REVIEWOctave

Octave V70 SE versterker en zwarte dozen

Als Nederlanders aan Duitse producten denken, denken ze al snel aan kwaliteit. Mercedes, Audi, Volkswagen zolang het om auto’s gaat, Siemens, Bosch en Miele voor witgoed. Kijk ik onderweg rond, dan zie ik dat wij Nederlanders kennelijk bereid zijn om voor Duitse kwaliteit te betalen.

Dat is fijn, want sinds kort is het audiomerk Octave in Nederland verkrijgbaar. Geheel ontworpen en gebouwd in Duitsland. Degelijke bouw, strak uiterlijk en het kan geweldig mooi spelen. Redenen genoeg voor de redactie om de in mei 2010 geïntroduceerde V70 SE buizenversterker aan de tand te voelen.

Octave Audio vindt zijn oorsprong in 1968, wanneer de heer Hofmann senior een bedrijf start om transformatoren te maken. Het zou tot 1975 duren voordat hij zijn eerste versterker maakt op basis van buizen en halfgeleiders. Het hoogtepunt voor Hofmann senior ligt rond 1998, als hij een jubileumeditie voorversterker op de markt brengt die het predicaat “beste voorversterker van de wereld” meekrijgt van de audiopers.

In 2000 neemt zijn zoon Andreas Hofmann de leiding van het bedrijf over en hij leidt dat nog steeds met succes. Octave maakt zowel geïntegreerde versterkers als losse voor- en eindcombinaties. Om het gat tussen de twee categorieën te vullen, komt in 2003 de V70 op de markt. Een krachtige versterker van hoge kwaliteit, die in 2010 wordt opgevolgd door de Special Edition versie.

De Octave V70 SE is een volwaardige buizenversterker met een halfgeleider voeding. De twee Svetlana KT-88 eindbuizen per kanaal staan in penthode Push-Pull schakeling, aangestuurd door twee ECC81 buizen en een enkele ECC83 buis. Wie de versterkingsfactor van de V70 SE te hoog vindt, kan de ECC81`s vervangen door ECC82`s. U krijgt daarmee wat meer ruimte om te spelen met het volume. Ook de eindbuizen kunt u wisselen: de V70 SE gaat net zo gemakkelijk om met een KT-88 als een 6550 of een EL-34. De bias is met de hand instelbaar. Dat gaat overigens erg fraai met een led-aanduiding op het display. Het vermogen van de versterker is met de KT-88 2 x 70 Watt aan 4 Ohm en iets meer dan de helft aan 8 Ohm. Het frequentiebereik loopt van 10 Hz tot 80 kHz binnen 1 dB. Dit laat zien, hoe goed een uitgangstransformator tegenwoordig kan zijn.

De gevoeligheid met de ECC81 buizen ligt hoog, namelijk 120 mV voor volledige uitsturing. Van ruis en brom heeft de V70 SE nooit gehoord, met het oor aan de speaker blijft het doodstil. Er zijn vier cinch-ingangen beschikbaar en één XLR-ingang. Daarnaast is er een speciale ingang waarmee de V70 SE als eindversterker kan werken, bijvoorbeeld in een home cinema opstelling. Er is een tape out en een pre-out voor een subwoofer of een (tweede) eindversterker. Een schakelaar kan de eindtrap spanningloos maken, zodat de V70 SE als voorversterker kan werken. De luidsprekerklemmen zijn enkelvoudig uitgevoerd. Een speciale aansluiting is gemaakt voor de zogenaamde Black Boxes, modules die de buffercapaciteit van de voeding vergroten. Hierover later meer. Voor de liefhebber van vinyl is tegen een interessante meerprijs een MM of MC phonomodule leverbaar, die in de V70 SE past.

Octave denkt groen. De versterker kan in Eco-mode geschakeld worden en raakt in dat geval in "slaapstand" na ongeveer 10 minuten geen muzieksignaal te hebben ontvangen. Zodra er weer een signaal komt, duurt het ongeveer 30 seconden om weer helemaal speelklaar te zijn. Het verbruik is in slaapstand maar 20 Watt en de buizen blijven gespaard. Ingebouwd is een softstart die de buizen heel langzaam naar de werktemperatuur brengt. Daaraan gekoppeld is een protectiesysteem, dat controleert of de buizen in orde zijn en er geen kortsluiting is aan de luidsprekerklemmen. Ook bij overbelasting grijpt het protectiesysteem in. Dat protectiesysteem gaat heel ver, tijdens een demo bleek dat het vrijwel onmogelijk moet zijn om de Octave kapot te maken. Eens in de vier à vijf jaar de buizen wisselen dan kunt u met de Octave mogelijk 20 jaar mee spelen.

MERK

EDITORS' CHOICE