REVIEWMarantz

De voeding

Zoals gezegd is de voeding het tweede punt wat in het oog springt wanneer het interieur van de SA-15S2 wordt bekeken. De frame- (blok) transformator van de oude SA-15S1 is namelijk vervangen door een ringkern type. De SA-15S2 is op verschillende punten van koperen of verkoperde onderdelen voorzien. Zo heeft Marantz ter afscherming vier verkoperde schotten tussen de vijf gekoelde spanningsregulatoren en de uitgangstrappen geplaatst en zelfs de voorzijde van de regulatoren van verkoperde kappen voorzien. De HDAM-SA2 modules zijn zoals altijd van een koperen afschermkap voorzien maar ook de kenmerkende koperen montageschroeven die voor een verbeterd massacontact tussen de verschillende chassisdelen zorgen, zijn royaal ingezet. Wanneer het overzichtelijke en verzorgde interieur van de SA-15S2 aandachtig wordt bestudeerd, wordt het duidelijk dat zelfs over kleine details goed is nagedacht.

Marantz SA-15S2

Het symmetrisch ingedeelde front komt elegant en minimalistich over. Desondanks is het voorzien van tien bedieningsfuncties en een 6,3 mm uitgang plus volumeregeling voor de discreet opgebouwde hoofdtelefoonversterker. De blauwe frontverlichting kan overigens worden uitgeschakeld (dank u, Marantz). Foto`s doen deze speler niet voldoende recht, hij moet eigenlijk in levende (massieve) lijve worden ervaren om de afwerking en constructie volledig te kunnen waarderen.

Marantz SA-15S2 Achter de aan/uitknop gaat een discrete schakelaar schuil die het apparaat met een zelfverzekerde klik tot leven wekt, zodat men weet: die staat aan. Met de functie Sound Mode wordt geschakeld tussen de CD of SACD laag van een hybride SACD terwijl de toets Dac Mode (die zich zowel op het frontpaneel als de remote bevindt) de optische digitale ingang activeert waardoor de SA-15S2 als D/A omzetter kan worden ingezet voor een digitale bron, zoals een music server. Een 24 bit Cirrus Logic CS4398 DSD/PCM IC met 192 kHz maximale sample rate vormt het hart van de D/A omzetting. De digitale ingang is compatibel met lineaire PCM signalen met een sample rate van 32 kHz tot 96 KHz. Het dot-matrix display is een LCD type waarmee nadelige instraling op de gevoelige audiocircuits van de SA-15S2 wordt vermeden, aldus Marantz.

Aan de achterzijde bevinden zich de analoge uitgangen die zijn voorzien van direct vergulde messing cinchbussen, de dubbel uitgevoerde digitale uitgang (optisch Toslink en coaxiaal S/P-DIF), de eerder genoemde digitale Toslink ingang en twee RC5 communicatiebussen. De lichtnetingang is uitgevoerd als ongeaard IEC blok, wat de toepassing van audiofiele lichtnetkabels mogelijk maakt. De fraaie afstandbediening heeft meerdere extra functies zoals Digital Out, waarmee de digitale uitgang kan worden uitgeschakeld. Daarnaast biedt de functie `Filter` de mogelijkheid om tussen twee digitale filterstanden te kiezen. Filter 1 is de fabrieksinstelling en zorgt voor een asymmetrische, geleidelijke afval van het frequentieverloop terwijl Filter twee (ook asymmetrisch) voor steile filtering zorgt. De gekozen filterstand wordt onthouden, zelfs nadat de SA-15S2 is uitgeschakeld. De SA-15S2 weegt 13,5 kilo en meet 20 bij 43 bij 46 centimeter (HXBXD). Hij is leverbaar in zilver of champagne (de traditionele Marantz afwerking), de garantieperiode duurt 3 jaar.

MERK

EDITORS' CHOICE