaal 2x 180W en heeft veel eigenschappen die de M15 ook heeft. Op het gebied van klankregeling is het interessant te melden dat de versterker een fameuze tiltregeling heeft zoals in de Quad voorversterkers is voorzien. De klankregeling is fameus omdat daarmee heel subtiel het klankbeeld kan worden aangepast. Is het geluid iets te scherp, dan geeft een druk op de betreffende knop precies dat effect dat nodig is. Het hoog wordt dan namelijk niet alleen verzwakt, het laag wordt tegelijkertijd iets versterkt. Een te dof signaal kan op deze wijze wat worden opgefrist.  Het effect is in een aantal stappen instelbaar tot maximaal + en - 3 dB. Heel subtiel dus. Ook is de versterker voorzien van een traditionele klankregeling voor laag en hoog.


NAD M3

EDITORS' CHOICE