Karan KA i180

Jan de Jeu | 16 januari 2002 | Karan Acoustic

Karan Acoustics

Het bedrijf is gevestigd in Novi Sad, de hoofdstad van de Servische noordelijke provincie van Vojvodina. De oprichter, de heer Milan Karan, heeft een graad in electrical engineering van de universiteit in die stad. Na meerdere jaren voor een nationaal TV netwerk gewerkt te hebben heeft hij in 1997 zijn eigen bedrijf opgericht. Het ultieme doel van hem en zijn team van ontwerpers was en is; “ audio equipment has to produce the most faithful sound possible.”

Teneinde aan dat doel te beantwoorden worden er geen concessies gedaan ten aanzien van de kwaliteit van de onderdelen. Per jaar worden honderden componenten getest in een continue zoektocht naar de beste combinatie van karakteristieken. Er wordt in kleine series geassembleerd waarbij iedere werknemer een compleet product maakt. Zodra dit af is wordt het door mister Karan himself in de door het personeel tot “ Karan’s Chamber of Horrors” omgedoopte testruimte aan de tand gevoeld. Om door de kwaliteitscontrole te geraken moet de versterker in staat zijn om 24 uur non stop te werken met inbegrip van clipping gedurende 40 % van deze tijd. Wanneer hij daarna nog steeds goed functioneert krijgt hij het groene licht om de fabriek te verlaten.

Naast de hier geteste KA-i180 produceert Karan Acoustics nog een aantal andere producten. Het voert te ver om die nu uitgebreid te bespreken maar om aan te geven aan wat voor soort producten U dan moet denken wil ik U een aantal specificaties toch niet onthouden.
De 24 bit/96 kHz DAC – upsampler KA-DAC1 is volledig gebalanceerd opgebouwd, gebruikt twee Burr Brown PCM-1704 processors per kanaal en heeft optische, coaxiale en AES/EBU digitale outputs. De KA-PR1 is een pure klasse A voorversterker, dubbel mono, gebalanceerd opgebouwd met 24K vergulde circuit boards en een voeding in een aparte behuizing. Ook de twee kanaals eindversterker KA-PAS450 is dubbel mono opgebouwd met 24K vergulde circuit boards. Per kanaal worden 20 Sanken RET transistors ingezet .Met hun power rating van respectievelijk 1200, 2000 en 3600 Watt bij 8, 4 en 2 Ohm vormen de KA-PAM 1200 mono blokken de top van de versterkerlijn. Ook de KA-LS1, die uitgerust is met JBL Professional Drivers en een gevoeligheid heeft van 95 dB/1W/1m, is met zijn netto gewicht van 270 kg en maten van 1480 x 420 x 750 mm een luidspreker die niet makkelijk over het hoofd gezien zal worden. Het netfilter KA-LF1 sluit de rij.

KA-i180

Na het doorlezen van bovenstaand lijstje met producten en de bijbehorende specificaties kun je in feite alleen nog maar een hoog gespannen verwachting hebben van wat de geĂŻntegreerde versterker van dit merk te bieden zal hebben. Zoals zal blijken wordt deze verwachting, zowel qua uiterlijk en verwachte duurzaamheid als qua specificaties, zonder meer waargemaakt.

KA-i180 Geintegreerde versterker Iedere keer voordat ik een nieuw component uit de doos til maakt zich een soort spanning van mij meester; zal hij aan mijn verwachting beantwoorden? Op het moment dat ik deze versterker uit zijn doos til word ik echter gedwongen om niet zo zeer met zijn uiterlijk of prestaties, als wel met zijn gewicht bezig te zijn; 18,5 kg netto voor een geĂŻntegreerde versterker is een gewicht dat boven het gemiddelde ligt. Eenmaal ontdaan van de, door de luchtbelletjes, dik aanvoelende plasticfolie zet ik hem boven op mijn audiomeubel waarna ik hem voor het eerst goed kan bekijken.


EDITORS' CHOICE