REVIEWArcam

Arcam Solo


Patrick Hendriks | 21 juli 2005 | Arcam

Toen ik laatst lekker aan het internetten was, liep ik op de site van Arcam de Solo tegen het lijf. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik hou van design, en de Solo voldoet aan mijn criteria voor wat betreft design. Mooi symmetrisch en strak vormgegeven met rondingen aan de zijkant, en uitgevoerd met een fraai display. Een sieraad op je meubel. En met één apparaat vul je een kamer met muziek, naast uiteraard een paar luidsprekers.

Waar heb ik het eigenlijk over? De Solo is een stereo CD-receiver met DAB tuner. Drie-in-één dus: CD-speler, tuner en versterker. Arcam is niet de eerste fabrikant die een CD-receiver op de markt brengt, maar is wel één van de weinigen die er een DAB tuner in heeft gestopt. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en DAB is de gedoodverfde opvolger van de huidige analoge radio. Ik voorspel dat bij praktisch alle merken de volgende generatie (surround)receivers uitgerust gaat worden met zo`n DAB tuner! Nou is DAB in Nederland nog niet volledig ingevoerd (medio 2006 wel), gelukkig kun je ook gebruik maken van de ingebouwde AM/FM tuner. Maar daarover later meer.

Arcam Solo (c) Xingo (c) Xingo

CD of radio staat je ter beschikking, naast natuurlijk andere analoge bronnen die je kunt aansluiten op de receiver. Voor die andere bronnen zijn er vier stereo cinch ingangen aanwezig op de achterzijde, plus één op de voorzijde. Die op de voorzijde kun je gebruiken voor het aansluiten van bijvoorbeeld een iPod, middels een 3,5 mm stereo stekker (de bekende kleine koptelefoonaansluiting). Ook voor tape is er een uitgang aanwezig, die je natuurlijk kunt gebruiken om op de welbekende cassettebandjes op te nemen, maar je kunt deze uitgang natuurlijk ook gebruiken om muziek via je PC op te nemen. De Solo heeft echter ook een optische digitale uitgang, waarop zowel het signaal van CD als van de DAB tuner naar buiten kan worden gevoerd. Verbind je die aansluiting met je PC, dan kun je dus digitaal opnemen zonder dat er DA- en AD-conversie hoeft plaats te vinden! Daarvoor moet je geluidskaart op je PC dan wel een digitale optische ingang hebben. Uiteraard kun je de digitale uitgang ook gebruiken om een externe DAC aan te sluiten. Vinylliefhebbers kunnen hun vertrouwde platenspeler aansluiten middels een externe phono-voorversterker, aan te sluiten op één van de vier ingangen, want de Solo heeft geen phono-voorversterker aan boord.

Arcam Solo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo

Voor mensen die meer willen met het apparaat is ook nog een pre-out aanwezig voor het aansturen van externe eindversterkers, en een analoge stereo uitgang voor een 2e zone. In die 2e zone kun je dan middels een eindversterker met luidsprekers luisteren naar de in gebruik zijnde bron op de Solo. Beide zones krijgen dus dezelfde muziek voorgeschoteld maar het volume is in zone twee wel apart instelbaar. Met een beetje inspanning geniet je dan op twee plaatsen, bijvoorbeeld in de woonkamer en de keuken, van muziek.

De Solo heeft een 2x50W stereo eindversterker en is in staat om ook zware grote luidsprekers aan te sturen. Mensen die meer vermogen willen, kunnen gebruik maken van de variabele uitgangen waarmee externe eindversterkers of zelfs externe actieve subwoofers kunnen worden aangestuurd. Mogelijkheden genoeg dus om met deze Solo een prachtig klinkende set te vormen, al heeft ie aan twee goede luidsprekers voldoende om muziek tot leven te laten komen.


EDITORS' CHOICE