ARTIKEL

Home Entertainment 2003

Dr. Longbeard & Marja | 24 juni 2003

Groot en duur blijft een thema in de VS. Daar is het referentie model van Talon, de Firebird een voorbeeld van. Met een recht verloop van 17Hz tot 40KHz is deze met een Focal Audio VX woofer, een Accuton 12,5 cm ceramische middentoner en een Accuton 2,5 cm ceramische hogetoner. Gecombineerd met een uitgewogen crossover en in spelend met een Goldmund set is deze luidspreker als je het over zou hebben de $26.000 echt waard voor zover het te beoordelen is in de kleine demonstratie ruimte.

Home Entertainment 2003 Talon Firebird

Talon Firebird

Een andere grote jongen is de Rogue Zeus versterker. Een dikke honderd kilo aan buizen en trafos goed voor 200 watt stuurt een paar Bleu Heron2 luidprekers aan. Dit soort overmacht kan de meest inefficiente luidpreker to leven brengen en heeft dan nog genoeg over. Ook Musical Fidelity doet een forse duit in het vermogens zakje. Wat de denken van hun TriVista kW versterkers? Dat kW staat voor de geleverde 1000 watt aan vermogen. In de gelukkig ruime kamer stonden de kWs opgesteld met de bijbehorende dual mono Laboratory voorversterker en de bij de kWs horende externe voedingen.

Home Entertainment 2003 Rogue Zeus

Rogue Zeus

Cain & Cain en Art Audio deelden een kamer. Joe Fratus heeft weer een nieuwe versterker het licht laten zien, dit keer op basis van een 845 triode. Deze Carissa gedoopte versterker levert niet de gebruikelijke 24 watt. Joe heeft het ontwerp zodanig aangepast dat de versterker nu welliswaar minder vermogen levert, maar ook veel minder vervorming. Als transformatoren zijn de bekende handgewonden dubbele kern trafos van de duurdere Art Audio versterkers gebruikt. In combinatie met weerstandjes en condensatoren van de beste kwaliteit klinkt de Carissa helemaal niet als de gemiddelde 845 SET versterker. Meer open en vooral meer dynamischer wat goed is te horen via de Cain Abby. Wie denkt dat buizen geen bas kunnen voortbrengen in een SET opstelling moet deze $3.995 Carissa maar eens horen.

Home Entertainment 2003 Cain Cain

Cain & Cain

Home Entertainment 2003 Carissa

Carissa


EDITORS' CHOICE