ARTIKELJBL

Papieren woofers

Ook laat Jerry ons een aantal enorme papieren woofers zien. "Het gebruik van gecoat papier lijkt misschien ouderwets," zegt hij, "maar er is nog steeds geen beter materiaal dan papier. Het is namelijk erg licht en is in het juiste ontwerp en met de juiste coating ook nog eens enorm stijf." Om dat te demonstreren krijgen we een 15" papieren woofer in de handen gedrukt. Een tik met de nagels op het papier resulteert in een doffe `plok`. Als we de fruitschaal bij de randen vastpakken en hem proberen te torderen hebben we geen succes, de stijfheid van deze vederlichte unit is enorm.

De toplijn JBL luidsprekers maakt bovendien gebruik van een `compression-driver` voor het mid en het hoog. Deze compression-drivers zijn in de mond van de uit SonoGlass gemaakte hoorn gemonteerd, die voorzien is van de voor JBL kenmerkende hellingshoeken van 60 graden horizontaal en 90 graden verticaal. Als Greg ons een compressie-driver laat zien valt op hoe compact deze is.

Rondom de hel verlichte hal zijn meerdere luisterruimtes gesitueerd. De belangrijkste luisterruimte is die van Greg zelf. Daar staat tijdens ons bezoek een setje Everest te spelen op een installatie van Mark Levinson. Ook Mark Levinson is namelijk een merk uit het Harman International pakket.

Na even naar de Everest geluisterd te hebben moeten deze absolute top-luidsprekers plaats maken voor een iets bescheidener geprijsd model: de nagelnieuwe JBL S4700 ($20.000). Deze luidspreker is met zijn hoogte van 107 centimeter en zijn breedte van zo`n 50 centimeter een stuk vriendelijker voor de gemiddelde Europese huiskamer. De S4700 maakt gebruik van een 1,9 centimeter titanium compression-driver die frequenties tot 40kHz weer kan geven. De mid/hoog compression-driver is gemaakt van een met AquaPlasTM gecoat titanium diafragma met een doorsnee van maar liefst vijf centimeter. De woofer is een 15" (38 centimeter) papieren versie zoals we die tijdens de rondleiding in handen hebben gekregen.


EDITORS' CHOICE