Luisteren

Naast de Silver 100 en Silver 200 hadden we ook de Silver 50 op bezoek. Die hebben we niet echt uitgebreid solo getest, maar vooral ingezet als rears in een surroundopstelling. De neerslag van die ervaringen lees je binnenkort bij de collega's van homecinemamagazine.nl. We hebben deze mini-boekenplankspeakers natuurlijk wel even snel puur met muziek beluisterd. In een andere context hoorden we ook de Silver 500 bij een Dirac-opleiding bij Alpha High End in Brasschaat. Daarbij viel op dat de tuning van de Silver-modellen heel dicht op elkaar zit. Er is een verschil qua diepte en dynamisch vermogen maar de klank is heel consistent. Dat is niet altijd zo. De Bowers & Wilkins 600 Serie bijvoorbeeld, kent grotere verschillen tussen sommige modellen. Dat vinden we wel sterk van Monitor Audio. Het geeft het gevoel dat er veel moeite is gedaan om alle telgen op elkaar af te stemmen.

Er zijn recent nieuwe albums verschenen van een heel aantal van onze favoriete artiesten. Tori Amos, Mogwai, Jay-Jay Johanson, Lizz Wright... een divers lijstje die we op de Silver 200 met plezier loslieten. Wat zijn zo de conclusies na het beluisteren van al die muzikale diversiteit? Laten we stellen dat de Silver 200 een heel leuke speaker is, een luidspreker die toch wel verraste. Het ziet er uit als het compromismodel, de luidspreker die een fabrikant aan een speakerfamilie toevoegt voor klanten die van hun partner strike voorwaarden qua speakeromvang hebben meegekregen. Dat is het evenwel niet. Het is voldoende krachtig en open om dynamisch uit de hoek te komen. Het kan uiteraard dieper en voller - de Silver 500 is op dat vlak veel sterker - maar uit dit compact geheel komt een klank die we zeker appriciëren. Er is heel weinig wollig aan deze speaker, het voelt zeer snel aan. Relatief gezien zit er ook heel veel detail in het laag, terwijl het midden heel rijk vloeit. Het is die tuning waar we van hielden bij de Gold 300, maar nu in een bereikbaarder pakket. 

De Silver 100 is eerlijk gezegd ook een goede speaker, het leverde in de context van deze test enkel niet de wow-ervaring die we bij de Silver 200 wel ervoeren. Zoals gezegd zit de Silver 100 qua tuning dicht in de buurt van de 200, alleen vinden we deze forse boekenplankspeaker net iets minder strak en snel. Langs de andere kant kun je in een kleinere kamer met deze speakers wel een mooie, vol aanvoelende muziekpresentatie ervaren. Je zal in die situatie niet gauw denken: "Had ik maar een vloerstaander gekocht". Maar toch, wij zouden toch eerder adviseren om de Silver 200's te nemen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goede speaker die weinig plaats inneemt én je houdt van een Britse, niet over-analytische klank, dan zit je helemaal goed met de Silver 200. De precisie die het serveert met een verbazende goede onderbouw en laagweergave maken het een absolute topper in het segment.

De Silver 100 deelt veel van de kwaliteiten van de Silver 200, maar is gewoon niet zo verbluffend. Het is zeker een goede luidspreker met meer dan degelijke geluidskwaliteit, maar qua vorm niet zo verfijnd. 

Monitor Audio Silver 100
€ 475 euro/stuk 
Beoordeling 4 op 5

Monitor Audio Silver 200
€ 750 euro/stuk
Beoordeling 5 op 5

www.monitoraudio.co.uk


EDITORS' CHOICE