NIEUWS

Ontdekkingen

We zijn het stilaan gewoon geworden dat je bij een demo van Totem Acoustics automatisch denkt: “Zijn het wel de kleine speakers vooraan die spelen?”. Het Canadese merk heeft een patent op het produceren van een mooie, volle klank uit verrassend compacte luidsprekers.

Toen we de ruimte betraden speelde net een demo van de Totem Tribe Tower, een slanke vloerstaander gebaseerd op de Tribe-luidsprekers die je op de muur kunt monteren. We zijn de voorbije jaren vaak in contact gekomen met de Tribe III, onder meer voor een test en bij demo’s op ISE, en het is een verbluffend ding. De Tribe Tower is iets anders, maar leek ook sterk uit de hoek te komen.

De nieuwe Sky Tower was eveneens present op XFI. Totem wordt verdeeld door Joenit, tevens de distributeurs van Rega. En het Britse merk had iets leuk te tonen: de Planar 6, opvolger van de RP6. De draaitafel zit er modern en strak uit, zoals altijd bij Rega. Opvallend was ook hoe licht de basis wel was, contrasterend met de glazen draaischijf die aan de buitenkant zwaarder is. Met de laatste schijf van de XX zorgde de P6 in elk geval voor een leuke luistersessie.

Een mooie primeur ook bij Reference Sounds, de verdeler van Ayre. Op XFI konden we voor het eerst de Ayre EX-8 bewonderen, een machtige geïntegreerde versterker met DAC en streaming die eigenlijk alles kan wat je maar kan wensen. Spelen deed de EX-8 nog niet, want het toestel op XFI was nog een prototype. Wel was er een mooie demo van de ML-combinatie.

 

'Outspoken design'. Als die term bij iets past, dan wel bij de Vivid Audio-speakers van Laurence Dickie – de ontwerper van de iconische Nautilus. De knalgele Giya G1 Spirits, aangestuurd door Mola Mola, die we konden beluisteren bij Terrason, daar kon je niet naast kijken. Love it or hate it, de rondingen van de Vivid-speakers hebben wel een doel: een zuivere muziekweergave. Toen we langskwamen, kregen we net een wondermooie Franstalige jazz-opname te horen – van onbekende origine en ooit door enkele jongelui cadeau gedaan aan Terrason tijdens een demo in Brussel. Wie de zanger is, weet niemand. Maar hij stond wel gewoon in de kamer, zo goed was de opname én weergave.

We spitsen onze oren toen we bij Cyrus kwamen. Echt goed kenden we het Britse merk niet, maar afgaande op wat er bij XFI te horen was moeten we eens dringend kennismaken. De meeste Cyrus Audio-toestellen zijn behoorlijk compact en daardoor misleidend. We hoorden in de wandelgangen vaak goedkeurend de naam ‘Cyrus’ vallen, dat zegt veel. Op XFI was er een kleine Europese primeur: de Cyrus Soundkey, een draagbare DAC/hoofdtelefoonversterker. Die hebben we helaas niet kunnen beluisteren door tijdsgebrek. Misschien omdat we te lang bleven hangen bij de prachtige Triumph-oldtimer in de hoek.

Ook (voor ons) onbekend: M&K Sound, een fabrikant met een serieuze achtergrond in pro-audio. Onze aandacht werd geprikkeld omdat de nadruk op surround lag, terwijl de meeste kamers op XFI rond muziek draaien. We kwamen langs net op het moment dat er een demo begon met ‘Tron: Legacy’.

De M&K-speakers hebben een heel aparte opbouw, wat ook de aandacht trekt. De S-150 MkII’s die de voorste kanalen verzorgden, hebben twee midrange-woofers en drie tweeters. Voor de achterste kanalen koos de verdeler voor tri-pole-speakers, altijd een interessante optie als je een surroundopstelling in een beperkte ruimte moet bouwen. De sub – in deze configuratie nog belangrijker – was een een stevige XT10 met push/pull-architectuur. In de tiental minuten dat we naar de Tron-film keken (met de geweldige, helemaal passende soundtrack van Daft Punk) vonden we het resultaat best wel goed. Het blijft een show, waar surround lastig goed te krijgen is, dus dat wel een verdienste van de M&K-verdeler.


EDITORS' CHOICE