ARTIKEL

High End 2002

René van Es | 21 mei 2002

ALR Jordan dat we in West-Nederland niet veel tegenkomen, demonstreert een 5.1 set, die ook zonder meer toepasbaar is voor stereo. De trend om stapels goedkope kleine boemende kastjes te koppelen aan inferieure woofers zie je op de ze show niet.

Naast ALR Jordan staat Canton dat sinds kort door Servi-Q in Nederland vertegenwoordigd is. In een licht futuristische ruimte staan alle types in zilver gespoten voor deze show. Het grootste systeem is de Karat Reference 2 DC met een zijwoofer. Dat Canton trots is op deze speakers blijkt wel uit het feit dat een separaat boekwerk geschreven is over de ontwikkeling. Een kleiner type uit de Karat serie zal voor een recensie naar ons toe komen.

Ook in zilver de Rega elektronica die op deze show Envoy speakers hun werk laat doen. De schuin naar boven stralende weergevers klinken niet slecht, maar maken ook niet hebberig. Ze komen rechtstreeks uit Budapest.
Het laag wordt belast in de kast met een combinatie van bas reflex en transmissie lijn. De schuine afwerking aan de bovenzijde laat ze fungeren als rondstralers.
Dat Rega in zilver leverbaar is, is een welkome aanvulling op het saaie zwart. Rega heeft verder de speaker lijn fors uitgebreid zelfs tot en met een subwoofer.

JMLab laat het publiek kennismaken met de Electra lijn in een home cinema opstelling. Marantz verzorgt de bron en de versterking. Het komt niet echt uit de verf en in de kamer ernaast waar de Micro Utopia staat met Aloia CDP 11.01 cd speler, PST 11.01 voorversterker, ST 13.01 eindversterker en de nodige PSU voedingen klinkt het allemaal veel beter. Toch maar twee kanaal weergave houden of een betere demo dvd zoeken Jacques. In de persruimte kunnen we een blik werpen op de Sib & Sub, een miniweergever voor surround doeleinden met een subwoofer. Kosten voor de in ABS uitgevoerde systemen zullen rond de 1100 euro liggen voor 5 speakers en de sub. Het systeem is zo nieuw dat het nog niet te beluisteren is. De komst van het systeem naar Frankfurt was niet zeker, vandaar.

Siltech heeft een statische display bij hun Duitse vertegenwoordiger Audionet. Wie echter goed rondkijkt op de show komt de Siltech producten met regelmaat tegen.

Een gooi naar het beste geluid van de show is in handen van Gryphon die met de Cantata Reference Monitor demonstreert in een rustige luisterruimte. Het systeem is uitgerust met een actieve Q control en is op die manier aanpasbaar aan de ruimte zelf.
Eigen versterking en cd speler van Gryphon doen de aanwezige bezoekers watertanden. Het geluidsbeeld is schitterend en vol dynamiek en leven. Voor 19.000 euro per stuk bent u de gelukkige eigenaar en krijgt u de Q box erbij.

K.R. Enterprise heeft een ruimte samen met ARS Aures. Ook op de vorige show was dat eveneens zo en wederom maken de voornamelijk van Focal units voorziene speakers, in perfecte pianolak gespoten, grote indruk. De afmetingen van de kasten liegen er niet om en ik zie ze nog niet in mijn huiskamer terecht komen. Deze Italiaanse transmissie lijn kasten zouden in Nederland hoge ogen kunnen gooien.

Groot nieuws bij Dali. De top speaker Euphonia is leverbaar. Als vloerstaander in twee afmetingen, als center, rear speaker en als subwoofer. Veel aandacht is besteed aan fase reinheid en ter ondersteuning van de tweeter is een band hogetonen unit opgenomen. Alle units komen uit eigen fabriek. De ontwerper stond iedereen welwillend te woord. AND Benelux gaat hier zeker de baan mee op en hifi.nl maakte al afspraken voor een recensie.


EDITORS' CHOICE