Resultaat en conclusie

Iets heel moois en gevoeligs. Patricia Kaas van haar CD Kabaret het nummer Une Derniere Fois. Hier mis ik inderdaad iets van die betrokkenheid in de muziek. Maar mensenlief, wat een unieke weergave omdat het allemaal zo intens rijk is aan details, tot aan de laatste toon die uitsterft, zo schoon. Een ander woord dan schoon kan ik eenvoudig niet bedenken. Ik kan heel diep in de opname kijken, mevrouw Kaas is los van de band. Tegelijk betrokken bij elke noot die achter haar wordt gespeeld. Instrumenten stralen als nooit tevoren, de laagweergave is indrukwekkend. Mijn Velodyne komt totaal tot zijn recht als laagweergever en bewijst, uit hoeveel verschillende klanken het laag wordt opgebouwd en hoe belangrijk het fundament is bij muziekweergave.



Weg uit de schoonheid, over naar The Ballad of Bill Hubbard op Amused To Death van Roger Waters. De ultieme test voor de opbouw van een stereobeeld en rondom weergave met slechts twee luidsprekers. Stoel wat naar voren schuiven en….. ja hoor! Het gebeurt: muziek die van achteren komt, van de zijkanten, van voren in diverse lagen van diepte. Zo apart en tegelijk vaak zo moeilijk realiseerbaar met slechts twee luidsprekers. Hulde voor de set, hulde voor de Metrum DAC. Verstaanbaarheid is optimaal en details rijk aanwezig. Ik word moe van mijn eigen lofzang, maar het is ook wonderlijk om dit resultaat terug te horen via een DAC van 295 euro. Ik heb in het verleden vele malen meer uitgegeven aan DAC’s of CD-spelers en toch de Q-Sound niet zo kunnen beluisteren. Weer een sprong, van Waters naar Mozart. Fluitconcerten gespeeld door een jonge vrouw, Sharon Bezaly. Als ik ook daar bijna een uur naar heb geluisterd geef ik de moed op. Overweldigd en zo tevreden met de installatie zoals die voor mij staat. De Metrum Acoustics NOS Mini DAC is een product dat in één woord “AF” is. Zo simpel ligt dat.

Totaal resultaat
2010 zal ik mij herinneren als een uitzonderlijk audio jaar. Het begon met het Soundsmith Strain Gauge pickup element, daarna kwam de NAD M2 digitale versterker langs, de VTL en Octave versterkers, de PMC fact.8 luidspreker en nu de Metrum Acoustics DAC. Waren alle genoemde producten boven de 5000 euro geprijsd, de Metrum DAC zit als enige daaronder, ver daaronder met een prijs van 295 euro voor de duurste uitvoering. Laat ik beginnen met de Duo uitvoering met zijn twee D/A-converterchips aan boord. Een mooie DAC, schoon, zuiver, in staat tot het weergeven van meer details dan de prijs van 199 euro ook maar enigszins doet vermoeden. De techniek achter de DAC, die zoveel te maken heeft met audio en toch een ander pad heeft bewandeld, werpt zijn vruchten af. Kennelijk is de snelheid van het verwerken van de signalen een significant onderdeel van de mate waarin details naar voren kunnen komen.



De ideale DAC in een eenvoudiger set is de Duo, vooral wanneer elke euro telt. Bestemd als opwaardering van de interne DAC’s van CD-spelers, voor iPod dock`s, DAB-tuners en TV-decoders, om wat voorbeelden te noemen. De Quad uitvoering met zijn vier D/A-converterchips, digitale trafo, geselecteerde receiver en ingebouwd mutingcircuit doet er een schepje bovenop en maakt prijzige DAC’s te schande, doet menige CD-speler verbleken. In absolute zin niet helemaal, want dan winnen DAC’s van boven pakweg 2000 euro inderdaad op het punt van muzikaliteit. Ze winnen in totaalindruk, maar verliezen stuk voor stuk òf in zuiverheid, òf door reinheid òf vanwege de detailweergave. De Metrum Acoustics NOS Mini DAC is een klein en betaalbaar wonder. In een tijd dat High End weergave alleen maar duurder en onbereikbaarder lijkt te worden, is dit een parel in de audioschelp. Mijn advies? Als u denkt ergens in uw set emplooi voor de DAC te kunnen vinden, dan blindelings bestellen in Zeewolde. Wat is 2010 een mooi jaar geworden!

Prijzen:
NOS Mini DAC Duo 199 Euro
NOS Mini DAC Quad 295 Euro

Leverancier:
Metrum Acoustics / Acelec Engineering
Speenkruid 10
3892AC  Zeewolde
Telefoon: 036-8485519
Mail: info@metrum-acoustics.nl
Web: www.metrum-acoustics.nl

Gebruikte apparatuur (thuis):

Digitaal:

  • PrimaLuna ProLogue Eight CD-speler
  • DHTRob Musique Juste non oversampling, non-filtering buizen D/A-converter
  • Metrum Acoustics NOS Mini DAC
  • Leema Stream III CD-speler

Versterking:

  • PrimaLuna DiaLogue Three lijnvoorversterker
  • PrimaLuna DiaLogue Six mono eindversterkers
  • Leema Pulse III versterker

Luidsprekers:

  • Ruark Sabre III

Subwoofer:

  • Velodyne SPL 1200 Ultra actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Läpp (DIY), Supra LoRad (DIY), Hanze Hifi
  • Netfilter: SEEC HQSN-4U
  • Netspanning: Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok

Kabels:

  • Interlinks analoog: Inakustik Rhodos Silver, Hanze Hifi
  • Interlinks digital: Apogee Wide-Eye, Canare LV-77S
  • Interlink subwoofer: TAF Next 1
  • LS-kabels: Chord Company Odyssey 4, Chord Company Epic Super Twin

Accessoires:

  • LS-stands: Target MR60
  • Overig: Master Base Mbase/1, Axedo AirBase dempers, Soundcare Superspikes

MERK

EDITORS' CHOICE