ARTIKEL

Zelfbouw buizenversterker (1/2)


Werner Ero | 13 november 2002 | Fotografie Werner Ero

Vanderveen UL40-S2 buizenversterker; zelfbouw high-end?

Het was zo’n typische druilerige herfstdag dat ik lekker ontspannen zat te genieten van fraaie muziek voortgebracht door onze onontbeerlijke muziekdozen. Ah, wat klinkt dat toch mooi, hoor haar toch eens zingen mompel ik zachtjes tegen mijzelf. In de Duson CD 100 speler draait de nieuwste CD van Rebecca Pidgeon - ‘The New York girls club’ haar rondjes. Een CD die op zowel muzikaal als opnametechnisch gebied geslaagd mag worden genoemd en in vergelijking tot haar debuut CD een  moderner geluid laat horen met lekker aansprekende songs.

Neergevlijd op de luisterbank wordt al lezende door de diverse audiobladen mijn nieuwsgierigheid gewekt door de vele artikelen over buizen  apparaten en dan met name van buizenversterkers. Hmm, hoe zou zoiets klinken in mijn eigen set vraag ik mijzelf af. Al luisterend naar bovengenoemde CD verdwijnt deze gedachte weer naar de achtergrond totdat ik enkele weken later geruchten hoor over een erg goede en betaalbare geïntrigeerde buizenbak. Wat verder navragen leert mij dat het hier om een buizenversterker in ‘kit-’ vorm gaat. Pfoei, ik ben best handig maar zelf een apparaat helemaal in elkaar zetten denk ik bij mijzelf, is dat niet wat hoog gegrepen?

Vanderveen UL40-S2 22Na enige nadenken heb ik de stoute schoenen aangetrokken en bij importeur Amplimo telefonisch het Vanderveen UL40-S2 bouwpakket besteld. Een buizenversterker met zo’n 2x30 watt vermogen gebaseerd op de EL34 eindbuizen van het Russische bedrijf ‘Svetlana’.  Snel de gevraagde EURO 1075,- overgemaakt en een week later wordt de behoorlijk zware doos thuis afgeleverd. Met grote nieuwsgierigheid open ik de verpakking welke een goed verpakte en verzorgde inhoud blijkt te bevatten. De zwaar uitgevoerde behuizingsdelen zijn zorgvuldig met zacht verpakkingsmateriaal afgedekt en ook de overige onderdelen zijn per categorie (trafo’s, LS-aansluitingen, schroefjes, etc.) keurig netjes verpakt. Zelfs zilversoldeer van Siltech en echte WBT luidspreker aansluitingen zijn aanwezig! Echt klasse. Het geheel gaat vergezeld van een zeer duidelijke handleiding die stap voor stap de totale bouw van het apparaat doorneemt.

EDITORS' CHOICE