REVIEWLinn

Linn Majik DS streamer


René van Es | 16 april 2012 | Fotografie Fabrikant | Linn

Het zal een groot deel van de lezers niet zijn ontgaan dat het Schotse bedrijf Linn Products Ltd. enige jaren geleden is gestopt met het produceren van CD-spelers en zich sindsdien volledig toelegd op streaming-producten als bron (naast de aloude Linn LP12 platenspeler). Door deze keuze werd Linn destijds uitgemaakt voor "dom en de tijd te ver vooruit".

Inmiddels is bewezen dat er voor streamen meer toekomst is dan voor de CD-speler, tenzij de speler een luttel bedrag kost in de grote winkelketens, of heel veel kost in de speciaalzaak en tenminste is voorzien van digitale ingangen om te kunnen…… streamen. Nadat ik, door voortschrijdend inzicht, zelf ook ben gaan streamen, is het tijd om eens iets anders te proberen dan een Logitech oplossing met losse DAC. Vandaar de komst van een Linn Majik DS, die dankzij de welwillende en met streamen zeer ervaren eigenaar van Hanze Hifi in Zwolle geleend kon worden.

De Linn Majik DS oogt uitermate sober met zijn zes toetsen op het front. Aan/uit, pauze, spelen, volgende, vorige en display. Met die laatste kunt u kiezen wat u permanent in de display ziet. Denk dan aan nummer, album, samplerate of simpele cijfers. Zaken die u ook met de meegeleverde afstandsbediening kunt kiezen. De achterzijde is minstens zo simpel. IEC-connector voor de netspanning, een ethernetaansluiting, Linn koppelingen voor andere Linn apparaten, optisch en coaxiaal S/PDIF uit en dubbel uitgevoerde analoge uitgangen. Zonder de ethernet-aansluiting zou je haast denken dat je tegen de achterzijde van een CD-speler aankijkt. Het inrichten van de Linn Majik DS gaat vanaf een PC met het programma Konfig.

Dat wijst zichzelf en behelst voornamelijk het naamgeven, eventueel uitvoeren van testen, software-updates installeren en het herkennen van de aanwezige netwerkcomponenten. Belangrijk voor de lezers is, dat de Linn Majik DS van een ingebouwde volumeregelaar is voorzien om hem rechtstreeks te kunnen aansluiten op eindversterkers en dat voor diegenen die werken met een voorversterker of geïntegreerde versterker het uitgangsniveau kan worden vastgezet op 100%. Het besturen van de Majik DS doet u verder vanaf een iPad, een andere tablet of vanaf een smartphone, met Apps als Kinsky (van Linn zelf), PlugPlayer of mijn al snel favoriete eLyric (van PS Audio). In de Apps koppelt u de speler aan de server die uw muziekbestanden bevat.

Zelf ben ik gewend te werken met een Squeezeserver, draaiend op een RipButler mediaserver, die via Logitech Touch en Duet kastjes de externe D/A-converters van een S/PDIF-signaal voorziet. Erg helder aan te sluiten, super eenvoudig in bediening met een App als Squeezepad of iPeng. Met de komst van de Linn moest ik mij ineens gaan verdiepen in DNLA en UPnP. Toen bovendien na veel moeite bleek dat de RipButler echt niet met de Linn wilde praten, heb ik een deel van mijn muziekcollectie gekopieerd naar een eenvoudige NAS, die op het netwerk wel herkend werd door de Linn.

Zelfs dat herkennen ging niet zonder slag of stoot en ik raad u dus ernstig aan om voor het onderbrengen van uw muziekcollectie te investeren in een degelijke NAS met voldoende processorkracht en pakweg 1 GB aan intern geheugen. Een volgende wijze raad: laat de dealer een werkende oplossing aanbieden wanneer kreten als IP-poorten, Twonky Media en/of DHCP u niets zeggen. UPnP is niet half zo eenvoudig als Squeezeserver, omdat het nu eenmaal universeel moet zijn. Zodra het eenmaal stabiel werkt zie je dat als eindgebruiker niet meer, edoch dat had heel wat voeten in de aarde!

MERK

EDITORS' CHOICE