REVIEWSonos

Zoneplayer S5 en muziek

Gastauteur | 17 december 2009 | Sonos

De S5 is een volwaardige ZonePlayer. Je kunt er dus niet alleen je eigen muziekbestanden mee beluisteren, maar ook internetradio en on demand-diensten als Deezer. De bediening doe je met de apart leverbare en fijn in de hand liggende Sonos Controller met touchscreen, of met je iPhone of iPod touch, die je van gratis bedieningssoftware van Sonos kunt voorzien. Een hoofdtelefoonaansluiting zit er ook op, en je kunt er een externe muziekbron op aansluiten. Vijf luidsprekers zitten er in de S5, die allemaal hun eigen versterker hebben. Voor een goede weergave van de lage tonen is een basreflex-opening onvermijdelijk. Die zit aan de achterkant van de kast, en doet tevens dienst als handgreep om de S5 aan op te tillen. Erg slim verzonnen. Over het vermogen van de versterkers is Sonos niet erg mededeelzaam. Niet omdat het geheim is, maar omdat het er niet toe doet. Het wattage zegt namelijk niets over de kwaliteit. Wat ze wel kwijt willen is dat de versterker begrensd is op het punt waar je bij erg luid spelen vervorming zou kunnen gaan horen. Wat er volgens Sonos overblijft, is meer dan voldoende om een flinke woonkamer van geluid te voorzien. Wat ook zal blijken tijdens de luistertest.

Muziek!

De S5 is weliswaar stereo, maar vanwege het kleine formaat mag je niet de ruimtelijke weergave van twee losse luidsprekers verwachten. Daar is deze netwerkspeler ook niet voor ontworpen. Dat is overigens het enige puntje van kritiek dat je als hifi-liefhebber zou kunnen verzinnen, want de volle klank die de S5 produceert met diverse soorten muziek is niet alleen verrassend, maar in zekere mate zelfs verbluffend. De lagen tonen gaan behoorlijk diep en zijn prachtig strak. De midden- en hoge tonen zijn hier prima mee in balans. Er is veel detail te horen, maar schel en bijterig wordt het nooit. De verstaanbaarheid van stemmen is uitstekend. Neutraal met precies de juiste neiging naar warmbloedig, zo kun je het geluid van de S5 het beste omschrijven.

Het gebruiksgemak is groot: iedereen die een stekker in het stopcontact kan steken, kan een Sonos ZonePlayer S5 installeren. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er al een andere Sonos ZonePlayer - dat kan dus ook een S5 zijn - of een apart aan te schaffen ZoneBridge op je netwerkrouter is aangesloten, om als centraal punt voor SonosNet dienst te doen. De lol die je vervolgens hebt met je eigen muziekcollectie is al groot. Het bijna oneindige aantal radiostations dat je via internet kunt vinden, krijg je er gratis bij. Voor 399 euro koop je met de S5 een fijn en gemakkelijk te bedienen apparaat, dat er niet alleen goed uitziet, maar ook erg prettig in het gehoor ligt.


EDITORS' CHOICE