REVIEW

Pagina 2

Werner Ero | 01 februari 2017 | Fotografie Fabrikant

Van Triton Three (Two) naar Three+ (Two+) 

Hoewel in eerste instantie aan zowel de verpakkingsdoos als luidspreker zelf nergens te zien is dat het hier toch echt om de + uitvoeringen gaat, blijkt deze laatste versie het in mijn geval uiteraard wel degelijk te zijn. Hoewel het enige visuele kenmerk waaraan het nieuwe model op dit moment herkenbaar is, enkel een blauwe power LED is (was bij de vorige serie groen en Golden-

Ear zegt hier zelf over: ‘If the Light is blue, it must be new’), valt het tijdens het luisteren gelukkig meteen sterk op. De nieuwe + uitvoeringen zijn gewoon op alle fronten nog een stuk beter! Meer transparantie, (nog) betere integratie van hoog naar laag en een lagere kleuring/versmering. Dit is bereikt door nog beter componentengebruik, opnieuw ontworpen middenunits, een volledig gebalanceerd wisselfilter en een herprogrammering van de DSP module voor het laag.

Triton Two+

Met het wisselen van de GoldenEar Triton Three+ naar de Two+, merk ik aan alles dat deze weergever een duidelijke maat groter is dan zijn kleinere broer. De hoogte stijgt nu naar een echt serieuze 122 cm, die diepte nadert de 40 cm, terwijl door de opvallend geringe breedte van slechts 19 cm, zelfs dit grote model zich recht van de voorzijde gezien behoorlijk onzichtbaar weet te maken. Een niet bepaald te onderschatten voordeel! Samen met de grotere kastafmetingen, is ook de luidsprekerbezetting meer uitgebreid. De 11,5 cm middentoner heeft nu versterking gekregen van een tweede exemplaar en samen met de zelf ontwikkelde bandtweeter met gevouwen membraam er tussenin, is een typische D’Appolito opstelling gecreëerd. Ook de langwerpige woofer (12,7 cm breed en 22,86 cm lang) heeft bij de Two+ versterking gekregen van een tweede daaronder gemonteerd exemplaar. Tenslotte zijn ook de twee passieve bas radiatoren aan beide zijkanten weer de nodige centimeters gegroeid en meten nu 17,78 cm x 25,4 cm. De aansluitingen onderaan de achterzijde zijn verder volledig identiek aan de Three+.

Waar de Three+ met zijn opgegeven specificaties de fysica al lijkt te tarten, maakt de Two+ hier helemaal een state-of-the-art opgave van. Zo zou het laag nu tot 16(!) Hz doorlopen, waardoor samen met de 35 kHz voor het hoog het volledige bereik van het menselijk gehoor volledig zou worden afgedekt! Een ongekende prestatie binnen deze prijsklasse en afmetingen, hoewel het wederom jammer is dat het merk het aantal dB afwijking van deze meetwaarden niet vermeld  Maar zelfs met een -10 dB score zou het nog steeds bizar goed zijn. Net als de frequentiebereik opgave zijn ook het rendement van 91 dB en een gemiddelde impedantie van 8 Ohm, wederom prachtige waarden. Specificaties die een feest zijn voor nagenoeg iedere versterker en de universele inzetbaarheid van de Golden-Ear luidsprekers in ieder geval sterk weten uit te dragen.

Luisteren MOON

Zoals ik eigenlijk altijd met alle testproducten doe, is dat ik vooraf alleen het hoogst noodzakelijke voor een directe bediening lees en liefst niets over de technische gegevens. Ik ben namelijk bang dat ze mijn perceptie van het product op een bepaalde manier zullen beïnvloeden en dat is iets wat ik altijd graag wil voorkomen. Naast de twee GoldenEar testkandidaten, zijn de andere aanwezige weergevers tijdens deze sessies mijn referentie Master Contemporary C en een paar Kharma Elegance S7’s. Net zoals altijd blijken MOON producten altijd het beste te presteren nadat ze liefst enkele dagen onder stroom hebben gestaan. Ook de ACE blijkt hier weer geen uitzondering op te zijn, hoewel het apparaat al opvallend snel stabiel en bovengemiddeld goed koud uit de doos blijkt te presteren.

Meteen al heel mooi en nuttig vind ik de instelbare optie om in de stand-by modus toch de versterker onder stroom te laten staan om op ieder moment meteen maximaal te kunnen presteren. Uiteraard kan deze mogelijkheid ook weer worden uitgeschakeld, waardoor de ACE meer zoals iedere andere willekeurige versterker reageert en in zo’n geval aanzienlijk minder stroom verbruikt. Terwijl ik van start ga met mijn North Star Design 192 mk II cd loopwerk verbonden met de extreem goede coaxiale digitale Sonore AC Reference kabel, vallen mij onder het genot van het ‘gouwe ouwe’ maar nog altijd super dynamische en levendige Discovered Again album van Dave Grusin (Sheffield Lab CD-5), meteen de typische kenmerken van een Moon Neo serie product op. Enerzijds is dat mooi gelaagde, verfijnde,  maar ook ietwat ingetogen presentatie die tegelijkertijd goed gedefinieerd en egaal in tonale balans overkomt.

Nieuw is echter de prettige en aanstekelijke speelvreugde die ik meer bij een model uit de veel duurdere Evolution serie verwacht dan bij zo’n veel prijsgunstigere Neo. Wanneer klassiekers als Cripple Creek Breakdown, Git Along little dogies of Captain Bacardi door de ruimte schallen, kan ik bijna niet stil blijven zitten. De ACE klinkt daarbij opvallend gemakkelijk en op een bepaalde manier dus ook ‘lekker’. Maar naarmate de volumeknop bijna automatisch hoger en hoger komt te staan, valt ook op dat 2 x 50 Watt natuurlijk niet onbeperkt is. In de dagelijkse praktijk kom je niets te kort, maar als je vaak met nog krachtiger en duurdere producten werkt, merk je dat de ACE uiteindelijk net de absolute autoriteit en de rotsvaste omlijning van producten uit de hogere prijsklassen een beetje mist. Daarbij wil ik nog wel vermelden dat MOON altijd gebruik maakt van een mooie oversized voeding en mede daardoor de benodigde stabiliteit die nodig is om zelfs luidsprekers uit een veel hogere klasse aan te sturen, weldegelijk in voldoende mate aanwezig is. Om te kijken wat er gebeurd als de luidsprekers een gemakkelijkere last vormen, is het de hoogste tijd om de GoldenEar modellen met hun actieve laag en veel gemakkelijker aanstuurbaarheid in stelling te brengen!

Tidal

Hoewel ik in het verleden al veel vaker streamers heb getest, is het voor mij wel de eerste keer dat ik ervaringen met streamingdienst Tidal kan opdoen. Want met deze ‘all-in-one’ is nu eenmaal heel veel mogelijk. In de doos is zelfs een voucher aanwezig waarmee drie maanden gratis van Tidal HIFI gebruik kan worden gemaakt! Eigenlijk werkt het allemaal heel intuïtief en lijkt het veel op de app’s zoals ik die van bijvoorbeeld Naim, Aurender of Moon (MiND) zelf ken. Het enige echte verschil is dat ik nu geen data stream vanaf harde schijf, maar een keuze kan maken uit de enorme bibliotheek van Tidal.

Wat ik hiervan vind? Het voordeel is dat je niets hoeft te verzamelen, downloaden of rippen, geen back-up hoeft te maken, niet de grote van je harde schijf in de gaten moet houden, etc. Nadeel is dat je na deze drie gratis maanden wel iedere maand een bepaald bedrag moet gaan betalen en je niet over al die mooie, bijzondere en zeldzame titels kunt beschikken die je met de jaren zelf hebt verzameld. Toch hoeft dit ook geen groot probleem te zijn, want zoals al eerder gezegd kun je met deze ACE echt alle kanten op. Van het conventioneel afspelen van fysieke media zoals lp of cd, het beluisteren van gestreamde muziek via internet of draadloze media, tot het verwerken van de digitale datastroom vanaf een NAS en variërend van alle PCM tot bijna alle (op de hoogste na) DSD resoluties.


EDITORS' CHOICE