Karan KA i180

Jan de Jeu | 16 januari 2002 | Karan Acoustic

Gebouwd als een tank is een aanduiding die in de hifi wereld te pas en te onpas gebruikt wordt. Wanneer ik naar deze versterker kijk lijkt die kwalificatie, misschien daardoor, een understatement. Om een indruk te geven; de kast van deze versterker is uitgevoerd in dof zwart aluminium met een dikte van minimaal 5 mm. De voorplaat is dikker; 10 mm en op de uitsparing voor het kunststof venster na is het middengedeelte, bestaande uit twee achter elkaar geplaatste platen aluminium, zelfs 34 mm dik. Links en rechts op het aan de hoeken afgeronde front zijn twee grote massieve zwarte aluminium draaiknoppen geplaatst. Het beeld wordt gecompleteerd door de drie door het Noorse bedrijf SoundCare ® vervaardigde in zwart uitgevoerde voeten. Het geheel - met een breedte van 50, een hoogte van 9 en een diepte van 31 cm - doet in mijn ogen robuust, massief en stijlvol, doch ook enigszins sinister aan. Daardoor, en door het gebruik van dezelfde voeten, doet het merk me denken aan apparatuur van het Deense merk Gryphon. Door de grote breedte ben ik verplicht om het apparaat boven op mijn audio meubel te laten staan.

Wanneer de versterker niet aan het net hangt is het venster even zwart als het front met dien verstande dat er een glans op ligt. Onder stroom licht in het bovenste gedeelte in rood het bedrijfslogo met daaronder de bedrijfsnaam op. In het onderste gedeelte wordt dan eveneens in rood aangegeven welke ingang op dat moment met behulp van de linker draaiknop geselecteerd is. De rechter draaiknop is voor het volume. Dit kan ook ingesteld worden met behulp van de bijgeleverde, uitzonderlijk solide uitgevoerde en makkelijk in de hand liggende, zwarte ronde metalen (daar kunnen een aantal gerenommeerde high end merken nog een voorbeeld aan nemen) afstandsbediening. Het betreft hier een echte purist; balans en toonregeling ontbreken, evenals een hoofdtelefoon aansluiting.

KA-i180 Geintegreerde versterker Aan de achterkant wordt de intern doorgevoerde symmetrische opbouw gereflecteerd in de wijze waarop de aansluitingen aangebracht zijn. Centraal in het midden geplaatst is een IEC aansluitpunt voor het meegeleverde high quality power cord. Direct daarboven zit de power schakelaar. Voor mij een indicatie dat de fabrikant aanraadt het component continu onder stroom te houden. Vanaf dit punt naar de hoeken toe kom ik in beide richtingen eerst de fraaie Teflon geïsoleerde WBT luidsprekeraansluitingen tegen. Er is geen mogelijkheid om speakers bi-wired aan te sturen. Vervolgens de line 1, 2 en 3 aansluitingen, de gebalanceerde ingangen en dicht bij de hoeken de recorder output. Hoewel 1 gebalanceerde en 3 coaxiale ingangen voor mij persoonlijk voldoende zijn kan ik me indenken dat veel potentiële klanten in deze tijd waarin audiovisuele apparatuur meer en meer met elkaar verbonden wordt, dit wat weinig vinden.


EDITORS' CHOICE