Tijdens de reviewperiode had ik de beschikking over een paar Quad ESL 988 electrostaten, en omdat de importeur van Arcam mij had verteld dat de Solo geen moeite had met het aansturen van lastige luidsprekers, besloot ik de Solo maar eens aan de electrostaten te koppelen. Eenmaal aangesloten was het moment aangebroken dat de Solo zich echt kon bewijzen. Want als er luidsprekers zijn die in het algemeen lastig zijn aan te sturen, dan zijn het wel electrostaten. De CD "The girl in the other room" van Diana Krall verdween in de lade.
De prestaties die de Solo neerzette vielen mij 100% mee! Ja, bij hogere volumes werd het basspel iets minder goed beheerst, maar bij luisteren op normale en zelfs hoge volumes was het goed genieten. Het resultaat was een mooi warm en detailrijk geluid met een goed in het midden en iets naar voren geplaatste stem van Diana Krall. Ik heb de hele CD afgespeeld tijdens het schrijven van deze tekst in de luisterruimte, en het was gewoon lekker genieten! En dat willen we toch? Genieten, zonder naar apparatuur te luisteren! Vervolgens verdween de CD "Ray of Light" van Madonna in de speler. Deze ritmische popschijf is natuurlijk het toppunt van studiowerk en kunstmatige manipulatie, maar het geluid dat de Solo uit de electrostaten wist te persen was indrukwekkend! De versterker gaf geen krimp op hoge volumes en liet mij gefascineerd aan mijn luisterstoel gekluisterd zitten, met pompende zware baspartijen en bliepjes en bloepjes die van alle kanten leken te komen terwijl Madonna strak geplaatst in het midden bijna live voor me verscheen. Inderdaad een versterker die wel raad weet met moeilijke luidsprekers!
De Solo heeft nog een paar prettige "features". Zo worden indexen op CD`s ondersteund. De gebruikte hybride SACD van Diana Krall heeft bijvoorbeeld indexen op de CD laag van de schrijf staan, en dat was een prettige ervaring. Naam van de artiest en de titel van het actuele nummer verschijnen keurig op de display. Ik vraag me nog steeds af waarom er zo weinig CD-spelers zijn die indexen ondersteunen! Waarom is dat begin jaren ‘80 praktisch door alle fabrikanten niet geïmplementeerd, en vervolgens door vele CD-producenten niet toegevoegd aan de glimmende schijfjes? Nog een leuke gimmick, de Solo kan gebruikt worden als wekkerradio. Dát is nog eens lekker decadent, een Solo op je nachtkastje! Wel prettig wakker worden... Schakel je de Solo uit, dan verschijnt de tijd op de display, dat in een aantal stappen gedimd kan worden en ook volledig kan worden uitgeschakeld. De display is voorzien van kleine blauwe pixels, waaruit de cijfers en letters op de display worden gevormd. De informatie op de display ziet er daardoor gewoon heel erg goed uit. In feite zoals het hoort, anno 2005!
Conclusie.
De Solo is een CD receiver die er mijn inziens prachtig uitziet en die ook nog eens prachtig klinkt. Met de ingebouwde DAB tuner is hij klaar voor de toekomst voor wat betreft het luisteren naar radio. Het zou fijn zijn als Arcam er standaard een verloopje bij zou leveren zodat je zonder inspanning direct de aanwezige antennekabel kan aansluiten. Met deze receiver valt er heel goed te genieten van CD en radio en van alle andere bronnen die je op de receiver kunt aansluiten. Daarnaast kunnen externe eindversterkers of een subwoofer worden aangesloten, en is voorzien in lijnuitgangen voor een 2e zone. En een externe DVD-speler sluit je natuurlijk ook gewoon aan op het apparaat, met analoge stereo interlinks. Als je van design houdt en op zoek bent naar een apparaat dat heel goed klinkt met CD en radio, dan moet je zeker eens de Solo gaan bekijken en vooral gaan beluisteren!
Aanvullende informatie:
Arcam: www.arcam.co.uk
Importeur voor Nederland: Audiac
Prijs:
Arcam Solo: 1650 euro
Gebruikte Hardware:
|