REVIEWMarantz

Luisteren

Nadat het (zeer) ingespeelde recensie exemplaar goed was opgewarmd en de juiste lichtnetfase was vastgesteld, kon er serieus worden geluisterd. Er waren geen Toslink-bronnen voorhanden dus werd de SA15S2 puur als CD/SACD speler beluisterd. Met de frontverlichting en de digitale uitgang uitgeschakeld werden eerst de twee digitale filters aan de tand gevoeld.

Marantz SA-15S2

Van de Stockfisch hybride SACD Closer To The Music Vol. 2 werd de Sara K. track Set You Free beluisterd. Eerst was de SACD-laag aan de beurt, daarna de CD-laag (G├╝nther Pauler is een voorstander van SACD maar streeft bewust naar een eveneens optimale CD registratie waarin alle mogelijkheden van dat format zijn benut). In de filterstand 1 kwam de weergve opvallend `puur` en schoon over, zonder analytisch te worden. Sara K`s stem werd geheel vrij afgebeeld, zonder enige inkadering maar klonk vrij slank. Het pianospel kwam zowel sprankelend als uiterst soepel over. De weergave neeg meer naar het lichtvoetige dan het overduidelijk geaarde, zoals dat van de oude Marantz CD80. Bij de SA15S2 ligt de nadruk op flow en lucht waardoor een zeer soepele, bijna zijdezachte presentatie ontstaat. Het tweede (steile) filter bleek een verre van subtiel verschil te maken, mede omdat er duidelijk sprake was van een signaalniveau verhoging (waar de handleiding overigens melding van maakt). In deze filterstand kwam de weergave zelfs na level-compensatie meer prominent over, met toegenomen druk in het laag. Daardoor kreeg de linkerhand partij van de pianist meer gewicht mee en klonk Sara K.`s zang rijker en zelfs gearticuleerder. De harde, percussieve snaarplukken op haar gitaar waren simpelweg een lust voor het oor.

Sara K.

Al met al kwam het pittige, plastische karakter van deze akoestische sessie beter tot zijn recht in filterstand 2, terwijl het eerste filter voor een meer ontspannen en vloeiende presentatie zorgde. Het verschil in niveau maakt het de luisteraar niet gemakkelijk om de optimale filterstand te kiezen, temeer omdat filterstand 2 door sommigen als een soort turboknop zou kunnen worden gezien. De CD-laag van dezelfde Stockfisch schijf werd ook uitvoerig beluisterd om vast te stellen hoe de SA15S2 zich verhoudingsgewijs als Red Book speler zou gedragen. De algehele CD-weergave was zeer goed; in vergelijk met de SACD-laag klonk de CD-laag timbraal minder rijk, wat zich bij Set You Free vooral uitte in de weergave van Sara K.`s stem. Het grommen van de vleugel kwam nog altijd expressief over maar het instrument had desondanks wat verloren aan schaal. De verschillen tussen de filters waren overigens kleiner wanneer een CD-laag of CD werd uitgelezen (waarbij filterstand 1 telkens de voorkeur genoot). Een goede fabrieksinstelling, derhalve.

MERK

EDITORS' CHOICE