REVIEWTeac

Teac Reference 500 series

René van Es | 16 augustus 2002 | Teac

Opstelling

Zoals gebruikelijk geven we een beschrijving hoe we het geheel inpassen in de eigen set en waarmee wordt vergeleken. Dit keer is dat wat afwijkend omdat ik niet een enkel component toevoeg maar een complete installatie. De versterker sluit ik aan op een separate audiogroep zonder toepassing van een netfilter. De cd speler en de tuner krijgen de 220 volt uit de aansluitingen achterop de versterker. Teac Reference 500 series2De versterker wordt met 10 meter lange Ocos kabels bi-wire aangesloten op de luidsprekers. Twee zeer uiteenlopende types zijn gebruikt. Mijn eigen JM Lab Electra 926, een groot drie-weg systeem dat qua prijs niet passend is bij deze set (1600 euro per stuk), maar dat wel heel veel laat horen (te veel voor sommige apparaten). Geen subwoofer dit keer erbij, er is geen pre-out op de Teac te vinden en de sub heeft geen inputs op speaker niveau. Om een meer passend geheel te krijgen vroeg ik aan Marantz Nederland een set Mordaunt-Short MS902 te leen. Een vreselijk fijne 2-weg monitor luidspreker met een winkelprijs van 129 euro per stuk. Een recensie van de MS902 staat elders op de site mocht u geïnteresseerd zijn. De monitors staan op Target stands. Cd speler en tuner sluit ik aan met Eichmann Express interconnects omdat die voorhanden zijn en niet al te duur. Ik koppel het geheel aan mijn eigen voorversterker omdat ik die dan kan gebruiken als signaalbron waarachter mijn eigen cd-, dvd- en platenspeler staan. De phono ingang van de A-H500i heb ik niet geprobeerd, ik ben niet in het bezit van een MC trafo of MM element.

Een noodzakelijke opmerking, als flatbewoner kan ik niet beschikken over een buiten antenne voor de tuner. Ik ben gebonden aan de kwaliteit die de provider mij wil bieden via de kabel. Wel heb ik ervoor gezorgd dat de antenne kabel in huis optimaal is aangelegd met Hirschmann spullen. In een grijs verleden had ik wel een grote antenne op een rotor en ik weet daarom als geen ander dat kabel kwaliteit niet te vergelijken is met ether ontvangst. U raadt het al, de kabel is stukken minder. Doch ik geloof dat meer dan half Nederland aan de kabel hangt met tv, radio, pc en wie weet wat nog meer tegenwoordig.

Het lijkt mij bovendien op zijn plaats dat uitgelegd wordt dat de losse componenten niet ingepast zijn in mijn referentie set. De versterker is de schakelbron en de IR ontvanger voor het geheel en geeft het audiosignaal naar de speakers. Daarmee valt prima te beoordelen wat de apparaten erachter aan het doen zijn. De tuner hoort bij de versterker. Niet alleen in uiterlijk maar ook in bediening. Wie een tuner wil bij de versterker koopt een T-H500. De cd speler past eveneens naadloos in het geheel. Met de ruime keuze aan cd spelers in de 43 cm klasse (ook van Teac) vraag ik mij af wie deze afwijkende maat zou kopen als hij/zij niet beschikt over meer 500 Series delen. Ik kan mij dat nog wel voorstellen voor de VRDS-9 cd speler, omdat je dan over VRDS techniek en een betere dac kunt beschikken tegen een redelijke prijs. Om dat laatste te onderstrepen is heel even een uitstapje gemaakt met een d/a converter van M-Audio, de Superdac 2496. Neem ik potentiële 500 Series kopers in gedachten, dan zie ik Teac Reference 500 onderdelen als set in een willekeurige combinatie over de toonbank gaan en niet als los component. Vandaar. Neemt niet weg dat u als koper best eigenwijs kunt zijn. Het is geen raad, het is mijn mening.


EDITORS' CHOICE