ARTIKEL

Sets tot tienduizend euro

Werner Ero | 30 september 2017 | Fotografie Fabrikant

Met een dubbel zo hoog budget is het gemakkelijker winkelen toch? Op zich is dat zeker waar, maar hoe meer geld je te besteden hebt, hoe ruimer ook de keuze. Toch hoef je niet ver te kijken dankzij de recente introductie van de Naim Uniti-modellen. Want met eenzelfde soort uitstraling en zelfs deels de klank(!) van de enorm kostbare Statement-versterker, staat hier een serie van drie modellen die cru gezegd het gros van de concurrenten eenvoudigweg het nakijken geeft.

Voor die set van tienduizend euro haal je het beste de Uniti Star in huis, een alles-in-een-apparaat. Dat heeft alles te maken met hoe dit product in elkaar steekt. Want feitelijk krijg je voor 4.550 euro een NAIT XS2-versterker en ND5 XS-netwerkspeler in één. Daarnaast is er ook sprake van een cd-loopwerk met ripfaciliteit, internet-FM-DAB-radio, Google Cast en Apple Airplay en zijn er diverse digitale en analoge ingangen aanwezig. Dat alles ondergebracht in de prachtig nieuwe chique en modern gestileerde Naim-behuizing en op alle mogelijke manieren bedienbaar. Toch zijn het uiteindelijk de perfect geïntegreerde klankmatige- en bedieningseigenschappen die al snel overtuigen, want dit is gewoon een machtig mooi apparaat tegen een verhoudingsgewijs nog steeds hele scherpe prijs.

Luidsprekerkeuze 

Eigenlijk net zo vlot als de keuze voor de Naim Uniti Star, is eigenlijk ook de aanbeveling voor de Neat Momentum SX3i-luidsprekers. De luidsprekers worden met de Naim-versterking in het achterhoofd ontwikkeld. Hoewel alle Neat-modellen gehoormatig meer dan aanstekelijk mooi klinken, spant de Momentum SX3i toch de kroon. Hoewel in eerste instantie ‘slechts’ een monitorluidspreker (38 cm hoog, 22 cm breed en 27 cm diep), blijkt dit model na verder onderzoek een echte wolf in schaapskleren te zijn.

Het geheim van eigenlijk alle Momentum-modellen zit namelijk aan de binnenzijde. Want achter gecoate papierconus van de 17 cm woofer/midrange, zit namelijk een stukje naar achteren nog zo’n exemplaar gemonteerd. Deze zogenaamde iso-baric basreflexafstemming biedt dermate veel voordelen dat je jezelf afvraagt waarom het verder zo weinig wordt toegepast. Want doordat de achterliggende woofer net zo in fase wordt aangestuurd als het voorliggende exemplaar, ontstaat er virtueel een veel grotere kastinhoud dan feitelijk aanwezig is. Hierdoor loopt niet alleen het laag hoorbaar veel dieper door dan voor de kastinhoud mogelijk is, maar stijgen ook de autoriteit, controle en belastbaarheid.

De weergave van de Momentum SX3i in combinatie met de Naim Uniti Star staat garant voor een constant verbazing en extase gevoel. De muziek klinkt namelijk behalve zeer genuanceerd en fijnzinnig, ook net zo goed knallend dynamisch en expressief als de opname daar om vraagt. Je wordt als luisteraar dus zowel uitgedaagd als ook enorm muzikaal bevredigd. Want het blijkt gewoon ontzettend leuk te zijn om met zo’n mooi compact en technologisch grensverleggend totaalgeheel muziek te beluisteren. Je voelt en ervaart de kracht en finesse van een veel groter en vaak ook duurder totaalsysteem, maar je ziet enkel een oogstrelend en zeer goed functionerend totaalgeheel wat absoluut perfect in iedere huiskamer valt te integreren.


EDITORS' CHOICE