DAC, USB & High Res

Menno Bonnema | 09 maart 2016 | Cambridge Audio

DAC
Nu we de schijventest hebben gehad, begint het testen van de andere kwaliteiten van de CXU in de vorm van DAC en streamer. Eerlijk gezegd heb ik die kwaliteiten destijds niet echt getest bij zijn voorganger, de 752BD. Bij die test lag de nadruk op audio vanaf schijf. Maar nu ik CXU heb gehoord in functie van DAC en streamer, word ik alleen maar enthousiaster. Beter gezegd: hier ligt wat mij betreft de verrassing van dit apparaat Als schijven-afspeler had ik al hoge verwachtingen van de CXU.

Als DAC en streamer wist ik nog niet wat ik kon verwachten. Als eerste heb ik mijn Apple TV op twee manieren aangesloten en getest. Eerst via de digitale audio-uitgang op de digitale optische ingang van de CXU. Op het moment dat ik begin met testen is net het nieuwe nummer ‘Hello’ van Adele uit (ik behoor dan nog tot de eerste miljoen ‘hits’, als ik dit schrijf staat die teller al op het bizarre aantal van meer dan honderd miljoen). Via YouTube stream ik het nummer en stuur ik het geluid naar de CXU. Wat ik dan te horen krijg is buitengewoon fraai.

Ik denk dat de CXU het toch al zeer knap geproduceerde nummer in alle toonaarden recht doet met zijn weergave. De dynamiek van het nummer en de stem van Adele, die varieert van fluistertoon naar een enorme brulboei (in de goede zin des woords), het klinkt gewoon erg goed.

Videoprocessor
Sluit ik de Apple TV-speler aan via HDMI-out en -in, dan wordt het nog mooier. Dat wil zeggen het geluid blijft even goed, maar het beeld verbetert sterk. Dat is toch wel een verrassing: dat het videoprocessingsgedeelte met behulp van het DARBEE systeem nog zo’n verbetering kan bewerkstelligen. Ik besluit hetzelfde ‘trucje’ toe te passen door mijn digitale TV-kastje van Humax in plaats van rechtsreeks aan de TV, via de CXU te laten ‘omleggen’. Wow, dit geeft gewoon een duidelijke beeldverbetering. Om over het geluid nog maar te zwijgen. Liever niet natuurlijk: ook dat klinkt nu beter, transparanter met meer nuance. 

Voor ik straks de vraag van de lezer krijg over waarom ik het YouTube-kanaal op de Cambridge CXU zelf niet hebt gebruikt, hier de simpele verklaring. Via mijn Apple TV en de iPad vind ik het nog steeds prettiger om muziekbestanden uit te zoeken. Via de afstandsbediening van een BD-speler kan het ook, maar optimaal vind ik deze zoekfunctie nog steeds niet. De afstandsbediening van de CXU verdient trouwens wel een compliment: overzichtelijk en lekker in de hand liggend.

USB
Dan wacht nog de test met het aanhangen van een externe harde schijf. Ik gebruik daarvoor de USB-aansluiting aan de voorkant. Lekker makkelijk, want goed zichtbaar, dat gepruts altijd maar aan de achterkant in het halfdonker, het is eigenlijk niks. Nu: plug and play! De harde schijf wordt gelijk herkend en ik kan door het overzichtelijke menu scrollen. Ik begin met wat mp3-opnames, maar dat begint me snel te vervelen. Ik ben verwend nu, heb al veel beter gehoord. Ik zoek wat WAV-bestanden op. Agnes Obel en Fink klinken zo veel beter.

Ik besluit om toch weer over te schakelen op geluid met beeld, want het schiet me plotseling te binnen dat ik nog wat moois van Yello op de harde schijf heb staan. Wat moois van Yello, het klinkt bijna als een pleonasme, ik ken niks van Yello dat ik niet mooi vind. Maar deze opname is extra speciaal, het betreft de dvd Touch, the virtual concert. Een fantastische opname van een concert dat nooit heeft plaatsgevonden, typisch Yello. De twee heren Dieter Meiren en Boris Blank hebben ‘gewoon’ wat oude opnames opnieuw gemixt, onderwijl filmend in een lege concertzaal. Maar wat een geweldige audiofiele en visuele opnames. De Cambridge CXU haalt nu alles uit de kast en imponeert mij zeer. Ik heb altijd geroepen dat die Boris Blank niet kan zingen, maar hoor hem daar eens heerlijk jazzy zingen samen met zangeres Heidi Happy.

High res
Alsof dit nog niet voldoende ‘high-end’ opname was, besluit ik toch een trapje hoger te gaan. Ik download een paar high res bestanden van Nl.7digital.com, bestandsformaat 16 bits/44,1 kHz. De bestanden zet ik vlug op een USB-stick die ik op zijn beurt weer aan de voorkant van de CXU koppel. Even de nummers opzoeken in het juiste menu en we kunnen weer los. Ik heb voor dezelfde Kari Bremnes gekozen, Bremnes in high res, dat alleen klinkt al goed. Het geluid dat nu mijn speakers verlaat is ook als zodanig te omschrijven. Wat een dynamiek en controle. Er klinkt nu veel rust in vergelijking met de cd-opname van aan het begin.

Ik heb ook nog wat ‘nieuws’ van de audiofiele site gehaald: Jamie xx, inderdaad die van de band The xx, met nummer ‘I know there’s gonna be good times’ met rapper Young Thug en dj Popcaan. Mijn speakers laten nu basgeluiden horen die ik nog niet eerder uit de woofers heb horen komen. Ik sluit af waar ik eerder begon: Adele. ‘Hello’, nu in high res, klinkt nog steeds heel mooi, maar vooral ook veel rustiger en met nog meer dynamiek. 


EDITORS' CHOICE