ARTIKEL

The proof of the pudding....

“The proof of the pudding is in the eating”, en dus kon er geluisterd worden naar de nieuwe Mentor 2 en 6 in de luisterruimtes van HiFi Klubben te Kopenhagen. Bij het vergelijken van de Mentor 2 en de huidige Dali Ikon 2 (ca. 800 euro per paar) viel meteen op dat de Mentor van veel hogere kwaliteit is. Sprankelender hoog, sneller en verfijnder zijn de sleutelwoorden. Dat mag ook wel, want het prijsverschil tussen deze luidsprekers is bijna 1.100 euro per paar. De Mentor 2 is door mij tevens vergeleken met de B&W 702. De 702 ligt qua prijsniveau ca. 200 euro per paar onder de Mentor 2, maar de hogere geluidskwaliteit van de Mentor maakt dat prijsverschil meer dan waard. De Mentor is zeker de moeite waard om te gaan beluisteren wanneer men denkt aan een luidspreker tot zo`n 2.000 euro per paar. De Mentor 6 kwam naar mijn idee in de demo nog niet helemaal lekker uit de verf. Het geluid bleef erg aan de luidsprekers plakken, de opstelling van de luidsprekers was echter niet optimaal. Na enig geschuif  werd het geluid wel beter maar het kon mij nog niet overtuigen. Inspelen en goed opstellen zal het geluid waarschijnlijk wel meer tot leven brengen, een toekomstige recensie in mijn luisterruimte zal dat wellicht bevestigen. Gezien de goede prestaties van de nr.2 verwacht ik veel goeds van de komende modellen!

Met surroundinstallaties vormen de vele luidsprekers soms een sta in de weg. Dali heeft met de ontwikkeling van de Phantom serie inbouwluidsprekers dat probleem aangepakt. In de USA is het laten installeren van audio- en videoapparatuur met inbouwluidsprekers en weggewerkte apparatuur en bekabeling veel meer gemeengoed dan bij ons in Europa. Wellicht dat de Phantom ons kan helpen om de “custom installation” markt te stimuleren. De Phantom is niet zomaar een luidspreker die je kunt inbouwen in een muur, hij is er speciaal voor ontwikkeld en daardoor klinkt hij net zo goed als vrijstaande luidsprekers, aldus een enthousiaste Lars Worre, Dali`s managing director.


Lars Worre - Managing director Dali

Veel inbouwluidsprekers zijn eigenlijk aangepaste staande luidsprekers en daardoor is het geluid niet optimaal. Iedereen die wel eens met zijn luidsprekers schuift weet dat de diepte van het geluidsbeeld afneemt wanneer de luidsprekers te dicht bij de achterwand staan. Ook de bas wordt door de achterwandreflecties dan dusdanig versterkt dat het vaak boemig wordt. Maar bij de ontwikkeling van de Phantom is er juiste rekening gehouden met het feit dat de luidspreker wordt ingebouwd in een wand. De inbouwdiepte van de luidspreker is ca. 9 cm. De Phantom luidsprekers hebben een volledig gesloten (aluminium) kast zodat de geluidskwaliteit ongeacht de ruimte achter de luidspreker wordt gewaarborgd. Hij is verkrijgbaar in drie prijs/kwaliteitsklassen, met 429 euro per stuk voor de Ikon Phantom, 1.199 euro per stuk voor de Helicon Phantom en 1.499 euro voor de Euphonia Phantom. De luidspreker kon helaas nog niet beluisterd worden tijdens de demo. Tot zover de berichtgeving over Dali.

EDITORS' CHOICE