ARTIKEL

Luisterbezoek Tjerk

AudioPaul | 23 oktober 2003

Een luisterbezoek bij Tjerk: "low"budget - high end?

Een luisterbezoek bij Tjerk

Inleiding

Beloofd is beloofd, dus hier is `ie dan, een review van een budgetset, waarbij de "lat" gelegd wordt bij 5000 Euro. Het was, hetgeen bleek uit enkele e-mails, wellicht wat verwarrend voor sommige lezers maar mijn laatste review, namelijk die van Henk`s set, betrof beslist nog niet dé relatief betaalbare set die ik graag een keer wilde gaan beluisteren. Henk`s set is er namelijk eentje uit een duurder segment. Het kostte namelijk toch enige moeite om kandidaten te vinden met een, voor hifi-begrippen, betaalbare set, waarbij de componenten met zorg zijn uitgezocht en niet bepaald als "doorsnee" te omschrijven zijn. En met doorsnee bedoel ik dan de gebruikelijke stereostapels, die in menig huiskamer te vinden zijn.

Ik heb er nu toch eentje gevonden, namelijk een set met een totale nieuwwaarde van ongeveer 5000 Euro en dat is, om Henk z`n set er als voorbeeld nog even bij te nemen, nog geen kwart van de nieuwwaarde van die set. Wellicht is ook deze budgetklasse voor sommige lezers nog wat te hoog gegrepen, maar in vergelijking met mijn voorgaande luisterbezoekjes al zeer fors lager. Maar goed, met dit bedrag in het achterhoofd ga ik in dit luisterbezoek beluisteren wat er binnen deze budgetklasse zoal mogelijk is. Ik was echt heel benieuwd, dus lees snel verder!

Op reis

Ook dit keer is de bestemming naar het luisterbezoek niet bepaald "om de hoek" en na een reis van ca. 1,5 uur rijd ik een rustige buitenwijk van Den Haag binnen. Hoewel de weersvoorspellingen die dag niet bepaald gunstig waren, bleef het onderweg en verder ook de rest van de dag droog en deed de zon haar uiterste best om in beeld te blijven.
Tjerk had me per e-mail een zeer duidelijke routebeschrijving gegeven en zonder enig zoekprobleem onderweg kon ik de auto iets verderop in het woonerf parkeren en maak ik enkele ogenblikken later kennis met Tjerk. Bij het betreden van de zonnige woonkamer word ik al onthaald met klassieke achtergrondmuziek van de hifiset, waar het vandaag om zal draaien.

Kennismaking

Tjerk is een rustig en serieus type van 46 jaar oud. Hij heeft een eigen reclamebureau en werkt daar voornamelijk als ontwerper en webprogrammeur. Hij bewoont met z`n vriendin en twee kinderen een moderne en ruime eengezinswoning. Zij zijn op het moment van mijn bezoek echter niet aanwezig, want op zondag gaan ze vaak op familiebezoek. Dat komt Tjerk wel uit, want dan heeft hij alle tijd om onder het genot van een wijntje van muziek te genieten. Verder luistert hij vooral `s-avonds als de kinderen naar bed zijn met een boek op de bank of terwijl hij zit te werken op zijn laptop.

Inmiddels staat de koffie klaar en vertelt Tjerk me het één en ander over z`n audioverleden, z`n huidige set en z`n voorliefde voor het Engelse merk Sugden.

Audiogeschiedenis

Tjerk was er al jong bij; al sinds zijn twaalfde is hij al met dingetjes aan het prutsen, zelfgemaakte speakers en zo. Uiteindelijk startte het redelijk serieus met een Dual pick-up, een Sony-versterker (typenummer weet hij niet meer, het was dat "dingetje met die houten zijkanten" ) en een paar kleine Jamo-boxen.

Toen hij het ouderlijk huis uitging had hij een bij elkaar geraapt zooitje, zoals hij dat noemt, dat na een paar jaar werd vervangen door een setje met ex-demo spullen van de plaatselijke B&O-dealer in Den Haag.

Dat was een Thorens TD165 met Shure MM-element, een Technics "Class AA" versterker waarvan de dealer zei dat hij goed was en een stel Mission 707`s. "Natuurlijk was dat geen echte Klasse A versterker", aldus Tjerk, "maar al met al was het best een aardige set, zolang je maar niet te hard draaide". "En die Missions waren helemaal niet gek", vult hij verder aan.

Toen Philips met de eerste CD-speler op de markt kwam hoorde Tjerk `m op een demo en was gelijk verkocht. Tjerk: "Weg met de spetters, krassen, slechte dynamiek, ruis, vuil en andere ellende, kortom weg met de Thorens!". Tjerk denkt dat hij een van de eerste klanten was voor die cd-speler. In de winkel wisten ze er nog nauwelijks iets van. Tjerk vertelt: "Volgens mij heette die eerste Philips, dat bovenladertje, iets van cd100 of zo? Het was niet eens zo`n slechte speler trouwens. Toen hij kapot ging werd hij jaren later vervangen door een of ander anonieme Sony."

Toen hij ging samenwonen heeft hij de Missions vervangen door de B&W-speakers, typenummer weet hij ook niet meer, van zijn vriendin. Ook de Technics versterker moest er aan geloven, de Kenwood van z`n vriendin werd beter bevonden.

Na een aantal jaren gingen die B&W`s kapot, volgens Tjerk hingen "de vellen" aan de conussen, dus daar moest iets beters voor komen. Dat kwam een stel B&W CDM7se speakers voor in de plaats.

En ondertussen had hij de Kenwood versterker van zijn vriendin al vervangen door een Quad 33/303 combinatie. Daarna werd de Quad vervangen door een Sugden Optima 140 versterker. De Sony CD-speler werd vervangen door een Sugden CD21.


De huidige set

De huidige set is over een periode van drie jaar gefinetuned. Wat Tjerk gedurende deze periode is bijgebleven is het uitproberen van vrijwel het hele Nordost-assortiment voor kabeltjes en de B&W Nautilus-serie, met name de N805. En voor wat betreft de cd-speler heeft hij maandenlang cd-spelers beluisterd en thuis uitgetest. Soms stonden er drie tegelijk bij hem thuis. Uiteindelijk bleven alleen de Rotel 991, de Sugden CD21 en een Meridian over en viel de definitieve keuze op de Sugden. De Sugden Optima 140 werd vervangen door een Sugden A21a versterker.

De set is nu als volgt opgebouwd: Sugden CD21 cd-speler, Sugden A21a versterker, Monitor Audio New Silver 6 speakers, Sony MDS JE-520 minidiscspeler, een oud type Stax hoofdtelefoon, Siltech FTM3 interlink, Van Den Hul D352 Hybrid speakerkabel. Verder is er nog een oude Kenwood tuner en een Pioneer dvd-speler voor de kinderen.

Een luisterbezoek bij Tjerk


EDITORS' CHOICE