Tijd voor testen

Menno Bonnema | 09 maart 2016 | Cambridge Audio

De mogelijkheden van CXU

De mogelijkheden van de CXU? Dat zijn er nogal wat. Het gaat je bijna duizelen: elf audio en video bronnen kunnen op de CXU worden aangesloten. Allereerst natuurlijk de weergave van een schijf, in welke vorm dan ook (nee, geen lp
). Dan hebben we HDMI input 1/MHL, HDMI input 2, netwerk connectie (ook onbedraad), S/P Dif audio input, Optical audio input, USB input 1, USB input 2 en USB input 3, ARC vanaf tv (HDMI 1) en ARC vanaf tv (HDMI 2). De CXU is een ware digitale hub, je kan hem tevens DAC of voorversterker noemen: want je kunt hem desnoods rechtstreeks op actieve luidsprekers aansluiten. OkĂ©, dit gezegd hebbende: wat is nou precies het verschil met zijn voorganger de Azur 752BD? Dat zit ‘m niet in de aansluitingen, want het bovenstaande genoemde rijtje troffen we ook al aan op de 752BD.

De CXU is voorzien van de recentste versie van de Mediatek chipset waardoor hij sneller is en een groot aantal verschillende diskformaten kan afspelen: 3D Blu-ray, Blu-ray DVD, CD, SACD, DVD-A, AVCHD en HDCD. Hij beschikt over vijf aparte Wolfson D/A WM8740 converters om elk audiokanaal optimaal te coderen en te reproduceren.

De door Cambridge Audio samen met het Zwitserse Anagram ontwikkelde Adaptive Time Filtering (ATF) audio upsampling wordt toegepast om tot 24bit/192kHz te sampelen. In het videogedeelte wordt DARBEE videoprocessing gebruikt voor de best mogelijke beeldkwaliteit. Er is een Audio Return kanaal aanwezig (ARC) waardoor een audiosignaal van een aangesloten TV via de CXU afgespeeld kan worden en de geluidsuitgang van de TV buiten werking kan blijven. De CXU is voorzien van een interne volumeregeling en als deze wordt ingeschakeld zijn de analoge uitgangen (7.1 en 2.0) met behulp van de CXU afstandsbediening regelbaar. Dat betekent dat de CXU rechtstreeks op een eindversterker of actieve luidspreker aangesloten kan worden.

De in de CXU toegepaste DARBEE Visual Presence Technologie kan aangepast worden aan alle soorten van digitaal beeldmateriaal. Er is grotere helderheid en door de dieptewerking moet een dynamische en levensechte kijkervaring bereikt worden. De verwerkingskracht kan aan de smaak van de gebruiker geparametriseerd worden. Voor optimale flexibiliteit kan de gewenste weergave-instelling individueel aan verscheidene bronnen aangepast worden.

Tijd voor testen

Het wordt tijd om dit nieuwe Zwitserse zakmes op audiogebied in de praktijk te testen. En er valt natuurlijk nogal wat te testen met deze machine. Ik ga het stap voor stap doornemen.

CD
Kari Bremnes mag weer eens op komen draven. Haar Norwegian Wood op cd-schijfje klinkt gelijk overtuigend. De CXU weet het allemaal heel fijn weer te geven. Bremnes stem klinkt zwoel als nooit te voren, de fretloze bas huppelt heerlijk over de luidsprekers en de verdere muzikale omlijsting wordt gewoon heel goed weergegeven

DVD
Hiervoor heb ik de dvd Mirrorball van Sarah Maclachlan uit de kast gehaald. Ik kan zien dat de speler de upscaling van de dvd goed onderhanden neemt. Maar wat vooral opvalt: de beeldopnames uit die tijd (1999) nog niet goed was. Vrij ‘mistige’ beelden blijven daardoor gewoon wazig, maar dat vastgesteld hebbende is deze dvd een fraaie registratie van een prachtig optreden van deze Canadese zangeres. De geluidsopnames zijn erg goed en daar weet de CXU goed raad mee. Met name het gitaargeluid van gitaristen David Sinclair en Sean Asby vliegt heerlijk alle kanten op.

SACD en DVD-AUDIO
Aangezien deze speler een echte universele speler is, is het natuurlijk leuk om ook deze schijven even te testen. Ik heb gekozen voor een dvd-audio schijf en wel die van R.E.M. met “The best of”. Ik moet bekennen dat ik wel altijd een fan van de band ben geweest, maar de geluidskwaliteit van hun cd’s altijd maar mager vond. Het klonk gewoon vaak iel. Met deze dvd-audio Ă©n met de CXU hoor ik nu een veel voller geluid. Mooi! 

BLU-RAY
Tja, de CXU is eigenlijk in eerste instantie ‘gewoon’ een Blu-ray speler. Dat is zijn ‘core business’. En hoe handelt hij met de deze ‘business’? Allereerst heb ik mijn klassieker op filmgebied hier toegepast: The Thomas Crown Affair. Deze BR-schijf is zowel op visueel als op audiofiel gebied een waar feestje. En dat feestje wordt door de CXU alleen maar nog mooier. De beeldweergave is subliem, daarover later meer.

De audioweergave is helemaal ongehoord. De soundtrack van Bill Conti tilt de film naar een hoger niveau, de CXU doet daar nog een schepje bovenop. Luister naar het prijsnummer Everything (
 is never quite enough) van Wasis Diop, het begrip thuisbioscoop was in mijn huis nog nooit zo op zijn plaats! Ik speel vervolgens de Blu-ray schijf Live in LA van Gino Vannelli. Het in een jazz-jasje gestoken Wild Horses wordt overtuigend weergegeven en de stem van Vannelli is nog steeds uniek.

MERK





EDITORS' CHOICE