REVIEWRega

Hoe klinkt dat?

De Rega is volgens mij meer een platenspeler voor praktische gebruikers die geen behoefte hebben om zich na het inregelen van de speler nog ergens anders druk over te maken dan om "welke plaat zal ik nu eens draaien?" Een flink aantal albums passeert de revue, waarbij ik eerlijk gezegd meer op de inhoud let dan op de audiofiele kwaliteit. Ik zal aan de hand van fragmenten proberen een indicatie te geven van mijn klankmatige ervaringen. Ik moet hierbij eerlijkheidshalve nog wel aantekenen dat ik de originele voeding (een zgn. wall-wart van redelijke kwaliteit) in de verpakking heb laten zitten en mijn eigen TT-PSU heb aangesloten. Over de verbetering in stabiliteit en geluidskwaliteit die deze externe voeding met zich meebrengt is (zeker voor de vraagprijs van 250 euro) geen discussie mogelijk, en ik raad iedereen aan om hem er meteen bij te kopen...

In feite luister ik dus naar een RP3 in één van de Performance Pack versies, die 1.425 euro kost. Voor dezelfde prijs wordt naar wens ook een andere versie geleverd met het high-output MC element Sumiko Bluepoint Special. Ook fraai, maar wat luchtiger van klank. Het is maar net wat je prefereert dus...

Als eerste draai ik het album Damburst van de Nederlandse groep Water (Vertigo 9286 575). De proggy muziek op deze plaat is zeer dynamisch opgenomen en bijzonder prettig om naar te luisteren. Het getokkelde gitaarintro van openingstrack What Happened To Your Dreams explodeert op een gegeven moment bijna met een zeer krachtige slag op drums en bekkens, waarna een mondharmonica het muzikale thema speelt. De impact van deze dynamieksprong is erg goed, ik knipper onwillekeurig even met de ogen en een licht adrenalineroesje loodst me genietend door de eerste plaatkant heen. Het Exact element heeft de typische substantie en druk van een MM element, iets wat ik bij verfijndere MC elementen nog wel eens mis. Het laag is diep en sonoor, en er is ruimte tussen de instrumenten. Het hoog is weliswaar een tikje aan de frisse kant, maar dat is niet storend.

Het album Tone Poems van Peter Principle (MTM 18LP) bevat precies wat de titel belooft: toongedichten. Hierop schildert Principle een niet altijd even goed te doorgronden landschap van klanken en flarden melodie. Veel verschillende laagjes met gevonden geluiden en vreemde instrumenten, dissonante klanken en net niet goed gestemde analoge synthesizers worden aaneen geregen door het dromerige trompetspel van Luc van Lieshout. Ik draai dit vooral om de sfeer, en die weet de RP3 uitstekend neer te zetten. Het beeld is groots en gul, en je kan er redelijk ver in wegkijken. Daarbij is de ritmische coherentie ook erg goed, wat er voor zorgt dat het geen ketelmuziek wordt. Knap gedaan, zowel van Principle als Rega...

Cielo e Terra van Al Di Meola (Manhattan 24 0332 1) opent met getokkelde gitaar en synthesizer, maar krijgt even verderop een ommezwaai naar wilde percussie en een opgewonden sfeertje. De Rega weet de overgang van verstild naar heftig en extrovert goed te maken. Het beeld is iets vlakker dan ik gewend ben met mijn gemodificeerde P5 met Lyra Dorian element, maar ik kan de neiging tot meebewegen niet onderdrukken. Gezien de prijsklasse van de RP3 kan ik alleen maar bewondering hebben voor het resultaat.

Tot slot The Nightfly van Donald Fagen (Warner 92.3696-1). Dit bijna obsessief nauwkeurig opgenomen album klinkt op vinyl een miljoenmiljard keer beter dan op cd, en met de RP3 springt de dynamiek je tegemoet. De zorgvuldige klankmatige balans die perfectionist Fagen in elkaar knutselde is heerlijk eerlijk, en het spoortje warmte dat ik hoor zit aan de opnamekant, niet in de weergave. De lang aangehouden tonen van de Fender Rhodes piano zijn stabiel en klinken lang uit, wat op een uitstekende gelijkloop duidt. Nu valt me ook op hoe lekker brutaal de Rega Exact klinkt. Tikkie forward, maar met een uitstekend fundament en een mooi open middengebied. Niks terughoudends, gewoon lekker muziek maken en genieten. Dit is een fijne draaitafel!

Conclusie
Inclusief de Fono MM kost de RP3 Performance Pack 1.560 euro, en dat is bepaald geen wisselgeld. Daarom is het goed om te weten dat de gewone versie zonder voeding en Fono MM, maar met het blauwe Rega Elys 2 element al voor 800 euro verkrijgbaar is.

Als geheel klinkt deze Rega RP3 Performance Pack met Exact element en Fono MM voorversterker aanstekelijk en muzikaal. Ritmisch sterk, swingend, met dynamiek en neutraliteit. Rega weet altijd een bepaald 'je ne sais-quoi' aan hun apparatuur mee te geven, iets waardoor je heel snel vergeet dat je naar apparatuur luistert en volledig meegevoerd wordt door de muziek. Het zakelijke design komt dus bepaald niet terug in de weergave, en dat levert mijns inziens een aparte maar tegelijk ook zeer aanbevelenswaardige combinatie op.

Ik heb in 2008 ook naar de voorganger P3-24 geluisterd, met hetzelfde element en de externe voeding. Hoe dat precies klonk kan ik me natuurlijk niet meer herinneren, maar deze RP3 doet het erg goed. Bovendien ga ik er van uit dat Rega de RP3 niet om marketingtechnische redenen op de markt brengt. Een nieuw apparaat betekent bij Roy Gandy en zijn team traditiegetrouw dat er voldoende technologische en klankmatige verbeteringen zijn ontwikkeld om het op de markt te brengen. Hartelijk aanbevolen derhalve!

MERK

EDITORS' CHOICE