REVIEWSamsung

Samsung HT-E6750W - 7.1-kanaals AV-systeem met Blu-ray

Een eigen thuisbioscoop spreekt nog steeds vele mensen aan en dat is niet zo vreemd. Want ondanks dat een bezoek aan een echte bioscoop nog steeds een geweldige belevenis is, is het kijken naar een film op je eigen bank met je eigen favoriete versnaperingen onder handbereik natuurlijk niet te versmaden.

Voor een thuisbioscoop is een goed beeldscherm een vereiste maar een meerkanaals audiosysteem is minstens zo belangrijk. Het Koreaanse Samsung is al vele jaren een toonaangevende naam op het gebied van hoogwaardige beeldschermen. Ook voor een meerkanaals audiosysteem kan je echter bij Samsung terecht. Het HT-E6750W home theater systeem is daarvan een voorbeeld.

Het HT-E6750W audiosysteem is een all-in-one pakket met alle componenten voor een compleet 7.1 home cinema audiosysteem. Het hart van het systeem bestaat uit een slanke basisunit die is voorzien van een Blu-ray speler, een analoge RDS tuner en netwerkspeler voorzieningen. De versterkers voor de frontkanalen en de (sub)woofer zitten in deze hoofdunit.

De eindtrappen voor de surroundkanalen bevinden zich in een losse module die draadloos vanuit de hoofdunit wordt aangestuurd. Deze oplossing maakt het aansluiten een stuk minder ingewikkeld. De basisunit is zwart van kleur en daardoor vrij onopvallend. Hij trekt desondanks de aandacht door twee buisjes die zichtbaar oplichten achter een raampje rechts in het front. Dit detail oogt niet alleen fraai maar moet volgens Samsung het geluid ook een warm tintje geven.

Samsung noemt dit een 7.1 systeem maar er zitten 'slechts' 5 luidsprekers en een woofer in de doos. Je zou dus zeggen: "Dit is een 5.1 systeem" maar in de twee frontluidsprekers zitten twee extra (draaibare) luidsprekerunits gemonteerd waardoor er weldegelijk 7 onafhankelijke kanalen zijn. Deze configuratie is anders dan gebruikelijk en daarom kan je naar mijn mening niet echt van een volwaardig 7.1 systeem spreken. Ik zou het eerder een 'quasi 7.1' of een '5.1 enhanced' systeem noemen maar dit ter zijde.

Uitrusting
De ingebouwde Blu-ray speler speelt zo’n beetje alles af en accepteert naast Blu-ray schijfjes ook gewone DVD-Video discs (DVD±R en DVD±RW) en kan tevens overweg met de gangbare CD-formaten. De speler heeft daarvoor decoders aan boord voor onder andere MP3, WMA, AAC, LPCM, JPG, MKV, WMV en DivX (incl. HD) en AVCHD. Ook op het gebied van audiodecoders is het systeem ruim voorzien. Alle veel gebruikte surroundformaten zoals Dolby ProLogic, Dolby Digital (Plus), Dolby True HD, DTS (96/24), DTS-HD en 3D Sound Plus worden zonder problemen herkend en gedecodeerd.

De netwerkspeler kan via een Ethernet kabel of draadloos WiFi contact maken met een netwerk en het internet. Hiermee krijg je toegang tot bestanden op je eigen netwerk maar kun je ook de extra bluray informatie voor BD-Live benaderen. Naast de afspeelmogelijkheden van de ingebouwde spelers heeft de HT-E6750W aansluitmogelijkheden voor een USB-schijf, wordt er een iPod dock standaard bijgeleverd en heb je twee HDMI ingangen, een optische digitale ingang en een analoge ingang voor andere apparatuur. Naast de HDMI uitgang is er nog een composiet video-output maar die zullen weinig mensen tegenwoordig nog gebruiken.

EDITORS' CHOICE