Zoals we van Teac al jaren gewend zijn is de afwerking perfect en de bouw netjes. Het champagne frontpaneel is 10 mm dik. Het chassis is stijf gemaakt en alle aansluitingen zijn verguld. Inwendig staat er een dikke ringkerntrafo die de versterker van het nodige sap moet kunnen voorzien. Daarachter 4 condensatoren van elk 4700 microfarad. De speakers worden geschakeld via microrelais, die inschakelploppen voorkomen. Veel van de schakeling is opgebouwd rond discrete componenten. De uitgang is geregeld met 4 transistoren per kant en een Zobel netwerk. In de kast eveneens een kleine stand-by trafo.
De T-H50 tuner ziet er uit als een dropje. En werkt als een snoepje.Het grote display is overduidelijk af te lezen en geeft alle informatie die je wilt. Staat de tuner uit, dan heeft u er een klokje aan. Dat klokje doet iets meer dan u denkt, er is een timer functie zodat u ’s-ochtends gewekt kunt worden met de radio of ’s-avonds ermee in slaap kunt vallen. Keuze valt te maken uit AM en FM band. FM met ondersteuning van alle bekende opties als R(adio)D(ata )S(ystem), T(raffic)A(nouncement), P(rogram)TY(pe) en R(adio)T(ext). Het is even wennen om zenders af te stemmen met deze tuner. Met een keuze schakelaar kies je welke functie je toekent aan het enige draaiknopje. Je kunt de voorkeurzenders ermee aflopen. Je kunt er en korte draai aan geven en dan automatisch naar de volgende zender in de band lopen. Of je kunt met de hand de zender zoeken. Dat laatste gaat wat traag en duurt even. Maar wie eenmaal de voorkeurzenders erin heeft staan vindt zonder probleem een ander station. Achterop de tuner een line-out aansluiting, een 75 Ohm bus voor de antenne, een remote control aansluiting en een reset knop voor het geval de tuner van slag raakt door overspanning of andere lichtnetvervuiling. Er wordt geen afstandsbediening meegeleverd omdat de tuner daarvoor gebruik maakt van het infra-rood oog op de versterker.
De PD-H500c cd speler is een normale speler en niet voorzien van een VRDS loopwerk. Er is met hetzelfde uiterlijk wel een dergelijke speler leverbaar, maar die is 1050 euro duurder. Deze speler werkt met een minder geoptimaliseerd Teac loopwerk dat in veel grotere oplages wordt gefabriceerd en veel minder hoeft te kosten. Een loopwerk dat in meer merken te vinden is. Hij leest naast cd, cd-r en cd-rw zonder problemen uit. Geen MP3 uiteraard, daar heeft u een dvd speler voor nodig. De DAC is een 1-bit type met 8-voudige oversampling (Burr Brown PCM69AP). Inwendig laat de speler een nette bouwwijze zien met verzorgde printen. De uitgangsschakeling is discreet, zodat niet gevreesd hoeft te worden dat op-ampjes de zaak niet kunnen klaren. De gebruikte trafo is een conventioneel type, geen ringkern. Opvallend zijn de vele draadbruggen (ook in de andere componenten) wat wijst op universele printen. Dat scheelt geld voor de maker en de koper, maar is niet ideaal. Achterop de speler treffen we naast de analoge uitgang twee optische digitale uitgangen aan. Hier kunt een cd-recorder of minidisk op aan sluiten of een separate d/a converter. Twee bussen zijn voorzien voor de remote control en met een schakelaar kies je voor de systeem afstandsbediening of een separaat leverbare versie. Voor de bediening heeft u in ieder geval een afstandsbediening nodig. Niet elke functie is namelijk beschikbaar op het frontpaneel. Zaken als shuffle, program en repeat doet u “vanuit de hand”. Ook hier zien we weer de perfecte afwerking van de kast en het front. Net als bij de versterker en de tuner. Optisch komt de set er fraai uit omdat steeds dezelfde knopjes zijn gebruikt en de lay-out gelijk is. Dat zie je wel eens anders bij vooral Engelse apparatuur. Ook de kleuren van de frontjes en kasten, in de displays en de kleuren van de LED’s zijn in overeenstemming. Zo hoort het eigenlijk.
De IR afstandbediening tenslotte heeft een handige lay-out. Als je bedenkt dat hij de versterker moet bedienen, de tape, de minidisk, de tuner en een cd speler, dan vallen de 55 buttons nog wel mee. Hij werkt handig en snel en is zeker overzichtelijk. De meest gebruikte knoppen, stand-by en volume hebben een eigen plekje. Omdat de apparaten onderling zijn verbonden snappen ze ook van elkaar wie aan de beurt is om te spelen. Zo schakelt de cd speler naar pauze als u daarnaar luistert en u gaat de zender veranderen op de tuner. Andersom, als de cd start schakelt de bronkeuze naar cd op de versterker. In 99 procent van de gevallen is het allemaal erg handig, soms wil je niet dat als je iets indrukt het “ding” zelf gaat denken. Dat zal nog ingewikkelder worden als je ook nog een minidisk en cassette deck gaat gebruiken. Ik laat dat aan mij voorbij gaan en gebruik de tuner, de versterker en de cd speler.