ARTIKEL

Home Entertainment 2003

Dr. Longbeard & Marja | 24 juni 2003

Ray Kimber maakt niet alleen allerlei kabels die onder zijn naam worden verkocht, hij maakt ook opnames. Dit doet hij met gebruik van een groot hartvormig soort schot dat hij ophangt boven in de opname ruimte. Aan beide zijden van het schot zijn de opname microfoons geplaatst. Hij neemt het signaal op met een DSD tape recorder. Tijdens de HE2003 demonstreerde Ray weer volop met zijn opname techniek. Voor de omzetting van digitaal naar analoog maakt hij gebruik van de fantastische Meitner DAC die een digitaal DSD signaal aankan. De gebuikte opname techniek geeft een heel ruimtelijk en ‘ik ben erbij’ gevoel.

Home Entertainment 2003 Kimber

Kimber

In een van de ruimere suites van het oude deel van het hotel staan Dali Megaline torens met daartussen in een scala aan glanzende verterkers. Het blijken Ming Da 70 watt monoblokken te zijn. Ze zijn opgebouwd in twee lagen. Onderop de voeding en een verdieping hoger staan de 300B triodes als stuurbuizen voor parallel geschakelde 845 triodes. Een paartje van deze Ming Da’s doet een aanslag van $10.000 op de beurs. Na het horen van de Art Audio Carissa 845 is dit toch een heel verschil. Duurder is niet altijd beter. Aan de luidsprekers ligt het niet. De top van de Deense Dali lijn met zijn bandtweeters en veelvoud aan woofers is een van de betere luidsprekers en kan met gemak de strijd aan met de nog duurdere en op de show zeer populaire Pipedreams; we hebben drie kamers gevonden waar ze stonden opgesteld.

Home Entertainment 2003 Mingda

Mingda, (onzichtbaar) geflankeerd door Dali Megaline

Deze laatsten zijn ondermeer te vinden op de hoogste, 32ste, verdieping van de nieuwbouw van het hotel. In een grote ruimte met een prachtig uitzicht over Union Square en de baai staan de lange slanke Nearfield Pipedreams te spelen in een multikanaals opstelling. De nieuwste VAC 6-kanaals voorversterker stuurt een zestal VAC PHI 70 monoblokken aan. Helaas is het resultaat niet om over naar huis te schrijven.

Home Entertainment 2003 Pipe Dreams

Pipedreams: meer is beter?

Dat was wel het geval – en het is echt geen chauvinisme, maar wel leuk – van de opstelling die Kharma had. Geen goedkope set, dat niet, maar wel heel muzikaal. Kharma 3.2 RFM, Kharma kabels, Philips SACD 1000, een Meitner DAC en een paar Tenor Audio 300 hp versterkers. Vooral de versterkers vallen op. Het is een hybride van en solid state voortrap  en buizen eindtrap. Strak, muzikaal en zelfs in deze niet ideale omstandigheden van een show een plek om nog even extra te genieten.

Home Entertainment 2003 Kharma

Kharma, Philips, Meitner en Tenor Audio: Muzikaal Hollands

Natuurlijk hebben we meer genoten tijdens de show. Van de gedraaide muziek, maar we spreken bij deze een banvloek uit over Eva Cassidy en Hugh Masekela! En genoten van de mensen. De verzamelde audiopers en hoe de exposanten met de ‘groten’ daarvan omgaan. Want feit blijft dat een show georganiseerd door een uitgever van bladen als Stereophile, Home Theater, Audio Video Intererors en Guide to Home Theater toch de importeurs en dealers onder druk zet. Moet ik komen of niet? Zo niet, krijg ik dan nog (positieve) reviews?

Van de ruim honderd kamers die de show telde is het wel duidelijk dat als bron DVD-Audio het moeilijk heeft. Of de bron is LP voor de super high-end kant, CD en SACD voor de overigen. Wanneer er meerkanaals aan de orde is dan is het meestal in combinatie meet beeld en zit er een DVD-Video in de speler.

Volgend jaar is de show weer terug in New York en een paar daagjes New York is nooit weg.

Foto`s: Dr. Longbeard & Marja


EDITORS' CHOICE