ARTIKEL

High End 2002

René van Es | 21 mei 2002

T+A biedt naast twee kanalen alles voor home cinema. Bovendien zijn er nieuwe telgen aan de Criterion speaker lijn toegevoegd. Zoals bij bijna iedereen zijn center en achterspeakers volop leverbaar. In de TCI serie drie modellen die voor het hoog steunen op een elektrostaat met een zeer goede rondom spreiding. Natuurlijk ziet de elektronica ziet er zeer strak uit bij T+A en heeft een fraaie interne opbouw.

Van den Hul en Tannoy gaan hand in hand door het leven. Weinig nieuws dat wij al niet op de Lenteshow hebben gezien, of het moet zijn dat VdH wereldwijd Array versterkers gaat distribueren.

Amphion uit Finland ziet er zeer verzorgd uit. In de stand geen muziek alleen de kasten en uiterst vriendelijke mensen.

MSB brengt de Patinum Dac naar Duitsland. Een 46 bit 384 kHz converter. Jammer dat door de Nederlandse importeur zo weinig wordt gedaan met MSB, in alle landen om ons heen heeft MSB zeer lovende kritieken. De Link dac III is in diverse uitvoeringen op de markt en laat zich aanpassen aan uw beschikbare budget.

Eveneens voor elk budget wat wils biedt draaitafel leverancier Pro-ject. Steeds nieuwe types in de RPM series en verder de Studie die is uitgerust met twee carbon fiber armen van resp. 9 en 12 inch. Wie liever goedkoop van analoog geluid geniet kan al terecht bij de Debut, desnoods met ingebouwde phono amp. De Pro-ject 9 arm blijft de topper in de reeks. Ook de 12 inch versie is los leverbaar.

Op de Duitse markt is Transrotor erg groot. Jochen Räke brengt een omvangrijke serie draaitafels vanaf de betaalbare instapmodellen tot de super tafel de Gravitas. Voor de rijken der aarde. Binnenkort kunt u een recensie van de Leonardo verwachten, voorzien van een gemodificeerde Rega arm. Ook phono amps behoren tot het leveringspakket. Phil van Deijk was erg gecharmeerd van het type Verena dat in de stand te vinden was. Niet alleen uitgerust met twee armen, maar ook twee zeer lange benen.

Lindemann is een kleine innovatieve “hersteller”, zo innovatief dat men als een van de eersten was die met een upsampling cd speler kwam. Nu weer een verrassing door een alles etende SACD speler te brengen die ook 192 kHz HDCD speelt. Niet goedkoop, wel zeer hoogwaardig. Als altijd was de demo bij Lindemann veel beter dan in andere stands. Een Nederlandse importeur ligt op de loer. Hou het in de gaten!

Teac gaat weer high end met het P-70 loopwerk en de D-70 dac. Via twee XLR verbindingen wordt de data en de clock getransporteerd naar de dac. Elk apparaat laat 25 kg noteren op de weegschaal. De dac is uitgerust met 4 Burr Brown 1704 converters, geschikt voor 24 bit/192 kHz. In de midi klasse van Teac gaan we een apparatuur testen voor hifi.nl. Teac blijft een sterk merk als het gaat om degelijkheid en klasse geluid.

Hoeveel wegen naar Frankfurt leiden blijkt weer eens als je A Capella hoort op Audio Aero. Totaal anders dan een Engelse combinatie, maar zeker niet minder aangenaam. A Capella brengt een van de weinige hoorns mee naar de beurs. Vorige jaren was het aanbod in hoorns veel groter. Phil zal er nog wel een paar beschrijven in zijn stuk.

We naderen totale uitputting als we bij Marantz binnenstappen en de nieuwe 912 en 914 speakers aantreffen van Mordaunt Short. Bij mij thuis stond de 902 waar ik zeer over te spreken ben en de 912 en 914 met een 6,5 inch CPC (continuous profile cones) woofer maken dat ik mijn geld na ga tellen. In september komen ze op de markt. Mordaunt Short heeft zich voor deze types laten adviseren door Ken Ishiwata van Marantz. Immers Mordaunt Short wordt in veel landen door Marantz gedistribueerd.

Nog wat losse flodders tot slot, Viva versterkers lijkt voor een koopje 845 eindbuizen te hebben gekocht. Ik tel er meer in een versterker dan bij anders fabrikanten aanwezig in een demo ruimte.

Vincent heeft twee nieuwe producten die deels met buizen zijn uitgerust, een CD56 cd speler en een SV236 klasse A versterker. De buizen lachen je vriendelijk toe via een patrijspoort aan de voorzijde van de kast.

Eichmann Express zet de lijn met de van een Bullit plug voorziene kabels voort en levert nu ook een in het netsnoer geïntegreerd AC filter. Het ding draagt de fraaie naam AC Enhancing Cable. De totale kabellijn van Eichmann is nu compleet. Nieuw is ook de Bullit plug met zilveren contacten.

Pro-Ac laat de Tablette Reference aansturen met een complete Mark Levinson set. Dat gaat helemaal niet verkeerd. Het maakt van deze kleine speaker een topklasse weergever voor kleinbehuisden.

Holfi gaat er steeds beter uitzien nu de houten frontjes zijn vervangen door een zwart metalen front. Ook hier weer veel home cinema en wonder oh wonder een 5.1 batterij gevoede voorversterker voor o.a. SACD toepassing. Gelukkig zonder processor er in. Bovendien nieuw van Holfi een 5.1 geïntegreerde versterker, de Integra 5.1 en twee eindversterker die 2 resp. 3 x 100 watt leveren. Pluto Audio en D. Klimo werken al jaren samen.

Voor het eerst in de vele jaren dat Eddy Driessen van Pluto de beurs bezoekt, toont hij alle beschikbare armen naast elkaar. De Pluto draaitafel is een stuk vakmanschap van on-Nederlandse precisie. Eddy gaat wellicht in Nederland rondstralers vertegenwoordigen van Jupiter. In combinatie met zijn draaitafels en de Klimo buizenversterkers een gaaf geheel.

Restek heeft met de EMAS de droom van elke analoog liefhebber in huis. Een phono amp met 8 ingangen. Via een microprocessor is de versterkingsfactor, de impedantie en de capaciteit voor elk element afzonderlijk instelbaar. Nooit meer dipswitches die slecht bereikbaar zijn. Eenvoudig aan een knop draaien. Stuur er een naar mij en u krijgt hem nooit meer terug. Restek laat de ook de nieuwe EPAL voorversterker zien op High End 2002. Restek valt je altijd op door de vuurrode displays op elk apparaat.

De luidspreker uitsmijter komt van U-Vola, luidsprekers in de vorm van een uitgerekt ei. Klinken heel behoorlijk op de aanwezige Pathos versterker. Passen perfect in een design huis. Alleen de dame in de stand (Maria Grazia Lanzoni) zou iets minder moeten kijken alsof ze de eieren zelf heeft uitgebroed.

Music Tools uit Italië brengt rekken op de markt die verdacht veel lijken op wat we eerder bij Burmester zagen. De naast de beuken met aluminium racks en speaker standaards zijn ook de gespoten metalen racks erg mooi en voorzien in een goede ontkoppeling.

Op

Mijn koek is op. De foto’s kunt u zien, de verslagen lezen. De impressie staat op papier. Het belang van deze beurs mag u niet onderschatten. In high end kringen is dit dé beurs. Home cinema treft u slechts aan op zeer hoog niveau. Mini sets alleen daar waar zij behoren tot het leveringspakket van een distributeur. De nadruk in Frankfurt is gevestigd op muziek weergave met kwaliteit. Opvallend dit jaar de afname van hoornsystemen en de terugkeer van de draaitafel. Vrijwel niemand durfde de luisterruimte verstoken te houden van vinyl. Of het nu gebruikt werd of niet. SACD en DVD Audio zag ik weinig. Ook als software aanbod in de hal. Daar wel veel lp’s. Ik scoorde er de Weavers en alleen al dat bezit maakt de reis naar Frankfurt de moeite waard. Volgend jaar moeten we maar met alle muziekminnende Nederlanders in bussen afreizen naar Kempinski. Al wordt het er dan nog drukker in de stands, de gangen, bij het bier en de daarna drukbezochte toiletten. Warm de frikadellen brötchen maar vast op Frau Paxa.


EDITORS' CHOICE