REVIEWSamsung

Luidsprekers

Samsung heeft ervoor gekozen de luidsprekers van dit systeem niet van hout, spaanplaat of MDF te maken maar van kunststof. De vloerstaande luidsprekers bestaan uit drie delen, een voet, een zuil en de luidspreker zelf. De delen moet je zelf in elkaar schuiven en vastschroeven. Deze montage is vrij simpel maar het geheel voelt uiteindelijk wel erg plastic en fragiel aan. Voor een goede audioweergave zijn (kast)resonanties uit den boze maar deze kunststof constructie biedt eigenlijk te weinig body en massa om dergelijke resonanties te voorkomen. Het zou aardig zijn geweest als je de luidsprekerpilaar zou kunnen vullen met bijvoorbeeld vogelzand om het geheel wat meer massa te geven maar standaard wordt deze optie niet geboden. Een slimme gebruiker zou echter zeker een poging kunnen wagen want dit zal de weergave aanzienlijk kunnen verbeteren.

De luidsprekers zelf zien er fraai uit en hebben een glimmende zwarte afwerking vergelijkbaar met pianolak. De luidsprekermembranen hebben in het hart een glimmende stofkap die eruit ziet als een faseplug maar is dat niet. Door het ontbreken van een frontdoek zijn de units altijd zichtbaar wat het geheel een high-tech look geeft.

Samsung gebruikt bij alle luidsprekers een d’Appolitto configuratie waarbij er twee middentoners rond een (soft)dome tweeter zijn geplaatst. Door deze configuratie wordt een puntbron werking gerealiseerd wat bijdraagt aan een goede stereo en surroundplaatsing.

Bij de twee frontluidsprekers is er naast de genoemde units in d'Appolitto configuratie nog een derde unit geplaatst die naar boven gericht kan worden. Deze units hebben betrekking op de twee extra surroundkanalen en zouden het geluid als het ware over de luisteraar moeten plaatsen. De constructie is absoluut niet conform een echte 7.1 opstelling maar het is een leuke feature.

De bijgeleverde (sub)woofer heeft dezelfde pianolak afwerking als de andere luidsprekers en is bijzonder compact. Hij is net als de andere luidsprekers gemaakt van kunststof en dat is echt een belabberde keuze voor een (sub)woofer. Hij is bovendien niet actief en deze factoren maken de (sub)woofer eigenlijk ondermaats voor dit systeem. De satellieten hebben een gespecificeerd bereik tot 140Hz en dat is een relatief hoge frequentie voor een woofer om het geluid al over te nemen.

Configureren
Door het gebruik van kleurcoderingen op de kabels is het aansluiten van het HT-E6750W systeem heel eenvoudig. Ook de configuratie van de luidspreker en het inregelen spreekt voor zich door de aanwezigheid van het Auto Sound Calibration (ASC) systeem. De bijbehorende meetmicrofoon prik je eenvoudig in de voorzijde van het apparaat en binnen een paar minuten heeft hij alle instellingen op orde. Ook het configureren van de netwerkverbinding is eenvoudig en doorgaans zonder handleiding te voltooien. De handleiding verdient echter een aparte vermelding, want die is bijzonder duidelijk en overzichtelijk en geeft echt op iedere vraag een passend antwoord.

EDITORS' CHOICE