REVIEWDALI

Luisteren

Max Delissen | 06 april 2012 | DALI

De luidspreker reageert zeer snel op
 kleine en grote dynamieksprongen in de
 muziek en de natuurlijk aandoende druk
 die op alle volumes aan het laag en mid
den wordt meegegeven maakt de weer
gave zeer plastisch en realistisch. Het 
gebrek aan vervorming zorgt er trou
wens ook voor dat je onbeschoft hard 
met de Epicon 6 kunt spelen zonder 
dat er een spoortje hardheid in de weergave komt. De kwaliteit van de versterker is in dat geval de grootste beper
king, niet de luidspreker.

Als een collega 
van de gelegenheid gebruik maakt om te 
komen luisteren, schotel ik hem ‘End Of
 The Road’ van het Goa-Trance duo Infected Mushroom voor. Met de volumeknop van de Naim SuperNait half open 
trillen de ruiten en zakt zijn kin langzaam 
en vol ongeloof naar beneden. Maar ook op laag volume blijft de weergave volledig overeind, met voldoende bas, ruimtelijkheid, dynamiek en zelfs de nodige ‘druk’.

Infected Mushroom

Omdat dit momenteel het enige paartje in Nederland is mag ik de luidsprekers maar twee weken houden. Daarom luister ik elke dag zo’n drie uur, en daarbij constateer ik dat het niet uit maakt wat voor muziek je de Epicon voert. Hij lust werkelijk alles. Wel valt me uiteindelijk toch een klein puntje op waar toekomstige eigenaren rekening mee moeten houden. De Epicon is zó neutraal en laat zó goed horen wat hij krijgt aangeboden dat de weergave van met name het middengebied soms wat zakelijk kan worden. Wanneer de aangeboden muziek goed is opgenomen is het smullen geblazen, maar matige producties vallen op hogere volumes soms net iets harder door de mand dan ik prettig vind. Een wat warmer klinkende geluids- installatie lijkt mij daarom de meest geschikte partner voor de Dali Epicon 6.

De Epicon 6 op de CES in Las Vegas

Conclusie
De Epicon 6 is het nieuwe topmodel van Dali en komt in de plaats van de inmiddels tien jaar oude en hoog aangeschreven Euphonia serie. Wat mij betreft brengt de Epicon 6 op alle punten een radicale verbetering. Uit de relatief kleine behuizing komt een zeer groots geluid. Dat is vanaf de eerste momenten duidelijk, maar het kan even duren voor je helemaal gewend bent aan de bijna volledige afwezigheid van vervorming. Eenmaal op dat punt aangeland blijkt het echter nog veel moeilijker om terug te keren naar ‘gewone’ weergevers. De Epicon 6 is een zeer onthullende luidspreker die de luisteraar een diep inzicht in de opgenomen muziek verschaft. Of iedereen kan leven met de grote neutraliteit kan ik niet bepalen, maar wat mij betreft is de Epicon 6 een formidabele weergever die aan alle audiofiele parameters voldoet.

Het Linear Drive Magnet System zit van binnen, en dat maakt het iets lastiger om er zo krachtig de loftrompet over te steken. Iets dat je er niet meteen aan af kunt zien is ook weer snel vergeten. Want hoewel het effect ervan zowel meetbaar als hoorbaar is wen je er als luisteraar vrij snel aan. Gelukkig is de Dali Epicon 6 behalve een lust voor het oor ook een lust voor het oog. De prijs van 4499 euro per stuk is fors, maar gezien de zeer luxueuze afwerking en de bijzondere technologie die door Dali in huis is ontwikkeld vind ik dit bedrag absoluut verantwoord. En ook als ik alleen de klank als uitgangspunt neem scoort de Epicon 6 buitengewoon hoog.

DALI EPICON 6
€ 4499,- PER STUK

Voor meer informatie kun je terecht bij:

AND Benelux BV
T: +31(0)13-4550955
F: +31(0)13-4555666
E: info@andbenelux.com 
Website / Dali Special

MERK

EDITORS' CHOICE