ARTIKEL

High End 2002

René van Es | 21 mei 2002

Noot van de Redactie:
De redactie van HiFi.nl is 4 dagen aanwezig geweest op High End 2002 en wel in de personen van Jan de Jeu, Rene van Es, Philip van Deijk en Sebastiaan de Vries.
Zij schreven een 4-dagelijks dagboek, luisterimpressie, showimpressies + noviteiten en fotoverslagen. Dit alles kunt u via de onderstaande links lezen.

Dagboek
Lees ook: De aanloop naar High End 2002 (Dag 0) - Jan de Jeu
Lees ook: Am ersten Tag (Dag 1) - Jan de Jeu
Lees ook: Am zweiten Tag (Dag 2) - Jan de Jeu
Lees ook: Am dritten Tag (Dag 3) - Jan de Jeu

Luisterimpressie
Lees ook: Bas Beluistert High End 2002 - Sebastiaan de Vries

Showimpressie en noviteiten
Lees ook: High End 2002 - Rene van Es/Philip van Deijk
Lees ook: High End 2002 (2) - Philip van Deijk/Rene van Es

Fotoverslagen
Zie ook: 39 Highlights - Rene van Es
Zie ook: Totaaloverzicht - Rene van Es

Het lijkt al zo lang geleden dat ik samen met René Smit voor het eerst de show in Frankfurt bezocht. Dat stond toen al jaren op mijn verlanglijstje, maar het kwam er nooit van. Die eerste indruk was onvergetelijk en ik nam mij voor elk jaar terug te keren. Aldus geschiedde en vorig jaar was ik er iets langer dan een enkele dag samen met Jan de Jeu.

Dit jaar pakte hifi.nl de zaak groots aan en samen met Phil van Deijk zwierf ik drie volle en lange dagen door het Kempinski hotel in Neu Isenburg. Gelaafd met frisdrank en bier, volgestopt met frikadellen brötchen, zwetend in de vroege mei zon en krabbend vanwege insecten beten. Maar het was het allemaal meer dan waard. De gesprekken, de apparatuur en de demo’s. Phil met het aantekenblok in de hand, ik met een camera in de aanslag. Jan de Jeu legt samen met zijn vrouw de sfeer vast, Sebastiaan de Vries luisterde naar high end systemen. Samen doen we verslag van de belangrijkste beurs van West Europa. Als het circus van Jeroen Bosch laten Phil en ik in dit verslag een aantal bezienswaardigheden voorbij trekken. Ik wens u een fijne optocht.

Begane grond Ietwat verdwaasd kijk ik in de rondte, waar te beginnen? Eerst maar de persruimte voor een catalogus. Renate Paxa, nog aantrekkelijker dan vorig jaar, verwelkomt de pers.

Als het lijvige boekwerk binnen is stappen we een grote luisterruimte binnen waar Kef de geheel vernieuwde lijn demonstreert. Het topmodel, de Reference 207 van 15.000 euro per paar is een 5-weg systeem. Het geluidsbeeld is verbazingwekkend homogeen voor een 5-weg. Er is veel dynamiek, het laag is erg strak en de Britse warmte ontbreekt. Een zeer neutrale speaker die hoog belastbaar is. De Kef reeks begint bij 400 euro per paar met de 207 als voorlopige limiet.
Kef gebruikt voor de versterking Chord apparatuur en kabels. Chord is bij meerdere standhouders favoriet, al heeft buiten Kef niemand de volledig gebalanceerde 5 kanaal processor staan. De ingeschakelde eindversterkers kunnen elk 1500 watt leveren aan 2 Ohm. Een meerkanaal demo maken we niet mee bij Kef, maar het zal ongetwijfeld indrukwekkend zijn.

In de ruimte bij Dynaudio staan de nieuwe Confidence types die eerder op de Lenteshow aanwezig waren. Dynaudio demonstreert hier niet, er is overal ruimte te kort. Vrijwel alle types van klein tot groot staan opgesteld en trekken veel bezoekers.

In de stand verder Tact directeur en eigenaar Peter Lyngdorf, die de nieuwste 2.2 versie laat zien van zijn room correctie systeem.
Beter, sneller en gebruiksvriendelijker. Het systeem werkt optimaal met een eigen Tact x-over voor het bas management en de midden/hoog sectie. De woofers dienen in de hoeken opgesteld te staan, de midden/hoog kasten weg van de achterwand. Dat levert het beste resultaat met een diepe snelle basweergave zonder enige vorm van boemen.
Er zijn tot nu toe 50 systemen van verkocht.
Tact is niet erg terughoudend als men de folder presenteert met als opschrift TacT RCS2.2X, de beste voorversterker ter wereld. Maar Peter Lyngdorf gun ik het voordeel van de twijfel. Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben.

Het Duitse Phonosophie, die nog immer het Naim concept kopieert, stelt nieuwe eisen aan een audio rek. Ongelofelijk hoeveel kastjes je kunt kopen om een stukje muziek te maken.
In de Duitse pers komt Phonosophie immer goed uit de hoek en een blik in het inwendige toont een verzorgde opbouw. Leverbaar zijn onder meer vier cd spelers en vier versterkers in diverse prijsklasses. Maar ook vinyl en luidsprekers behoren tot het leveringspakket.


EDITORS' CHOICE