ARTIKEL

Tenslotte...

AudioPaul | 23 oktober 2003

Tenslotte...

Het beluisteren van een set uit deze prijsklasse zag ik beslist als een uitdaging, maar het viel me uiteindelijk niet mee om de prestaties van deze set, afgezet tegen de budgetklasse, positief te beoordelen. Uiteraard is een set van 5000 Euro niet gering, de afzonderlijke componenten zijn ongetwijfeld van hoge kwaliteit, maar toch hoorde ik niet geheel het muzikale plaatje wat ik min of meer verwachtte te horen. Ook een set uit deze prijsklasse zou naar mijn idee een realistische en geloofwaardige stage moeten kunnen neerzetten, waardoor je veel meer bij de muziek betrokken raakt en je het met recht een muzikale set mag noemen. Met name de diepte, de dynamiek én de stemmen zijn toch wat zwakke plekken in deze set. Wellicht waren m`n verwachtingen iets té hoog, want in dit opzicht was ik dus toch een beetje teleurgesteld. Ik twijfel er dan ook over of de set van Tjerk als geheel kan meekomen in deze budgetklasse, maar misschien zit ik er wat dat betreft wel naast.

Een luisterbezoek bij Tjerk

Uiteraard heb ik mijn bevindingen met Tjerk besproken en hem wat suggesties gedaan, die de set naar mijn idee als geheel naar een hoger niveau kunnen optrekken. Ik denk hierbij aan zaken als: een andere en/of ruimere opstelling van de speakers waarbij de wand met de schouw een optie kan zijn. Het kán zijn dat de glazen koepel boven de speakers, in combinatie met de raampartij er achter, een negatieve invloed op het geluid heeft. Wel is het dan belangrijk om ze royaal naar voren te trekken, zodat de schouw geen verstoring in het stereobeeld veroorzaakt. Het polechecken van de apparatuur, wellicht andere luidsprekerkabels, het vervangen van de standaard netsnoeren en het plastic stekkerblokje achter het audiokastje zijn ook ideeën om eens uit te proberen. Sommigen van deze suggesties kosten helemaal niets, andere suggesties kunnen via een goede dealer vaak vrijblijvend uitgeprobeerd worden en lijken me zeker de moeite van het uitproberen waard.

Naar aanleiding van mijn bevindingen wijs ik er nog eens op dat mijn luisterindrukken uiteraard zijn gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeuren en referentiekaders. Ik probeer wel altijd zoveel mogelijk muziek te beluisteren, die de betrokkene zelf selecteert. Het geeft mij een idee met welke muziek de betrokkene zijn set beluisterd, meestal is een set volledig op zijn muziekvoorkeur afgestemd. Bovendien tracht ik hiermee te voorkomen dat ik tijdens het beluisteren van de set aan eerdere luisterervaringen of de eigen set ga refereren. En tenslotte doe ik door deze werkwijze bij ieder bezoek vaak goede muziektips op, er is nog zoveel mooie muziek te ontdekken die ik nog niet ken.

Mijn persoonlijke mening zegt dus verder niets over de kwaliteit/prijsverhouding van deze set en zal hopelijk ook niets afdoen aan het luisterplezier dat Tjerk aan deze set beleeft. Want dat hij luisterplezier aan deze set beleeft is me tijdens m`n bezoek wel duidelijk geworden. Zo vertelt hij dat hij soms zó van bepaalde muziek kan genieten dat hij op een avond drie keer achter elkaar dezelfde cd draait. Nou, als je dan geen muziekliefhebber bent!

Tot slot wil ik Tjerk bedanken voor een gezellige luistermiddag, de lekkere koffie en de diverse muziektips die ik bij hem heb opgedaan.

Naschrift Audiopaul:

Vlak na het voltooien van deze review ontving ik bericht van Tjerk, waarin hij meedeelt dat hij net als ik niet tevreden was tijdens de luistersessie en eigenlijk ook al niet gedurende de dagen ervoor. Naar aanleiding van mijn review is hij de maandag er op met de speakers bij z`n dealer langs geweest. Daar is volgens Tjerk een technisch mankement aan het scheidingsfilter van één van de speakers geconstateerd en is deze daarom vervangen. Omdat mijn reviews altijd een momentopname, is in overleg besloten om de review wél te plaatsen. Wel heb ik voorgesteld om op een later tijdstip een nieuwe luistersessie te doen. Uiteraard zal ik dan opnieuw verslag doen van die luistersessie en aan deze review toevoegen.

Een luisterbezoek bij Tjerk

De set van Tjerk:

- Sugden A21a versterker;
- Sugden CD21 cd-speler;
- Monitor Audio New Silver 6 speakers;
- Sony MDS JE-520 MD-speler;
- Kenwood KT-57L tuner;
- Van den Hul D352 Hybrid ls-kabels;
- Silltech FTM3 interlink;
- Stax hoofdtelefoon.

Beluisterde muziek:

- Jewel - Pieces of you (Foolish games 7567-80739-2);
- Madonna - American Life;
- Diana Krall - Live in Paris (Verve 065 109-2);
- Pink Floyd - Dark side of the moon (Capitol CDP 7 460001 2);
- Alan Parsons - On air (Traffic Tradings TT10041);
- Nils Lofgren - Acoustic life (Demon Records FIENCD 934);
- Mighty Sam McClain - Give it up to love (Audioquest AQ-CD1015);
- Keb` Mo` - Just like you (Okeh/Epic 484117 9);
- Madonna - Ray of light Maverick 9362 46847-2);
- Yo-Yo ma - Solo (Silk Road SK61739);
- Count Basie - Basie jam (Pablo J33J 20017);
- Art Ensemble of Chicago - The third decade (ECM 823213-2);
- Alvin Lee & Ten years after - Pure Blues (Chrysalis 7243 8 33450 21)

© Audiopaul, oktober 2003

Noot van de redactie:
Deze AudioPaul Beluistert is exclusief geschreven door AudioPaul voor HiFi.nl en wordt daarnaast ook gepubliceerd op AudioPaul`s eigen website: www.audiopaul.nl.

 

 


 


EDITORS' CHOICE