REVIEWRega

Rega RP3 - Evolutie Van Een Klassieker

De analoogliefhebber leeft in een geweldige tijd. Ik denk dat het veilig is om te stellen dat sinds er de jaren 80 van de vorige eeuw niet meer zo'n ruime keuze aan platenspelers op de markt is geweest.

En het is goed om te constateren dat een aantal grote merken van weleer ook vandaag de dag nog de eerste viool spelen. Het Engelse Rega behoort tot die groep, en met de nieuwe RP3 hebben ze een fraaie middenklasse platenspeler in hun brede assortiment, die zowel voor nieuwkomers als herintreders en doorgewinterde upgraders genoeg te bieden heeft.

De RP3 is een nazaat van de legendarische Planar 3 uit 1977 (!) en is in meerdere incarnaties dus inmiddels 35 jaar op de markt. Na de Planar 3 volgden de P3 en de P3-24. En nu dus de RP3, een afkorting die staat voor Rega Planar 3. Er zijn een paar overeenkomsten tussen het vorige model en deze nieuweling.

De belangrijkste is de 24 volt synchroonmotor die de eigenaar in staat stelt om (eventueel later) de externe TT-PSU voeding aan te schaffen, die de weergave drastisch verbetert door mechanische trillingen in de motor te onderdrukken en de gelijkloop nog verder te verbeteren. Ook deelt de RP3 de bekende kegelvormige rubberen voetjes en de stofkap met eenvoudige kunstsof scharnieren met zijn oudere broer. Maar daar houdt het wel zo'n beetje op.

What's New?
De nieuwe RB303 arm is op het oog duidelijk gebaseerd op de RB301 die in de P3-24 zit. Grote verschillen zijn niet meteen zichtbaar, maar hij is op een aantal punten toch flink verbeterd. Rega heeft het over een nieuw ontwerp van de buis, een betere gewichtsverdeling waardoor eventuele resonanties nog verder afgenomen zijn en een grotere stijfheid van de lager-behuizing.

Het tweede wat opvalt is de koppeling die boven en onder de plint van de armbasis naar de lagerput loopt. Deze 'brace' is gemaakt van fenolhars, hetzelfde materiaal dat ook de superlichte plint zijn stijfheid geeft. Dit idee komt voort uit de ontwerpfilosofie van Rega. Zij gaan uit van het principe dat een grotere massa meer energie absorbeert en dat je met die verloren energie ook een deel van de muziek kwijt raakt. De plint moet daarom zo licht mogelijk zijn, maar mag niet inleveren op stijfheid. Door de dubbele brace (letterlijk: Double Brace Technology) kon de plint nog lichter gemaakt worden.

Een nieuwe arm en een nieuwe plint, dat is nogal wat. Het bewijst in elk geval dat Rega haar producten altijd verder ontwikkelt. Maar pas als er een duidelijke verbetering behaald kan worden komt er een nieuw model op de markt. Dat duurt soms jaren. Rega staat er in elk geval niet om bekend dat er elk jaar een compleet nieuw assortiment in de winkels staat. En dat is fijn voor zowel de klant als de retailer.

MERK





EDITORS' CHOICE