Generatie 6 - wat is er nieuw?

De blikvanger van de nieuwe Silver-reeks is de nieuwe tweeter. Alsof een goudkleurige conus nog niet voldoende was om de aandacht te trekken, plaatste Monitor Audio er nog een rooster voor dat op een vrij artistieke wijze geperforeerd is. Visueel is dat een voltreffer. Een hele stap vooruit vergeleken met vroeger: Monitor Audio maakt al jaren steeds betere speakers, maar de Bronze en de vroeger Silver kon je niet beschuldigen van zeer spannend te ogen. 

De nieuwe Silvers hebben meer karakter en identiteit dan voorheen. Zo zien we het graag. Bij sommige modellen omvat de metalen plaat van de tweeter ook de midrange-driver. Persoonlijk vinden we dat minder mooi dan als de tweeter zelf in een cirkelvormige rooster gevangen zit, maar dat is opnieuw een esthetische discussie.

Qua drivers kreeg de Silver-familie totaal nieuwe speakers, natuurlijk allemaal op basis van C-CAM. Aangezien deze keramische coating op een aluminium-magnesium conus al jaren hét technologisch uithangbord is van Monitor Audio, mag dat niet verbazen. C-CAM wordt ook gebruikt in de nieuwe Gold Dome-tweeter, die volgens de fabrikant een lagere vervorming kent dan zijn voorganger. Er is daarnaast een zekere trickle-down vanuit de zeer goede Platinum II-reeks op vlak van driverbouw.

De Silver 200 kan zo slank zijn omdat de behuizing intern zeer effectief verstevigd is. Vergeleken met de Silver 6 is de voorkant ook veel knapper, omdat de bassport van de voor- naar de achterkant verhuisd is. Dat maakt de speaker echter ook gevoelig voor de afstand naar de achterliggende muur. Helemaal er tegen is niet optimaal, al levert Monitor Audio wel proppen mee die je in de ports kunt stoppen om de luchtstroom wat te dempen.

De Silver 200-speakers zijn hoog maar niet zo breed en diep, waardoor er nog bijkomende voetjes nodig zijn. Monitor Audio levert ze mee in de doos, samen met een grille. Monteer ze maar, dat verhoogt de stabiliteit aanzienlijk. De pootjes steken ook maar een kleine beetje uit, niet zoals de grote voet op sommige Gold-speakers.


EDITORS' CHOICE