REVIEW

Review: MOON Neo ACE & Golden Ear Triton Three+ en Two+


Werner Ero | 01 februari 2017 | Fotografie Fabrikant

Terwijl ik zelf op mijn roze audiowolk nog steeds met veel plezier gebruik maak van hoogwaardige buizenversterkers, cd’s afspeel en passieve luidsprekers in de luisterruimte opgesteld heb staan, denderen de consumentenbehoeften in volle vaart door. Meer gemak, meer mogelijkheden, meer bedieningscomfort, maar vooral ook minder ruimte in beslag nemend met liefst ook nog een scherp prijskaartje is het devies. De prangende vraag is alleen of dit allemaal wel te realiseren is zonder de belangrijke kernkwaliteiten van onze hobby overboord te gooien. Het Canadese MOON en Amerikaanse GoldenEar Technology menen in ieder geval van wel en sturen voor deze test hun nieuwste uitdagers in de ring. Modellen die letterlijk aan alle bovenstaande wensen zouden voldoen en innovatieve technologie zelfs aan heel reële prijzen weten te koppelen?    

Een totaalpakket dat bijna te mooi lijkt om waar te zijn. Want ga er maar aan staan om als fabrikant een product aan te bieden die in één kast een geïntegreerde versterker, UpnP netwerkstreamer, een internet tuner, WiFi, Bluetooth, een DSD DAC en zelfs een phono MM voorversterker weet te combineren!

In geval van GoldenEar is het laag actief terwijl voor de rest van het systeem nog ‘gewoon’ de bekende passieve opzet is gekozen. Hierdoor is niet alleen een hoogwaardige kleine versterker al genoeg om toch een heel volwassen geluid te bereiken, maar kan de eindgebruiker door het regelbare laag binnen een ruimere marge zelf bepalen waar de luidsprekers in de kamer komen te staan.

Neo ACE

MOON is al vele jaren ijzersterk als het gaat om het volledig in eigen beheer ontwerpen èn duurzaam vervaardigen van compromisloze high end producten. De trotse tien jaar garantie spreken in dat opzicht ook boekdelen. Daarbij ziet het merk natuurlijk ook als geen ander dat er een nieuwe audiowereld aan het ontstaan is. De techniek ontwikkelt zich nu eenmaal in sneltreinvaart en daarmee ook de wensen van de consument.Om hieraan tegemoet te komen is daarom enkele jaren geleden de Neo serie geïntroduceerd. Een wereldwijd zeer succesvolle productreeks, die alle disciplines omvat en de torenhoge kwaliteit van de prestigieuze Evolution serie op verschaalde wijze voor een aanzienlijk lager bedrag weet aan te bieden.

De ACE is de nieuwste telg in deze lijn en door zijn all-in-one ontwerp anders en vooral uniek voor het merk. Door alle toegepaste techniek is het ronduit indrukwekkend dat de MOON ontwerpers er toch in geslaagd zijn om al deze afzonderlijke componenten in één en dezelfde  Neo behuizing (42,9 cm breed, 8,9 cm hoog en 36,6 cm diep) onder te brengen. Daarbij kan naast het bekende ‘two tone’, ook nog voor een compleet zwarte kleurstelling worden gekozen. Dat het nog steeds om een echt MOON product gaat, blijkt uit het solide totaalgewicht van 11 kilo. Het hart van de ACE is dan ook direct afgeleid van de Neo 250i geïntegreerde versterker. In deze all-in-one heeft het Canadese merk voor het eerst gebruik gemaakt van een multifunctionele OLED display. Naast basale zaken zoals volume en de gekozen bron, zijn ook de titel en de artiest tijdens het streamen zichtbaar. Voor wie het allemaal groter en meer uitgebreid wil zien, is tenslotte de volledig in eigen huis ontwikkelde MOON MiND controller applicatie (Apple en Android) beschikbaar. Daarmee kunnen alle functies van het apparaat ook gebruikmakend van smartphone, iPod Touch of tablet worden bediend. Een keurig nette lichtgewicht kunststof afstandsbediening behoort gelukkig ook nog steeds tot het standaard leveringspakket.

Ongekende mogelijkheden

Naast de hopelijk goede klank, is het ‘pièce-de-résistance’ van deze ACE natuurlijk de ongekend grote hoeveelheid aan praktische mogelijkheden. Het is bijna te veel om op te noemen want naast de drie analoge ingangen waarvan er één is gereserveerd voor het aansluiten van een platenspeler met MM element, is er aan de voorzijde naast een volwaardige 6,5 mm jackplug hoofdtelefoonaansluiting, ook een mini jackplug voor mobiele mediaspelers aanwezig. Maar wat te denken van maar liefst 8(!) digitale ingangen waaronder USB voor hi-res audio, 2x SPDIF, 2x optisch, Bluetooth, WiFi en Ethernet.

De analoge RCA uitgang is standaard een PRE-OUT maar kan ook als Surround Sound  Processor ingang worden gebruikt. Het totaalplaatje wordt gecompleteerd door een enkel paar keurig nette luidsprekerconnectoren die ieder type verbinding kunnen accepteren.

ACE staat trouwens voor ‘A Complete Experience of musical ecstasy’. Dus sluit een paar luidsprekers aan, verbind het apparaat met het internet en u bent klaar om muziek af te spelen! Om al deze opvallend ongecompliceerde bedienbare mogelijkheden ten volle te benutten, maken ook de populaire muziekdienst TIDAL en in de nabije toekomst ook Qobuz, onderdeel van dit totaalpakket. En of dat allemaal nog niet genoeg is blijkt de ACE ook onderhuids niet bepaald in de spaarmodus te staan. Want een DAC die naast 32-bit/384 kHz PCM verwerking, ook in staat om DSD data tot de vierdubbele oorspronkelijke (sacd) snelheid, op DSD256/11,2 MHz weer te geven en bij MiND gebruik tot 64 mHz DSD kan streamen, is helemaal bij de tijd. Kortom een product wat minimale ruimte inneemt en maximale mogelijkheden weet te bieden.

Triton Three+

De nieuwe Triton Three+ en Two+ zijn de directe opvolgers van hun voorgangers zonder + en zijn in deze laatste incarnatie direct afgeleid van het indrukwekkend goede Golden Ear topmodel Triton One. De Three+ het middelste model uit de serie, is met zijn afmetingen van 111,8 cm hoog, 33 cm diepte en 18 cm breed een mooie elegante vloerstaande luidspreker. Een model wat naast een prettige voornaamheid, ook in de praktijk opvallend goed in iedere woonomgeving is te integreren. Door het lage zwaartepunt, het modale gewicht van 20,5 kg en een aan alle kanten uitstekende voetplaat, staat het model niet alleen heel stevig op de grond, maar kan de luidspreker ook vrij gemakkelijk door één persoon worden opgetild voor het verplaatsen. De voetplaat kan trouwens naar keuze worden voorzien van bijgeleverde inschroefbare rubber voetjes of spikes.

Eigenlijk is het best jammer dat de zwarte textielkous de kast en al haar luidsprekerunits zo permanent aan het zicht onttrekt. Want alle gebruikte eenheden zijn geheel door Golden Ear zelf ontworpen, de moeite van het aanzien waard en voor ieder model exact op maat en specificatie gebracht. Onder het doek komt u aan de voorzijde als eerste van boven naar beneden een 11,5 cm conus middentoner met een door de computer geoptimaliseerd papiermembraan met een gestroomlijnd gegoten chassis, krachtig motorsysteem en speciaal ontworpen faseplug voor optimale frequentie- en afstraalgedrag tegen. Pal daaronder is een bandtweeter met gevouwen membraan, afgeleid van de bekende Air Motion Transformer van Dr. Oskar Heil gemonteerd. De derde en tevens laatste unit die dit keer actief wordt aangestuurd, betreft een langwerpige (12,7 cm breed en 22,86 cm lang) met een Nomex en glasvezelconus uitgeruste lange slag woofer.

Toch zijn we er dan nog steeds niet want helemaal onderaan zijn links en rechts van de kast nog een tweetal passieve membranen (17 cm x 20,32 cm) - door Golden Ear ‘Infrasonic Radiators’ genoemd - aanwezig voor weergave van het diepste laag zonder het eventuele vervelende windgeruis wat reguliere basreflexpoorten kunnen voortbrengen. Naast het bijzondere concept, blijken ook de opgegeven specificaties ronduit indrukwekkend te zijn. Wat te denken van een frequentiebereik wat loopt van een zeer diepe 21 Hz - 35 kHz (niet gespecificeerd binnen hoeveel dB), een mooi hoog rendement van 90 dB en een nominale impedantie die zich prachtig rond de 8 Ohm begeeft? Tenslotte laat GoldenEar ook bij de aansluitingen die laag op de achterzijde zijn aangebracht, geen steken vallen. Naast een blauwe LED lichtindicatie (die uit is bij het automatisch uitschakelen zonder signaal en constant brand bij inschakeling), is er een niet geaarde euro netstekkerentree te vinden en een enkel paar luidsprekerterminals voor blanke draad, spades en banaanstekkers. Mooi is dat voor de Home Cinema en Surround liefhebbers, het laag ook via de LFE ingang kan worden aangesloten.

EDITORS' CHOICE