ARTIKELJBL

Project JBL - op bezoek bij Harman International in Los Angeles

"HARMAN is dedicated to global excellence in the branded audio and infotainment markets. We develop and deliver solutions that embrace innovation, superior value, and a highly satisfying customer experience. We achieve this by fostering a culture of employee empowerment and creativity."

Zo luidt, volgens een bord in de ontvangsthal van Harman International in Northridge (Los Angeles), de mission-statement van het concern dat onderdak biedt aan wereldmerken als Harman Kardon, AKG, Infinity en JBL.

We zijn bij Harman in Northridge om een bezoek te brengen aan de afdeling waar door een klein team specialisten de fameuze topmodellen van JBL worden ontworpen. Terwijl we in de ruime en moderne hal wachten kunnen we mooi even de opgestelde historische Harman producten van dichtbij bekijken.

Een koperen Harman Kardon buizen-eindversterker, een haast antiek eikenhouten JBL muziekmeubel en een wederom in koper uitgevoerde Harman Kardon receiver zijn slechts enkele hoogtepunten.

Aan de tegenovergelegen wand zien we op strakke witte blokken een doorsnee uit het huidige assortiment: een JBL iPod Dock, een Harman Kardon surround-receiver, een draadloze AKG hoofdtelefoon en de Harman Kardon GLA-55 desktop luidsprekers die uit een helder stuk ijs gehakt lijken te zijn.

Dan gaan de klapdeuren achter de receptiebalie open een komt een vriendelijk lachende, wat oudere man op ons afgelopen. Het blijkt Greg Timbers, Chief Development Engineer bij Harman te zijn.

Greg Timbers is een levende audiolegende en al sinds 1972 verbonden aan JBL. Greg heeft het ontwerp van haast alle JBL Statement luidsprekers van de afgelopen dertig jaar op zijn naam staan, waaronder de eerste JBL Project Everest (DD55000) en de inmiddels legendarische K2 S9800.

Als we Greg volgen door de klapdeuren komen we in de ruimte waar de JBL luidsprekers worden ontwikkeld. "Nou, dat moet ik nuanceren," zegt Greg, "we houden ons hier voornamelijk bezig met het ontwikkelen van de betere JBL luidsprekers. De standaard luidsprekers worden tegenwoordig door een team in China ontworpen. Maar collega Jerry Moro heeft hier in Northridge onlangs wel de zeer betaalbare nieuwe Studio-5 serie ontwikkeld. Dat is een geweldige serie geworden die gebruik maakt van de een compression-driver voor het mid/hoog. We zijn als team heel erg trots op deze serie."


EDITORS' CHOICE