ARTIKEL

Zelfbouw buizenversterker (1/2)

Werner Ero | 13 november 2002 | Fotografie Werner Ero

Het eerste levensteken

Vanderveen UL40-S2 222222Mijn angstvisioen van uiteenspattende tweeters en/of opgeblazen woofers blijft mij gelukkig bespaart want de flinke brom na inschakeling tijdens de eerste seconden zakt al heel snel weg en er blijft een zacht zoemen over. Verder geen ruisen of andere onrechtmatigheden. Dan is het nu tijd voor het echte werk. Een gewoon CD’tje verdwijnt in de CD speler en al snel blijkt er een behoorlijke afwijking tussen het linker en rechter kanaal te zitten. Het linkerkanaal speelt gewoon veel harder. Maar dat geeft natuurlijk allemaal nog niets want let wel op dat het hier nog steeds om een niet afgeregelde versterker gaat. Al wel heel goed is de klank van het apparaat welke absoluut veelbelovend is. In het tweede deel over deze buizenversterker meer daarover. (dit deel staat nog niet online, maar is binnenkort te lezen op HiFi.nl, red.)

Testen & afregelen

In hoofdstuk 18 van de handleiding wordt uitgebreid ingegaan op het testen en afregelen van de versterker. Heel fraai is dat het hoofdstuk is uitgesplitst in een gedeelte om het apparaat met meetapparatuur en zonder meetapparatuur te testen en af te regelen en dat is natuurlijk een schot in de roos want niet iedereen heeft de benodigde technische kennis in huis, laat staan de beschikking over een oscilloscoop.

Aangezien ik wel behoorlijk handig ben maar geen scoop bezit besluit ik het apparaat in eerste instantie zonder meetapparatuur af te regelen. Eens kijken hoever ik daarmee kan komen. Dat de bijgeleverde geperforeerde metalen kap erg handig is bij het afregelen blijkt al gauw. De versterker kan nu gewoon op zijn kop liggen en de bodemplaat is zo eenvoudig te verwijderen. Aan deze onderzijde zijn ook een aantal afregelpotmeters te vinden waar we gewapend met een kleine schroevendraaier het nodige aan kunnen bijstellen. Met de luidsprekers en CD-speler aangesloten en het apparaat in de ‘aan’ stand, ga ik eerst de (zachte) brom te lijf. Deze dient te worden afgeregeld met de twee DC-balans potmeters. Met mijn oor tegen de speakers is inderdaad al heel snel de brom praktisch helemaal weg te krijgen. Alleen nog pal tegen de speakerunits is nog heel zacht iets te horen. Niet slecht!

Vervolgens is het de beurt aan de balanspotmeter om de onbalans tussen links en rechts te herstellen. Dit gaat het beste met een mono opname en een enkel instrument of stem. Deze moet bij een correcte afregeling recht uit het midden komen. Ook dit is snel gerealiseerd en na de twee overgebleven afregelpunten voor het maximale uitgangsniveau in de veilige middenstand te hebben gezet is het gehoormatige afregelen gereed en kan de versterker gaan inspelen.

Na enkele weken besluit ik voor de finishing touch de nu ingespeelde versterker nog een keer met behulp van meetapparatuur te gaan afregelen. Gelukkig ken ik iemand die de beschikking heeft over een uitgebreid arsenaal aan meetapparatuur en daar ook nog eens mee kan omgaan. Heeft u zo’n persoon niet in uw kennissenkring dan is leverancier Amplimo tegen een vast bedrag bereid uw apparaat af te regelen. Na een avondje afstellen en testen blijkt dat je gehoormatig ver genoeg kan komen om het apparaat goed af te stellen. Voor de perfectionisten onder ons loont het toch ook nog de moeite om de versterker met meetapparatuur optimaal af te stellen. Vooral het maximaal haalbare uitgangsniveau zonder clippen/vervormen stijgt ermee en daarmee dus een ietsje meer geluidsdruk.

Luisteren...

In het volgende en laatste deel van dit verslag ga ik uitgebreid in op de klankmatige eigenschappen van deze beauty want dat ’ie meer dan goed klinkt wil ik u alvast wel verklappen…

Klik HIER om naar deel 2 te gaan.


EDITORS' CHOICE