ARTIKEL

Home Entertainment 2003

Dr. Longbeard & Marja | 24 juni 2003

Het is verstandig om op een dergelijke show wanneer het druk is van boven naar beneden te werken. Met de lift naar boven en dan de trappen gebruiken om de lagere verdiepingen te doen. Zo treffen we als eerste Dr. Hsu van de gelijknamige luidsprekers. Hij toont met trots zijn nieuwste luidsprekers speciaal bedoeld voor een Home Theatre in a Box of een bescheiden 5.1 muziek set. Vooral dat bescheiden heeft de nadruk. Wanneer er om moverende redenen – helaas maar al te veel bekend bij velen – geen mogelijkheid is grote luidsprekers in de ruimte te plaatsen moeten er dus kleintjes komen. En dan onstaat er meestal een ‘gat’ in het frequentieverloop. Onder de 40 a 50 Hz is er niets en tussen de 100 en 200 Hz zit een dip door de slechte aansluiting van (sub)woofer op de andere luidspreker(tjes). Dr. Hsu heeft wat onderzoek gedaan en is er achter gekomen dat een grotere center luidspreker wel wordt getolereerd door de Most Significent Other. Met dit resultaat heeft hij een iets grotere center ontwikkeld onder de naam Ventriloquist 5.1. Via een crossover gaan de lage tonen van links- en rechtsvoor naar de center. Daarin zit een grotere woofer die keurig doorloopt naar 100Hz en daardoor prima op de Hsu Ventriloquist subwoofer aansluit. Van deze sub zijn drie uitvoeringen beschikbaar die een bas-extensie hebben van 32, 25 of 22 Hz. De Amerikaanse prijs start bij $555 voor een complete set.

Home Entertainment 2003 Dr. Hsu

Dr. Hsu

In de kamer van Sonic Euphoria staan bekende Audio Note producten bijna te spelen met de nieuwste Von Schweikert luidsprekers. Men is nog druk bezig de apparatuur aan te sluiten een in te regelen. Tijd dus om een uitgebreide blik te werpen op een bijzondere voorversterker. Wel, voorversterker, in de woorden van Jeff Hagler is het een Passive Line Controller, een PLC. Dit houdt in dat hij in zijn ontwerp geen enkele weerstand, potmeter of condensator heeft gebruikt. Het geheel draait om een zogenaamde autoformer volume regelaar. Een blik in de kast toont een viertal transformatoren, de uitgangen en ingangen aan de achterkant, en aan de voorkant de ingangs- en uitganskeuze met in het midden de autoformer. Het geheel is verbonden met  een spinnenweb aan draad. Het volume is in 43 stappen te regelen en de uitgang is of single ended of gebalanceerd. Het is de vraag of deze rond de $1195 kostende PLC ooit naar Nederland komt, maar via www.jeffsoundvalues.com is wellicht iets te regelen.

Home Entertainment 2003 Sonic Euphoria

Sonic Euphoria

Home Entertainment 2003 PLC

PLC

Klein is fijn en dat geldt zeker voor de xHiFi xDucer. Dit is een regelrecht hebbeding dat in de VS $695 moet kosten. De xDucer bestaat uit drie onderdelen. Een subwoofer in een prachtige kersenhouten ombouw die op vier aluminium conusvormige pootjes rust en twee zeer slanke ronde zuiltjes van 30 centimeter hoog. In de sub zit naast een digitale Camelot Model 50 versterker en de zuiltjes bevatten JVC Direct Drive Stick luidprekers. Gekoppeld aan een iPod is dit een systeem waar het prima bij werken is. Jammer dat de koffers al vol zijn.

Home Entertainment 2003 xDucer

xDucer


EDITORS' CHOICE