REVIEWLinn

High resolution bestanden


René van Es | 16 april 2012 | Fotografie Fabrikant | Linn

Het zal wel duidelijk worden dat ik met het kopiëren van albums van de RipButler naar de Nas voorin in het alfabet ben begonnen. Daarom zit Cæcilie Norby vlak bij Christy Baron. Cæcilie bezit ik in een 96/24-resolutie als studiomaster. Gebruik makend van de volledige resolutie is het duidelijk dat CD hiermee voorbijgegaan kan worden. Het stereobeeld groeit in diepte en hoogte, de definitie gaat een sprong vooruit, er komt meer druk in de muziek, tegelijk blijft dat doorzichtige element volop aanwezig. Jammer dat muziek in die resolutie niet overal te koop is. Laat u trouwens niet verleiden tot het in blind vertrouwen kopen van zogenaamde high resolution opnames.

Er zit nogal wat kaf onder het koren op wazige sites. Daar biedt men eigenlijk niets anders aan dan een CD die op een PC met software ge-upsampled is. Dat kunt u veel beter in de DAC laten doen vanaf uw eigen bron. Goed, dit is wél echt en dat hoor je. Gelukkig ben ik ook zo slim geweest mijn beste Crystal Cable aan te sluiten op de Linn, want dat zet hem nog een hele stap hoger. Helaas, die interlink is wel nog duurder dan de Linn. Dat geeft toch aan waar beperkingen zitten en waar opties liggen ter verbetering rondom de Majik DS.

Terug naar de muziek, die vloeit als gloeiende lava de kamer in, met een gemak waarin de ervaring van Linn met het bouwen van muzieksystemen duidelijk hoorbaar is. Linn had voor mij vaak een specifieke klank die ik lang niet altijd kon waarderen. Het gekke is dat met het inpassen van de Majik DS in de set dat gevoel maar niet wil terugkomen, eerder ontstaat een gevoel van waardering voor het merk. De Majik DS is daarmee mijn ambassadeur voor Linn geworden.

Van Tony Bennett is een CD verschenen met daarop een duet met Lady Gaga. Wist u dat de dame naast haar extravagante uiterlijk ook nog kan zingen? Ik ben oprecht verbaasd hoe ze haar keel openzet en swingt in The Lady Is A Tramp. Muziek die ik op andere systemen heel wat minder transparant en vooral druk, scherp en/of irritant heb horen weergeven. Dit kan zo hard dat de big band achter de dame en de heer volledig tot zijn recht komt. Het projecteert zich allemaal de kamer in met het grootste gemak. Een zelfde soort duet geeft Ray Charles met Natalie Cole in Fever. Heel dynamisch en snel.

Knip zelf met de vingers mee op het ritme en merk hoe gemakkelijk de klank van de eigen vingers versmelt met die van de vingers in de FLAC-file. Cole bijtend en sexy, precies zoals ik haar het liefste zie en hoor. Erg, erg goed hoe dit speelt. Uiteraard met dank aan de set die er achter staat, waar zoveel fabrikanten hun ziel en zaligheid in gestopt hebben. Dan zet ik Dave’s True Story op met Misery. Een door iedereen te downloaden high resolution demo van HDtracks uit de USA. 96/24-formaat en dat hoor je zo goed, dat de zoëven gespeelde Ray Charles van kleur verschiet. Daarmee blijft ook hij mooi, alleen gaat dit nog een paar stappen verder. Dat kan met streamen en niet met uw CD-speler. Zelfs niet in SACD-mode. Wat een transparantie en vooral echtheid zijn haalbaar met zulke opnames. Niet zo heel gek dat Linn is gestopt met de CD-speler, hè?

Wat ik hierboven aanhaal is uiteraard niet voorbehouden aan pop of jazz, maar gaat evenzeer op voor klassieke muziek. Het aantal woorden van een recensie is nu eenmaal beperkt en ik kan lang niet alles noemen dat ik draaide. Waar het om gaat, is de manier waarop de Linn Majik DS omgaat met het weergeven van muziek. In zekere zin bijzonder omdat het “anders” is dan wat we gewend zijn van CD. Meer puur, meer rakend aan de essentie en dichter bij de studio staand. Vanaf het begin van de CD is die geroemd om zijn signaal/ruisverhouding, maar nu pas is die via streamen ten volle te benutten. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de kwaliteit van de oorspronkelijke CD, de manier van rippen en het correct opslaan. Aan het geheel hangt een prijskaartje: een Linn Majik DS met een stevige NAS gaat 3000 euro te boven, maar diezelfde prijskaart hangt ook aan een topklasse CD-speler. Die kan minder en laat u meer van het kastje naar de audio lopen.

Ik kan mij echter ook heel goed indenken dat u niet begint aan streamen. Waarom zou u als de CD’s binnen handbereik zijn en de speler zijn werk goed doet? Het geklungel met UPnP en DNLA nodigt er in den beginne ook totaal niet toe uit. Mijn vrouw heeft verbaasd gekeken naar mijn engelengeduld om het toch optimaal spelend te krijgen. Welnu, de beloning is gekomen in de vorm van genieten. Goed beschouwd zou ik de Linn graag naast mijn andere oplossing houden, en bij Hanze Hifi willen ze mij best iets uitlenen; helaas, weggeven of een jaar laten staan is van een andere orde. Bovendien komen ook voor mij in dat geval de kosten voor een nieuwe Nas om de hoek kijken, want de huidige is echt een klasse te licht om als muziekserver dienst te doen en tegelijkertijd als backup/opslag-medium te dienen voor alle data in huis. Samenvattend: De Linn Majik DS doet met FLAC files niet onder voor een top CD-speler en zodra het materiaal de 44.1 kHz en 16 bit beperking ontstijgt, gaat hij zelfs veel en veel verder. Daarom, ondanks het rudimentaire UPnP op de achtergrond, met hart en ziel aanbevolen. Laten neerzetten en installeren door een dealer met kennis van zaken is eveneens warm aanbevolen.

Aanvullende informatie:

Prijs:
Linn Majik DS 2368 Euro

Alleen verkrijgbaar via officiële Linn dealers, zoals Hanze Hifi in Zwolle, die de Majik DS ter beschikking stelde.

Gebruikte apparatuur:

Digitaal:

 

 • Metrum Acoustics Octave D/A-converter
 • RipButler Essenza 1000 mediaserver
 • Logitech Squeezebox Duet receiver
 • Logitech Squeezebox Touch receiver
 • Squeezebox-upgrade BOTWS voedingen
 • Freecom Dual Drive Network Center NAS
 • Linn Majik DS streamer

 

Versterking:

 • H.A.T. LA2 Mk II lijnvoorversterker
 • H.A.T. LA2 Power Regenerator
 • Audia Flight 50 eindversterker

 

Luidsprekers:

 • PMC fact.8

 

Stroomvoorziening:

 • Netsnoeren: Kemp, Crystal Cable Power Reference, Crystal Cable Power Ultra, Hanze Hifi
 • Netfilter: Kemp Elektroniks Power Source, Kemp Elektroniks Balanced Isolator Source
 • Netspanning: Kemp Elektroniks Quantum Approach plug, Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok, gescheiden audiogroep, AHP glas- + Neozed zekeringen

 

Kabels:

 • Interlinks analoog: Crystal Cable Connect Ultra, Crystal Cable Connect Reference
 • Interlinks digital: Stereovox VX2
 • LS-kabels: Crystal Cable Speak Reference

 

Accessoires:

 • Meubel: Quadraspire QAVX
 • Overig: Composite Products CF-Cones, Acoustic System diffusers, Acoustic System Resonators Basic + Silver, Oehlbach Phaser, Soundcare Superspikes, WBT Nextgen connectors

 

MERK

EDITORS' CHOICE