ARTIKEL

Zelfbouw buizenversterker (1/2)


Werner Ero | 13 november 2002 | Fotografie Werner Ero

Voorbereiding

Tja en daar zit je dan met een grote doos vol onderdelen die er om schreeuwen in elkaar gezet te worden. Belangrijk is om eerst de handleiding goed door te lezen, alle onderdelen netjes uit te stallen en de onderdelenlijst door te nemen zodat je ziet wat elk onderdeel voorstelt, waar het voor gebruikt moet gaan worden en of de aantallen kloppen.

Naast de al eerder genoemde stevige metalen behuizing vallen direct de twee grote ringkernuitgangstransformatoren op. Deze transformatoren zijn in samenwerking met ontwerper Menno van der Veen en leverancier Amplimo ontworpen en hebben zeer goede eigenschappen. Zo goed zelfs dat ze tegenwoordig zelfs wereldwijd worden gewaardeerd!

Vanderveen UL40-S2 22222Als volumeregelaar wordt een exemplaar van Alps ingezet en dat is een goede keuze. De potmeter heeft een behoorlijk nauwkeurig regelbereik en door de solide constructie is een langdurig gebruik zonder storingen te verwachten. Als buizen worden twee 6N1P aan voorversterkerzijde ingezet en twee EL34’s als eindbuis De buizen zijn prima geconstrueerd en klinken uitstekend in deze versterker. De EL34’s worden ook veel in bijvoorbeeld gitaarversterkers en andere heavy-duty apparaten gebruikt en staan bekend om hun betrouwbaarheid en goede klank. Alle buizen worden nauwkeurig geselecteerd met behulp van een geautomatiseerde meetopstelling en vervolgens handmatig gepaard dus ook hier is zoveel mogelijk naar nauwkeurigheid gestreefd.

Omdat er voor deze kit veel gesoldeerd zal gaan worden is het nuttig als je nog niet zoveel hebt gesoldeerd om bijvoorbeeld eerst op wat stukjes (massieve) draad te oefenen. Dit zal de uiteindelijke kwaliteit zeer ten goede komen.

 

Informatie over de importeur
Amplimo kunt u bereiken via onderstaande link of de eigen website: www.amplimo.nl.

EDITORS' CHOICE