REVIEWMarantz

Marantz SA-15S2 Reference Series SACD-speler

De tijd staat bepaald niet stil bij Marantz, getuige de KI Pearl 30th anniversary-componenten en technologische ontwikkelingen zoals de geheel herziende HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) uitgangs/buffertrappen, HDAM-SA2 genaamd. Dat verklaart meteen de nieuwe S2 toevoeging aan de benaming van de SA-15 SACD-speler, de junior uit de Marantz Reference Series.

Aan het uiterlijk van de alom geliefde SA-15 speler is praktisch niets veranderd, in tegenstelling tot het interieur. Met name de loopwerkassemblage en de voeding springen meteen in het oog (zie foto). Het nieuwe SACDM-10 loopwerk is aan de bovenzijde van een geborsteld aluminium profiel voorzien, net als het loopwerk van de SA-11S2. Die aluminium huif zorgt voor een hogere rigiditeit en blijkt mechanisch zo dood als een pier te zijn (dankzij kunststof ringen en een kleine demp-patch).

Marantz SA-15S2

Het lademechanisme is gebaseerd op een Sony KSL-2000 unit wat door Marantz van speciale onderdelen zoals een Xyron lade is voorzien. Xyron is een zeer stabiele kunststof met zelfdempende eigenschappen, gebaseerd op een zogeheten `PBO` composiet. PBO klinkt niet erg sexy, vandaar de naam Xyron, aldus de fabrikant. Bij nadere inspectie blijken ook de klembrug en de kantelplaat (waar het loopwerk op is bevestigd) uit Xyron te zijn vervaardigd. Dat zijn belangrijke onderdelen en het is goed dat Marantz er voor heeft gekozen om alle kunststof onderdelen van het lademechanisme uit datzelfde materiaal te vervaardigen.

Pioneer OWX8060

De laserslede is van een Pioneer OWX8060 laser voorzien. Marantz raadt in de SA15S2 handleiding het gebruik van een lenscleaner af, waarschijnlijk in verband met de `naakte` constructie van de 8060 (veel Pioneer lasers hebben geen kap rond de lens). Het SACDM-10 loopwerk leest behalve CD`s en SACD`s ook CD-R en CD-RW schijven uit.

MERK

EDITORS' CHOICE