REVIEWSamsung

Gebruik en luisterervaringen

Het systeem heeft een aantal weken in mijn luisterruimte gefunctioneerd en is prettig en eenvoudig in het gebruik. De afstandsbediening is heel compleet maar heeft daardoor ook een boel knopjes die je slechts zelden gebruikt. Dat maakt het ding voor dagelijks gebruik eigenlijk wat druk maar je ontkomt er helaas niet aan. Deze remote krijgt niet de hoofdprijs wat betreft ergonomie maar hij ook weer niet zodanig onhandig dat je er niet aan kan wennen.

Via de Ethernet of Wifi verbinding maakt het systeem eenvoudig verbinding met een netwerk. DLNA en DHCP zorgen ervoor dat de configuratie ook voor een leek te doen moet zijn. Via de netwerkverbinding kun je met de AllShare Play functie eenvoudig bestanden van je eigen netwerk afspelen. Het systeem biedt daarvoor een overzichtelijk menu dat prettig en logisch in elkaar steekt.

Zoals ik in mijn beschrijving van de luidsprekers al zei, ben ik niet zo gecharmeerd van het gebruik van kunststof. De constructie is gewoon te lichtgewicht en dat hoor je terug in de sound die wat dun is en body mist. Daarbij komt dat het overnamepunt tussen de woofer en de satellieten te hoog ligt en de woofer te weinig kracht heeft om een goede aansluiting te bieden. Dat heeft een gat in het audiospectrum tot gevolg met het ietwat dunne geluid tot gevolg. De ruimtelijke plaatsing is op zich prima maar doordat je echt een diep fundament mist, krijg je bij spectaculaire actiescènes niet die geluidservaring die je eigenlijk zou moeten hebben. De (sub)woofer schiet wat dat betreft het meest te kort waardoor ik die voor mijn verdere verhaal heb vervangen door mijn eigen actieve subwoofer die zeer ruim in te regelen is.

Met die andere sub is het spectrale gat tussen het midlaag en het diepe laag (het overnamepunt tussen de satellieten en de woofer) minder sterk aanwezig en krijg het geluid meer body en diepte. Verder blijkt dat de satellieten het beste functioneren wanneer ze niet los in de ruimte maar bij voorkeur in een hoek worden geplaatst. Bij een dergelijke plaatsing treedt er een versterking van het laag op van 3 tot 6dB en die versterking is in dit geval prettig.

Samsung noemt dit een 7.1 systeem maar dat is wat mij betreft wat overdreven. De invloed van de twee draaibare luidsprekerunits is hoorbaar maar echt indrukwekkend is anders. Ik raad aan deze twee units gewoon direct naar de luisterpostie te richten voor wat extra push in het midlaag.

Tot slot nog een opmerking over de buisjes in de centrale unit. Er valt weinig te zeggen over de exacte invloed van deze buisjes op de weergave van dit systeem. De buisjes zijn tenslotte niet uitschakelbaar. De weergave van dit systeem, ook in combinatie met andere veel duurdere luidsprekers, is mooi neutraal en evenwichtig. Van een overdreven warm geluid is geen sprake maar dat is wat mij betreft eerder een voordeel dan een nadeel. Of de weergavekwaliteit van de elektronica in de hoofdunit dus sterk beïnvloed wordt door de buisjes is moeilijk te zeggen. Van buisjes is bekend dat ze een beperkte levensduur hebben maar je kan ervan uitgaan dat je de komende 10 jaar er geen omkijken naar zal hebben. De buisjes zijn in ieder geval een interessant gespreksonderwerp tijdens feestjes en dat is ook wat waard.

Conclusie
Het HT-E6750W kost ruim 1200 euro en voor dat bedrag haal je een grote doos in huis met een compleet home cinema systeem. Samsung spreekt van 7.1 maar ik noem het liever een 5.1-enhanced systeem omdat de laatste twee surroundkanalen niet werken zoals dat in een echt 7.1 systeem hoort. Dat neemt echter niet weg dat dit systeem interessante dingen in zich heeft.

De bijgeleverde (sub)woofer is wat ondermaats en zou eigenlijk vervangen moeten worden door een meer solide en krachtiger model. Datzelfde geldt ook voor de vloerstaande satellieten die ik het liefst zou verzwaren met bijvoorbeeld (vogel)zand om het geheel wat meer body te geven. Als Samsung die punten verder zou aanpakken stijgt het kaliber van dit systeem met grote stappen want aan de elektronica ontbreekt helemaal niks. Een tweeledig oordeel dus, waar Samsung zeker nog iets aan zou kunnen doen.

Aanvullende informatie:

adviesprijs €1.299,-

Samsung Nederland 
Tel. 0900-7267864 (10 cent/min.)
Website : www.samsung.com


EDITORS' CHOICE