REVIEWSonos

Aanvullende (luister)test

Gastauteur | 17 december 2009 | Sonos

Vanwege de maximale lengte van het stuk van Monique – het was immers geschreven voor in Hifidelity, en daar kun je niet zomaar een extra pagina toevoegen – viel de luisterimpressie nogal kort uit. Bovendien is die gebaseerd op de eerste kennismaking met de Zoneplayer S5 tijdens een genoeglijke namiddag in een Amsterdams restaurant. Reden genoeg om een Zoneplayer S5 aan te vragen voor een uitgebreidere luistertest op de redactie.

Het eerste dat opvalt is dat het toevoegen van een Zoneplayer S5 aan een bestaand Sonos systeem inderdaad een fluitje van een cent is. De Controller van Sonos vertelt je precies welke stappen je moet volgen, en in minder dan 5 minuten ben je inderdaad naar muziek aan het luisteren. Daarnaast – en dat is een verrassing –  blijkt de Zoneplayer S5 toch best kritisch te zijn voor wat betreft de opstelling. Kritisch, maar wel met eenvoudig te bereiken verbeteringen. Omdat de S5 (zullen we hem vanaf nu maar bij zijn typenaam noemen?) zo gemakkelijk op te pakken is kun je ook heel snel bepalen of, binnen het bereik van het netsnoer, een nieuwe plek ook een betere weergave oplevert. Okee, er is een equalizer aan boord, maar wij audiofielen hebben daar nu eenmaal een broertje dood aan, en we moeten en zullen `neutraal` gespeeld het onderste uit de kan halen.

Waar de S5 beslist niet van houdt is een slappe ondergrond. We hebben hem in eerste instantie op een relatief licht metalen kastje geplaatst, waarvan de wanden net dik genoeg zijn om het kastje zijn vorm te laten behouden. Dat was geen succes. Boemerig laag, geen ruimtelijke informatie en een fors gebrek aan hoge tonen waren ons deel. Wat wel heel goed werkte was een naar de achterzijde geheel vrije opstelling. In ons kantoor is een afscheidingswand onlangs voorzien van een raam, maar dan zonder glas erin. De Poppenkast noemen we dat venster, en de S5 bleek precies op de `vensterbank` te passen. Nu is de ondergrond veel steviger, en dat betaalt zich meteen terug in een prachtig beheerste maar toch gulle laagweergave. Ook de ruimtelijk weergave is nu een stuk beter, zo goed zelfs dat ik er in eerste instantie voor korte tijd in slaagde om de collega`s te foppen. Die hadden niet in de gaten dat de huisset die er naast staat weliswaar aan stond, maar geen muziek produceerde. Okee, het zou te ver gaan om glashard te beweren dat een set waarvan de luidsprekers alleen al 22 keer zo duur zijn niet beter klinkt dan de S5, want dat is natuurlijk wel zo, maar het gaat om de perceptie van de luisteraar. Als je aan het werk bent en niet geconcentreerd luistert kan de S5 zich dus muzikaal meten met een `echte` hifiset. Een knappe prestatie.


EDITORS' CHOICE