REVIEWDALI

Primeur: Dali Epicon 6 Getest

Max Delissen | 06 april 2012 | DALI

Noot van de redactie: deze recensie is tot stand gekomen in samenwerking met Music Emotion. Normaal gesproken plaatsen we stukken uit het blad met tenminste twee maanden `vertraging`, zodat we ons archief met artikelen uit het magazine uit kunnen breiden en uiteindelijk alles uit het magazine ook online te vinden is. Maar om artikelen uit nieuwe edities in eerste instantie uniek te houden voor abonnees, zijn deze nooit direct online te vinden. Voor de bijzondere primeur van Dali maken we echter graag een uitzondering. Vanaf Goede Vrijdag dus én op de mat, én in de schappen, én bij ons online: de DALI EPICON 6.

Begin dit jaar kreeg ik van AND Benelux een uitnodiging om samen met zo’n beetje de gehele Nederlandstalige hifi-pers naar Amsterdam te komen voor de introductie van de nieuwe EPICON 6 luidspreker van het Deense luidsprekermerk DALI.

Het werd een zeer bijzondere avond. Een verslagje ervan kon je hier al vinden. Toen ik een paar weken later de vraag kreeg of ik interesse had om deze luidsprekers thuis te beluisteren voor een recensie voor HiFi.nl én Music Emotion stemde ik daarom maar al te graag in.  

De Dali Epicon 6 bij de introductie in Amsterdam (PHOTO40)

En dus stonden er opeens twee slanke, glanzende Deense schonen in mijn huis-kamer. Nou ja, opeens... het was een aardige klus om de luidsprekers van 35 kilo voorzichtig neer te zetten, maar eenmaal op hun plaats boden ze een fantastische aanblik. Mijn vrouw, die mijn werk met groot geduld tolereert, wierp er één blik op en zei met een boosaardig lachje: “Deze zijn mooi smal zeg...” Ik moest haar gelijk geven. Met hun afmeting van 102 x 23 x 44 centimeter (HxBxD), hun gebogen zijpanelen en de schuin naar voren aflopende bovenkant is dit echt een prachtige luidspreker. Maar van een mooi bord kun je niet eten, er is werk aan de winkel.

Techniek
De EPICON 6 van DALI maakt gebruik van een vinding die van zodanige betekenis zou kunnen zijn voor het toekomstige ontwerp van luidsprekerunits dat je gerust kunt spreken van een revolutie. Ze noemen het Linear Drive Magnet System en wat het doet is simpeler gezegd dan uitgelegd: het elimineert de belangrijkste bronnen van vervorming in de motor van een dynamische luidspreker. Het LDM systeem maakt gebruik van een nieuw magnetisch materiaal dat Soft Magnetic Compounds (SMC) heet en dat uit minuscule ingekapselde ijzerdeeltjes bestaat die zich als een soort keramiek in elke gewenste vorm laten persen. Omdat een goede uitleg van de werking van dit unieke materiaal meerdere pagina’s in beslag zou nemen zal ik me beperken tot de hoofdzaken.

SMC magnetisch materiaal (PHOTO40)

De magneet en de spreekspoel van een luidspreker vormen als het ware een elektromotor. De spreekspoel is gewikkeld op de spreekspoelhouder die op zijn beurt weer aan de conus vast zit. Het geheel beweegt in de luchtspleet van de luidsprekermotor op en neer zodra er wisselstroom door de spoel loopt. Om een bruikbaar magnetisch veld op te wekken moet binnen de spreekspoel een (ijzeren) poolkern worden geplaatst die de magnetische flux geleidt. Het nadeel van gewoon ijzer is dat het bij elke frequentie anders reageert op de magnetische flux.

Hierdoor wordt een remmende werking op de spreekspoel uitgeoefend die leidt tot vervorming. Omdat het SMC materiaal uit individueel geïsoleerde ijzeren deeltjes bestaat die allemaal exact hetzelfde reageren op de flux ontstaat een zeer gelijkmatige magnetische geleiding en verdwijnt die remmende werking. En daarmee de vervorming. Dit effect wordt nog versterkt door een aluminium ring die om de poolkern wordt gemonteerd. Deze zorgt er voor dat de kracht die op de spreekspoel wordt uitgeoefend bij elke uitslag van de luidspreker hetzelfde blijft. Hierdoor wordt het door aangeboden voltage veel effectiever gebruikt.

MERK

EDITORS' CHOICE