ARTIKEL

High End 2002

René van Es | 21 mei 2002

Naar boven de eerste en tweede verdieping

Jeugdsentiment overvalt je bij het zien van Garrard draaitafels. Loricraft neemt de taak op zich deze draaitafels met tussenwiel te restaureren en in productie te houden. Phil kan het het mooie niet vanaf zien, maar die is dan ook te jong. De sfeer in de ruimte is typisch Engels, de muziek keuze aangepast aan de draaitafel.

Van een totaal andere orde is Lumen White en Teesendorf Electronics. Lumen White is sinds kort te koop via Durob. De kastvorm is eerder te zien geweest bij Phy-HP en heeft wat weg van een peer op zijn kant. De units zijn de kostbare Thiel speakers die ook Avalon gebruikt. De klank is neutraal voor zover de korte indruk een dergelijk oordeel kan geven. Zeer interessant als u in de hoger prijssegmenten shopt.

Arcam houdt het rustig in de luisterruimte en het is een aangenaam moment van rust om even te luisteren naar de A65 en CD72. Acoustic Energy luidsprekers worden gebruikt. Een combinatie die aandacht verdient.

Iets verderop ben je gelijk weer wakker. De Avant Garde Solo’s blazen de bezoekers de ruimte uit. De Tron versterkers die nauwelijks vermogen kunnen leveren laten deze mini hoorns alles weergeven wat van de Verdier draaitafel afkomt. Mooi maar te hard.

Elac heeft het op deze door mannen bezochte show goed voor elkaar. De 5.1 demo showt naast de speakers een buikdanseres op het plasma scherm. De vraag reist dan, waar kijkt de bezoeker naar? Het product of het beeld?

Al eerder zag ik op de IFA Bösendorfer samen met Electrocompagniet staan. De demo laat niet horen wat de kwaliteiten zijn van de combinatie. Het opvallende uiterlijk van beide fabrikanten staat borg voor kwijlende buren. Electrocompagniet mag zoals bekend is op mijn verlanglijstje staan.

Densen kom ik tegen in een ruimte waar Castle luidsprekers staan. Castle is tijdelijk niet te koop in Nederland en zoekt naarstig naar een distributeur (…). De in vele, echte houtfineer soorten kasten zijn zonder meer de moeite van het beluisteren waard. Jammer dat het merk in een vergeethoek is geraakt.

Meer Brits spul van Mike Creek. Zeer interessant is de van voor tot achter gebalanceerde voorversterker. Inwendig onder meer relais gestuurde decadebanken voor de volumeregeling. Ook de eindversterker en de cd-53 cd speler kunnen gebalanceerd signaal aan en de combinatie met Epos speakers en Creek elektronica is een zeldzame combinatie van top geluid en bescheiden prijs.

Ook Epos levert een home cinema set gebaseerd op de originele Epos techniek Manger, bekend van toepassing in Audio Physic en als units leverbaar via Remo in Leidschendam laat haar Swing speaker geluid voortbrengen via een Sony cd speler en Vincent versterkers. Het zijn bijzondere units met een geheel unieke bouw.

Copland is geheel vernieuwd en heeft nu ook home cinema in het hart gesloten. Opmerkelijk de CVA306 multi channel buizen voorversterker die zich laat combineren met de eveneens nieuwe CTA520 eindversterker die 2 x 125 watt levert. Maar er is ook een CVA535, goed voor 5 x 125 watt. Home cinema lijkt aan een onstuitbare opmars bezig. Gelukkig is er ook nog een CDA822 cd speler waar ik mij eega eens heel lief voor moet aankijken.

Heil Air Motion Transformers die in Duitsland nog altijd gretig aftrek vinden combineren net zo goed met Copland als de in de kamer ernaast aanwezige Micromega Romance, Kora versterkers en Audio Physic speakers. Micromega timmert trouwens hard aan de weg en de problematische Stage series lijken verleden tijd.

High end van Mission. Gecombineerd met Chord versterking laat de Mission Pilastro precies horen waarom Mission een statement wil neerzetten. Terug op het high end front zonder de prijskrakers te vergeten. De M5 serie heeft een nieuw strakker jasje en Mission, immer sterk in fabricage methodes, laat een perfecte afwerking zien. De M5 is leverbaar in Beech, Rosewood en zwart.

Andere Engelse fabrikant van luidsprekers is uiteraard Monitor Audio. Volgens Marja , de directeur van Monitor Audio Nederland, was men in Engeland te laat met de nieuwe Bronze series om ze in Frankfurt te laten zien. Daarom stonden alleen de dure types uit de Gold Reference Series “on display”. Misschien, zo wist ze verder te melden, gaan we de range elektronica van Acoustic Art in Nederland erbij doen. Voor het uiterlijk hoef je het niet te laten Marja. Als de inhoud en de klank lijkt op het uiterlijk ……….. hebben! De Drive 1 mag zo mijn Teac T-1 vervangen. Indrukwekkend ook de AMP II–AC die 2 x 200 watt levert aan 8 Ohm en 2 x 550 watt aan 2 Ohm.

Ander Brits nieuws komt van Naim. Die introduceerden de AV2 voorversterker decoder, de NAPV175 eindversterker, goed voor 3 x 50 watt en de SL2 design luidspreker. De luidsprekers kunnen tegen de muur worden geplaatst en zo werkt Naim mee aan het oplossen van het ruimte probleem bij home cinema. De AV2 heeft trouwens 6 analoge ingangen naast de vele surround schakelingen. Ook nieuw diverse meubels die een stevig prijskaartje dragen, een centerspeaker en voor twee-kanaal de NAC552 top voorversterker die ruim 21.000 euro moet gaan kosten. Daar krijgt u dan wel een separate voeding bij kado.

Clearaudio is altijd sterk aanwezig op de High End Messe. Nu zelfs met drie ruimtes om ook de Halcro versterkers te laten horen en de Danish Physics luidsprekers die zij op de Duitse markt gaan vertegenwoordigen. Zelf hebben ze nieuws op het gebied van elementen alsmede een platenwasser met de titel Matrix. Een eigen toonarm van Clearaudio kreeg de naam Unify en beloofd analoog geluid uit Erlangen verder te optimaliseren. Ook voor het eerst te beluisteren is de 50 watt klasse A eindversterker die bij de Balance voorversterker past. Grappig dat de vriendin van Robert Suchy een perfectie look-a-like is van Maxima. Een prima gastvrouw is ze ook.

Wie Duitsland bezoekt voor hifi komt langs Burmester. Gehoord hebben we het niet, de demo’s waren te druk en te lang. Gezien wel en vooral de nieuwe styling met de nieuwe audiorekken maakt veel indruk. In maar liefst twee ruimtes speelde muziek en de derde ruimte was nog een statische display te vinden. Het mooiste naar mijn idee de 022 mini monitor.

Audiodata zorgt voor een verrassing met de Partout. Deze Duitse luidspreker fabrikant die eindelijk een vertegenwoordiging gaat krijgen in Nederland verraste vorig jaar met de Echelle. Nu is er gekozen voor een home cinema demo. De Partout benadert de puntbron door de tweeter in het centrum van de bas units te plaatsen, net achter de stofkap.

Wie zijn platen in een soort cd speler wil plaatsen kan terecht bij de B.E.S.T. Digital met ELP Corporation. De eerste (en laatste??) laser turntable voor het aftasten van vinyl. Drie types zijn leverbaar en het lijkt me de investering voor musea die de kostbare vinyl schijven heel willen houden en toch regelmatig spelen.

Wilson Benesch toonde de deels uit carbon vezel gebouwde speakers. De Discovery 2,5 weg, de ARC 2 weg en de Chimera, waarin 4 17cm woofers een plek vinden, een 17cm midden unit met een 17cm ABR en een 25cm tweeter. De prijs durf ik niet te vragen.


EDITORS' CHOICE