REVIEWOnkyo

Proef op de som


Menno Bonnema | 01 mei 2012 | Onkyo

Het aansluiten en opstarten van de Onkyo BD-SP809 is kinderlijk eenvoudig. Die eenvoud kom je ook tegen in de ‘verpakking’ van de Onkyo. De speler zal niet snel een prijs winnen voor opvallend design: een rechthoekige, aluminium geborstelde kast van 43.5 bij 10.4 bij 31,3 centimeter met alleen de meest noodzakelijke bedieningsknoppen erop, dat is wat het is. Hij voelt vrij licht aan, in de technische specificaties staat een gewicht van 4,7 kilo vermeld. Nu moet ik toegeven dat sinds bij mij in huis ooit de Denon DVD-A1 heeft gestaan met een gewicht van 19 kilo, bijna alle apparatuur die daarna langskwam, licht aanvoelde.

Het openingsmenu van de Onkyo vertoont zich vanzelf bij opstarten, op het televisiescherm. Ook hier een overzichtelijk beginmenu: je kunt kiezen uit schijfweergave, usb-aansluiting, netwerktoegang of instellingen. Vanuit de keuze instellingen kun je de diepte ingaan en van alles en nog wat wijzigen. De video-equalizermogelijkheden zijn behoorlijk omvangrijk en maken het bijvoorbeeld mogelijk vijf voorkeursinstellingen vast te leggen.

Blu-ray: Brooklyn`s Finest
Een Blu-rayspeler dien je natuurlijk in eerste instantie te testen op zijn kwaliteiten met betrekking tot blu-ray weergave. Om het de Onkyo niet al te makkelijk te maken heb ik gekozen voor het afspelen van de film Brooklyn’s Finest, een film over de misdaad en corrupte politieagenten in Brooklyn. De actiefilm haalt alles uit de kast qua geluid en beeld: veel dreigende muziek met veel bas, zoals alleen Amerikanen dat zo mooi kunnen fabriceren, veel zich in het schemergebied afspelende scenes en snel afwisselende scenes: dan weer close-ups, dan weer mooie ‘sightseeings’. Kortom: een Blu-rayspeler kan zich helemaal bewijzen met deze film. En dat doet de Onkyo BD-SP809. Hoewel ook zeker de acteurs deze film dragen (waar vind je nog een sterrencast met Richard Gere, Ethan Hawke, Don Cheadle en Wesley Snipes?), is het mede door het schitterende camerawerk in samenspel met het geluid dat deze film beklijft.

De Onkyo speler weet dat maximaal op het scherm over te brengen. Messcherpe beelden met indrukwekkende zwart-weergaven zie ik op mijn Panasonic plasma beeldscherm verschijnen. Zeker, de Onkyo en de Panasonic vormen een fijn stel. En dan het geluid. Je zou voor de aardigheid eens de volgende test moeten uit voeren: ga in het donker zitten, speel de film af zonder beeld maar met geluid. Dan merk je pas hoe goed de ‘soundtrack’ bij deze film is en hoe goed de Onkyo deze weet weer te geven. De dynamiekweergave is enorm met erg fraaie en dreigende baslijnen op de momenten dat de kijker geacht wordt het spannend dan wel eng te gaan vinden. De stemmen van de acteurs komen ook zeer verzorgd over. Let maar eens op de stem van Ethan Hawke: het donkere, sinistere (psychopathisch?) spat er soms vanaf.

Hoe gaat de Onkyo om met dvd-schijfjes? Erg goed, kan ik verklappen. Voor deze test heb ik de dvd ‘Live at the Royal Albert Hall’ van Simply Red gebruikt. Ik vind het nog steeds jammer dat dit concert niet op Blu-ray is uitgebracht. Er bestaat inmiddels wel een andere Blu-ray van Simply Red (‘Live in Sydney’), maar die vind ik geluidsmatig teleurstellend. Het geluid te beluisteren op de dvd ‘Live at the Royal Albert Hall’) is al fenomenaal en had wellicht op blu-ray nog beter tot zijn recht kunnen komen. In ieder geval: het beeld van de betreffende dvd heb ik altijd een beetje wazig gevonden, net alsof er een soort mist in de hal hing. Nou heb ik sinds ik over ben op Blu-ray wel vaker het idee dat dvd’s een soort waas over zich heen hebben.

Een waas die natuurlijk nog extra wordt uitvergroot door de grote schermen die tegenwoordig in menig huis staan. Ook de Onkyo speler kan het wazige niet helemaal wegkrijgen, maar weet toch een behoorlijk ‘strak plaatje’ neer te zetten. En dan het geluid: ronduit indrukwekkend. De band heeft denk ik de betreffende avond van het concert een topprestatie geleverd, zanger Mick Hucknall z’n stem klonk nimmer beter, er zal ongetwijfeld de duurste opnameapparatuur die voorhanden was gebruikt zijn, wat er bij- en afgemixt is weet ik allemaal niet, maar kan me ook niet schelen. Het eindresultaat telt en de Onkyo zorgt ervoor dat de input een behoorlijk maximale output krijgt. Strakke bassen, duidelijk te onderscheiden blaasinstrumenten, mooi waar te nemen tweede stemmen en een heerlijk klinkende ritmesectie.

CD Yello – Yello remastered, Air – Moon safari
En tenslotte: Hoe houdt de Onkyo blu-ray speler zich staande als deze ‘simpelweg’ als cd-speler wordt ingezet? Kun je met goed fatsoen je cd-collectie aan deze speler overlaten? Tot nu is het nog niet veel Blu-ray en dvd-spelers gelukt om bij mij indruk te maken op vlak van cd-weergave. De eerder in deze review genoemde Denon DVD-A1 deed het zeker niet slecht, maar imponeerde vooral met dvd-audio-weergave. Ook de Linn Classic Movie wist naast zijn mooie dvd-weergave met puur cd-geluid een heel eind te komen, maar flaterde dan weer met zijn ventilar-geluid.

Ik ben benieuwd wat de Onkyo doet. Hij mag eerst aan de slag met de ‘test-cd’ van het Zwitserse duo Yello. Voor deze cd zijn de heren van Yello opnieuw de studio ingedoken om uit hun collectie een aantal nummers nog beter te doen klinken. Soundengineer Boris Blank heeft alle remmen los gelaten en laat horen wat er zoal mogelijk is aan ‘geluidstrucs’. De Onkyo slaagt erin om het geheel strak weer te geven, met oog voor detail. Wel is het hier-en-daar schel van toon, maar dat is misschien ook een kwestie van smaak. Ook bij de cd Moon Safari van het Franse Air weet de Onkyo goed raad met het aangebodene en een mooi ‘geluidsplaatje’ neer te zetten. Chapeau!

Conclusie
In het middensegment heeft Onkyo met de BD-SP809 een dijk van een blu-ray speler weten neer te zetten. Het apparaat zet zowel op visueel als op audiovlak een indrukwekkende prestatie neer. Met deze speler is het nu mogelijk om op een redelijk betaalbare manier een blu-ray speler in huis te halen die niet alleen mooi beeld laat zien, maar daarnaast ook ‘beeldschoon’ geluid laat horen. Hoewel de BD-SP809 feitelijk niet een universeel-player genoemd mag worden -hij speelt immers geen dvd-a en sacd af- is de speler van Onkyo toch een behoorlijke allrounder. Met een smakelijke weergave van cd-, dvd- en Blu-ray schijven en de geboden mogelijkheden voor netwerk- en usb-aansluiting is dit een multispeler van formaat.

Aanvullende informatie:
Merk en type: Onkyo blu-ray speler BD-SP809
Adviesprijs: €500
Importeur: Onkyo Europe Electronics GmbH
Uitgangen: 2* cinch, 1* optical, 1* coaxial, 2 * hdmi
Afmetingen: 43.5 x 10.4 x 31.3 cm (BxHxD.) 
Behuizing: geborsteld aluminium, verkrijgbaar in zwart en zilver
Gewicht: 4,7 kilo

Gebruikte Hardware:

  • Pioneer receiver VSX-920 (digitaal)
  • Rega Brio-R versterker (analoog)
  • Panasonic plasma-televisie Vierra TH-42PZ80E
  • Neat Acoustics luidsprekers

 EDITORS' CHOICE