REVIEW

Pagina 3


Werner Ero | 01 februari 2017 | Fotografie Fabrikant

Luisteren MOON met GoldenEar

Terwijl de ACE in de eerste ronde al een meer dan goede indruk achterliet, haalde ik voor ronde twee beide Golden-Ear Triton’s voor de dag waarbij al met ‘instapper’ Three+, de voordelen van het GoldenEar concept meteen opgaan. Want doordat de ACE nu veel minder vermogen in het laag hoeft te stoppen en daardoor veel minder zwaar wordt belast, klinkt de weergave vanaf het eerste moment nog vrijer, meer ongedwongen en met een grotere overtuigingskracht en dynamisch bereik. Ook qua balans blijken beide merken erg goed op elkaar aan te sluiten. GoldenEar met zijn typische ‘Amerikaanse’ inslag, oftewel groots, gul, ietsje diffuus en met een dragend laag. Terwijl de MOON zijn strakheid, gelaagdheid en doorzicht in de strijd gooit.

Wanneer het energieke album Conférence de Presse van Hammond organist Eddy Louis en de legendarische en helaas te vroeg overleden legendarische pianist Michel Petrucciani (FDM 36568-2) uit dit systeem weerklinkt. Ben ik meteen één al oor. Ondanks de enorme spontaniteit van deze muziek, blijkt het compacte karakter van deze opname veel systemen negatief parten te kunnen spelen. Maar niet bij de Moon ACE en GoldenEar Triton Three+ configuratie. Of het nu So What, All the things you are of I wrote you a song is. Bij ieder nummer speelt de set of zijn leven er vanaf hangt. Vol, rijk, rond en tastbaar zie ik in mijn aantekeningen verschijnen en dat alles met een aangename rust en volop overzicht. Zeker bij de pedalen van het Hammond orgel is het actieve laag van deze weergevers een lust voor het oor. Beiden geven meer speelvreugde dan je voor het geld zou mogen verwachten.

Wanneer ik de Three+ omwissel voor de grotere en duurdere Two+,  gaat het niveau nog een stukje omhoog. Maar wijzen proeven met de andere en in dit geval ook altijd duurdere versterkers uit, dat dit model om eruit te halen wat erin zit toch graag een nog betere versterker wil zien. Wanneer ik daar in ga zwelgen in de vorm van een Pass Labs X250.8 eindversterker en XP20 voorversterker, veel hoger in prijs natuurlijk, gaat het niveau nog sterk omhoog. Maar nodig is het allemaal niet per se. Alleen voor als u wilt weten tot welke grote hoogten deze Amerikaanse prijswinnaars in staat zijn.

Gemakkelijke plaatsing

Zoals ik hoopte en eigenlijk ook verwachtte van dit concept, blijkt de claim van gemakkelijke plaatsing in een woonruimte inderdaad te kunnen worden waargemaakt. Vooral de volumeregelaar voor het laag aan de achterzijde van de luidsprekers, draagt door zijn nuttige regelbereik adequaat bij aan een dichter dan gemiddelde plaatsing voor de achterwand. Een erg geschikte opstelling voor deze speakers blijkt uiteindelijk in de lengterichting van een kamer te zijn. Dan kunnen de weergevers namelijk mooi ver uit elkaar worden geplaatst en doen voldoende indraaien en spelen met de volume (laag)regelaar aan de achterzijde de rest. Ten opzichte van veel andere vooral Europese weergevers, is de basisklank van GoldenEar wat meer ‘mellow’ en vergevingsgezind te noemen. Het is er allemaal wel, maar treedt wat minder nadrukkelijk op de voorgrond. Het mooie is echter dat dit niet ten koste gaat van de informatiestroom. Want zeker door de pijlsnel reagerende gevouwen bandtweeter is er meer dan genoeg informatie waarneembaar. Kortom is zeker de ACE met Triton Three+ een echte droomcombinatie voor het geld en slaat de Triton Two+ met een nog betere versterker eveneens een uitstekend figuur!

Conclusie

Is mijn grote vraag of een All-in-One serieus in staat is om voldoende muziekplezier te genereren nu uiteindelijk beantwoord? Jazeker, want de MOON ACE blijkt inderdaad tot een opvallend goede en vooral egale kwaliteitsbelevenis in staat te zijn. De ACE heeft daarbij voor dit geld enorm veel nuttige mogelijkheden en geeft alle op de markt verkrijgbare brontypen ook nog eens alle ruimte. Daarbij kunt u bovendien met slechts een werkende internetverbinding al meteen van start gaan. Zeker in dat licht gezien is dit apparaat een mooie kwalitatieve stap vooruit binnen het reeds bestaande aanbod en de beste die ik binnen dit type tot nu toe heb gehoord.

De GoldenEar Triton Three+ en Two+ zijn flink verbeterd ten opzichte van hun voorgangers. Aspecten als een nog betere integratie, beter gedefinieerd laag, minder kleuring, meer transparantie en een nog betere en meer egale spreiding, geven nog meer speelplezier en bieden nog meer waar voor het geld. Hoewel de weergevers toch een hele andere opzet lijken te hebben dan de MOON ACE, blijkt niets minder waar. Want ook beide GoldenEar’s bevrijden u als consument letterlijk voor een substantieel deel van de opstellingsbeperking van luidsprekers in uw kamer! Door het regelbare laag heeft namelijk niet alleen uw versterker het een heel stuk gemakkelijker, maar kunt u ook meer zelf bepalen op welke afstand de luidsprekers van uw achterwand komen te staan. Welkom in de nieuwe wereld!

Prijzen

MOON Neo ACE   
€ 3.690,-

GoldenEar Triton Three+ 
€ 2.995,- per paar      

GoldenEarTriton Two+   
€ 4.200,- per paar

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »