NIEUWS

Meer primeurs

Primeurs waren er wel meer. Zoals de herintroductie van Driade Systems, een Nederlands merk met een heel eigen filosofie. De Premium Series-vloerstaanders die stonden te spelen op XFI herken je van ver: heel fraai gebouwd uit hout, met de kenmerkende silhouet. Het zijn geen staande rechthoeken, maar de hoeken zijn met een chamfer die varieert qua dikte. Knap, en ze klonken op XFI meer dan behoorlijk.

Net zoals heel wat bezoekers bleven we hangen bij het Britse Russel K., wellicht omdat de verdeler (Very Fine Solutions) actief mensen in kamer 113 naar binnen lokte. Maar we hadden er geen spijt van, want de demo van ‘Hey Now’ van London Grammar was prachtig. Russel K. is zeker geen nieuwkomer in het wereldje, afgaande op wat we hoorden verdient het merk wat meer aandacht.

Zocht je veel mensen, dan kwam je ook bij snel bij More Music uit. Hun demonstratie van de Gold Ear Triton Reference bewijst wederom dat China een bron van hifi op topniveau kan zijn. De bronapparaten van dCS en versterking door Moon droeg ook wel bij tot het geheel. Nu ja, de dCS Vivaldi staat nog altijd hoog op onze lijst van ‘bronnen-die-we-kopen-mochten-we-de-lotterij-winnen’.

Op dat lijstje vind je ook de combinatie van de Marantz PM10 en SA10, gekoppeld aan een set Q Acoustics Concept 500-luidsprekers. Dat we enthousiast zijn over deze vloerstaanders had je misschien al gemerkt (zie ook de EISA Award voor zowel Marantz als Q Acoustics), we kunnen je enkel aanraden om de Marantz-versterker en de Concept 500 eens een keer te gaan beluisteren.

Op een show zoals XFI verwacht je ten slotte toch een paar hoornspeakers tegen te komen. Avantgarde Acoustics kon natuurlijk niet ontbreken en naast hun geel-oranje Trio-opstelling (prijs op aanvraag) en gigantische dubbele Basshorn (32.000 euro) kon je ook al niet kijken. Voor hoornspeakers moet je hier zijn – en moet je duidelijk ook plaats hebben. Opvallend is dat Avantgarde duidelijk toch zijn fans heeft. Die waren ook in grote getallen aanwezig bij Blumenhofer Acoustics, een Duits merk met een voorliefde voor houtnerf. We vonden de set bestaande uit een paar Genuin FS 3 MK 2 en de bijzondere editie van een Dr. Feickert Analogue Blackbird bijzonder geslaagd.

Tussendoor was er ook tijd om andere bezoekers en contacten uit de industrie te praten. De prijs van de meest enthousiaste bezoeker ging wellicht wel naar de man die ons vertelde over zijn recente IsoTek-aankoop, waar hij duidelijk heel tevreden over was. IsoTek toonde op XFI onder meer zijn EVO3 Genesis One.

De XFI-show had zoals altijd wel wat last van demotracks die iets te rustig en te audiofiel waren – ook daar vingen we in de gangen veel opmerkingen over op – maar er waren genoeg standhouders die ook wel buiten de lijntjes durfden kleuren. Bij het Zweedse Marten genoten we bijvoorbeeld van een stevig stukje knallende percussie. Maar laten we toch blijven pleiten voor een meer divers muziekaanbod – het hoeft niet altijd Diana Krall te zijn, toch?

Op de volgende - en laatste - pagina van dit verslag vind je nog een greep uit de foto's van het audioweekend.


EDITORS' CHOICE