ARTIKEL

De huidige set (vervolg)

AudioPaul | 23 oktober 2003

Het merk Sugden is een verhaal apart. Het bedrijf is in 1960 opgericht door James Edward Sugden in Yorkshire/England en is destijds begonnen met het produceren in klein oplages van wetenschappelijke meetinstrumenten voor diverse toepassingen. Later werd er ook meetapparatuur speciaal voor audio gebouwd. In 1966 werden de eerste Sugden versterkers ontwikkeld, de Si401 en Si402 pure klasse A voor- en eindversterker. Het model A21 is hier feitelijk weer een verdere ontwikkeling van. Het oorspronkelijke model kwam eind jaren `60 op de markt en had een vermogen van 2x12 Watt, klasse A. Het model A21 was destijds het eerste goed klinkende transistorontwerp op de markt, met zeer lage harmonische vervormingscijfers.

Een luisterbezoek bij Tjerk

De huidige A21a is in 1998 op de markt gekomen, is opgebouwd uit hoogwaardige componenten en levert een vermogen van 2x25 Watt, klasse A. De versterker ontwikkelt een behoorlijke warmte, volgens opgave van de fabrikant ca. 55° C., en een persoonlijke check na een uurtje luisteren bevestigt dit ook. Het uiterlijk is ook behoorlijk gerestyled; van een oorspronkelijke houten ombouw naar een strak design met een titanium-coated front. Gezien de lange historie is de Sugden A21 waarschijnlijk de langst geproduceerde versterker op de markt, de A21a is nog steeds leverbaar.

Als cd-speler heeft Tjerk z`n keuze laten vallen op de Sugden CD 21. Deze cd-speler maakt gebruik van het Philips CDM 12.1 loopwerk, gekoppeld aan een 18 bits hybride DAC, door Sugden zelf aangepast met een klasse A lijnuitgang.

Een luisterbezoek bij Tjerk

De Monitor Audio New Silver 6 is een basreflex 2,5 wegsysteem, met twee poorten aan de achterzijde. Met de meegeleverde stoppen kun je naar wens één of twee poorten afsluiten om een wat al te enthousiaste laagweergave te verminderen. De speakers zijn opgebouwd met een 15 cm. basunit, een 15 cm. mid/basunit en een 25 mm. tweeter. De toegepaste luidsprekerunits zijn behoorlijk bijzonder te noemen. De conussen zijn namelijk opgebouwd uit een legering van aluminium en magnesium met een keramische coating. Dit maakt deze units niet alleen erg licht maar ook erg stijf. Hierdoor reageren ze zeer snel op aangeboden muzieksignalen zonder opbreekverschijnselen.

Een luisterbezoek bij Tjerk

De kasten zijn slanke verschijningen met hun afmetingen van 83 cm. hoog, 18 cm. breed en 25 cm. diep en zien er perfect afgewerkt uit. De speakers hebben een frequentiebereik van 38 tot 30 kHz en een nominale impedantie van 6 Ohm.

Teneinde tot de huidige set te komen heeft Tjerk vooral heel erg veel beluisterd en beschouwt dat eigenlijk nog steeds als een "on-going proces". Hij is dus eigenlijk nog steeds niet geheel klaar. Een betere tuner staat op z`n verlanglijstje maar ook bijvoorbeeld andere speakerkabels. De huidige Van den Hul-bekabeling is naar zijn mening geen slecht snoer, maar het laag is volgens hem ietsje aan de trage kant. Maar ook daar zal hij ruimschoots de tijd voor gaan nemen. En als er ooit een "bak geld uit de lucht valt" komen er misschien andere speakers.

 


EDITORS' CHOICE